Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Εθνική Τράπεζα - Τράπεζα Πειραιώς: Διαφορετικοί οι λόγοι για την “ταλαιπωρία” τους στην αγορά

Εθνική Τράπεζα - Τράπεζα Πειραιώς: Διαφορετικοί οι λόγοι για την “ταλαιπωρία” τους στην αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας και πτώση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Τί σημαίνουν οι δύο αυτές εξελίξεις; Θέτουν σε κίνδυνο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών;

Κατά την άποψή μας, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.


Στην περίπτωση της
Εθνικής Τράπεζας, με δεδομένη τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, η πορεία της τιμής των δικαιωμάτων μας δείχνει ότι όντως υπάρχει κίνδυνος για την κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών, είτε στο επίπεδο του 12%, είτε ακόμη και του 10%. Αυτό δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί συμβαίνει, με δεδομένη την αρνητική καθαρή θέση της Τράπεζας.

Ο αγώνας από την πλευρά της Τράπεζας, είναι να μην υποχωρήσει η τιμή της μετοχής σε επίπεδα κάτω από τα 4,29 ευρώ της αύξησης, ή να μην φθάσει κοντά στο επίπεδο αυτό.

Θα καλυφθεί τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Γενικά, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι θα καλυφθεί. Όμως, κανείς δε μπορεί πια να αποκλείσει και το αντίθετο.

Σήμερα, με βάση την τιμή της μετοχής της Εθνικής και της τιμής των δικαιωμάτων, εάν -για παράδειγμα- κάποιος θέλει να αγοράσει 22 μετοχές της Τράπεζας, είναι προτιμότερο να τις αγοράσει μέσω δικαιωμάτων.

Αν τις αγοράσει από την αγορά θα του στοιχίσουν 4,50 * 22 = 99 ευρώ.

Αν τις αγοράσει μέσω δικαιωμάτων, τότε αγοράζει 10 δικαιώματα (0,255 * 10 = 2,55) και συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πληρώνοντας 4,29 * 22 = 94,38 ευρώ. Δηλαδή, οι 22 μετοχές θα του στοιχίσουν συνολικά 96,93. Παράλληλα όμως, θα έχει και ένα κέρδος (μπορεί να αποβεί μεγάλο στους επόμενους μήνες) που θα είναι η αξία των warrants, τα οποία θα είναι είτε (9*22) = 198, είτε (7,33*22) = 161,2.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η πτώση της τιμής της μετοχής, έτσι ώστε πρακτικά να εκμηδενιστεί η αξία των δικαιωμάτων, ίσως να ήταν και η τελική επιδίωξη της Διοίκησης, όταν έθετε αυτούς τους εξωπραγματικούς όρους της αύξησης (στην αναλογία 35,68 νέων μετοχών στην τιμή των 1,70 ευρώ, μετά το reverse split). Το υψηλότατο ποσό που ζητά η Διοίκηση από τους μετόχους για την πλήρη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οδηγεί στον εκμηδενισμό της αξίας των δικαιωμάτων. Ο εκμηδενισμός της αξίας τους θα επιτρέψει σε ισχυρούς κεφαλαιούχους που ήδη συνδέονται με την Τράπεζα, ή τους οποίους έχει εξεύρει η Τράπεζα κατά το τελευταίο διάστημα.

Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση. Εφ’ όσον κάποιος θέλει να κατέχει τραπεζικές μετοχές στο Χαρτοφυλάκιό του, θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση μ.κ. της Τράπεζας.

Μάλιστα, καθ’ όσον η τιμή της αύξησης, μπορεί και να εξισωθεί στην αγορά με την τιμή της μετοχής στην καθημερινή διαπραγμάτευση, τότε θα συμφέρει για κάποιον να πουλήσει τις μετοχές του και να τις επαναγοράσει μέσω δικαιωμάτων (βέβαια, στο “γύρισμα” αυτό παίζουν ρόλο και οι προμήθειες που καταβάλλει κάποιος στη Χρηματιστηριακή εταιρία του). Με τον τρόπο αυτό όμως, θα έχει δικαίωμα να παραλάβει warrants για κάθε νέα μετοχή.

Πόσα θα είναι αυτά; Εξαρτάται από την τελική συμμετοχή που θα υπάρχει στην αύξηση. Αν θεωρήσουμε ότι, η αύξηση της Πειραιώς μπορεί να καλυφθεί από 15% έως 40%, τότε ο αριθμός των warrants που θα παραλάβει ο επενδυτής που συμμετείχε στην αύξηση, για κάθε νέα μετοχή, θα κυμαίνεται μεταξύ 5,6 (σε περίπτωση κάλυψης 15%) και 1,5 (στην -αρκετά απίθανη- περίπτωση κάλυψης 40%).

Μπορεί να υποχωρήσει η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, κάτω από τα 17 λεπτά (ή το 1,70 μετά το reverse split); Και βέβαια μπορεί, αφού πολλοί ίσως σκεφθούν να πουλήσουν τις μετοχές και να τις επαναποκτήσουν μέσω της αύξησης, για να καρπωθούν τα warrants. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, η τιμή έφθασε σε κάποια στιγμή στο όριο των 0,17 ευρώ. Όμως, θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη.

Προσοχή! Από αύριο διακόπτεται προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας. Θα επαναληφθεί από την ερχόμενη βδομάδα, παράλληλα με την έναρξη της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text