Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σε τί ελπίζει η χρηματιστηριακή αγορά κατά τους επόμενους μήνες;

Σε τί ελπίζει η χρηματιστηριακή αγορά κατά τους επόμενους μήνες;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τί ελπίζει η χρηματιστηριακή αγορά κατά τους επόμενους μήνες;

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει μειώσει την ταχύτητα της πτώσης και σταδιακά δείχνει να βρίσκει σημεία ισορροπίας. Μόνον έτσι μπορούμε να δούμε τη σημερινή μικρή άνοδο της αγοράς, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε αρνητικό πρόσημο.

Η αγορά θα περιμένει τη λήξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την εξέλιξη της διαδικασίας αύξησης της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά το τέλος των διαδικασιών αυτών, το κλίμα στην αγορά θα μεταβληθεί ουσιαστικά. Η μεταβολή θα έχει να κάνει με το “ξεκαθάρισμα” μίας υπόθεσης η οποία κράτησε για περισσότερο από τρία χρόνια.

Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, το πόσο υστέρησε ο Τραπεζικός Δείκτης, σε σχέση με τον Γενικό, από τον Οκτώβριο του 2009. Ο μεν Γενικός Δείκτης έχασε 94,7%, ενώ ο Τραπεζικός σημείωσε απώλειες της τάξης του 66,0% (από τις 15/10/2009, ημέρα που ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι πολύ υψηλότερο απ’ αυτό που μέχρι τότε υποστήριζε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και που πρακτικά, άρχισαν τα προβλήματα της χώρας).

 

 

 

Και τί θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου; Θα έχει και πάλι ο Τραπεζικός Δείκτης την πορεία και τις επιδόσεις που είχε κατά την τελευταία 20ετία;

Όχι βεβαίως! Προς το παρόν, απλά θα φύγει ένα “άγος” της αγοράς, ένα βαρίδι που σηματοδοτούσε αρνητικά κάθε εξέλιξη.

Ο τραπεζικός δείκτης, θα αργήσει πολύ να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που είχε στις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν θα είναι το τομέας των τραπεζικών (ή ευρύτερα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) αυτός που θα αποτελέσει την “ατμομηχανή” ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς, ας έχουμε την ελπίδα (και όντως, υπό προϋποθέσεις είναι βάσιμη ελπίδα) ότι ο κλάδος μπορεί να ορθοποδήσει, να ξεπεράσει το σημερινό κεφαλαιακό του πρόβλημα και -σταδιακά- να εμφανίσει τις σημαντικές υπεραξίες του, που σήμερα έχουν υποβαθμιστεί. Και ας επανέλθει σε μία υγιή κερδοφορία. Θα αργήσει, αλλά θα συμβεί.


Η πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες θα παύει να εξαρτάται από ποσοστά “κουρέματος”, από σχέσεις ανακεφαλαιοποίησης, ή από τις σχέσεις P/BV των τραπεζικών μετοχών. Και θα επανέλθει σε πιο λογικές και υγιείς προσδοκίες: προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας, την πορεία της ευρωζώνης και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η πορεία της οικονομίας θα είναι το κυρίως ζητούμενο. Οι επόμενοι “στόχοι” της χρηματιστηριακής μας αγοράς (πέραν των στόχων των επι μέρους επιχειρήσεων) θα είναι η εμφάνιση ενός ξεκάθαρου και αδιαμφισβήτητου (ακόμη δεν είναι) πρωτογενούς πλεονάσματος στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η εμφάνιση του πρώτου τριμήνου με αύξηση του ΑΕΠ (οικονομική ανάπτυξη).

Αυτό θα είναι όντως ένα success story. Πραγματικό και όχι “ξύλινο” (ή ...κινέζικο) όπως αυτό που μας σέρβιρε η Κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα. Και αυτό το success story, θα μπορέσει να δώσει άλλη πορεία στην αγορά. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να θέτουμε “στόχους” για την πορεία του δείκτη. Αν δε συμβεί, όσο θα περιμένουμε, ο Γενικός Δείκτης θα διακυμαίνεται πάνω ή κάτω από τα παρόντα επίπεδα, χωρίς βεβαίως να κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επίπεδα του περασμένου χρόνου.


Με βάση και το σημερινό κλείσιμο (5/6/2013: +0,39%), η πορεία της αγοράς μειώνει την πτωτική δυναμική της, αλλά δε δείχνει ακόμη κάτι το ουσιαστικό. Οι βραχυχρόνιοι δείκτες παραμένουν αρνητικοί, αλλά με “ηπιότερες” ενδείξεις. Εάν η αυριανή συνεδρίαση είναι ανοδική, θα δείξουν σοβαρά σημάδια ισορροπίας.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text