Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Εθνική Τράπεζα: Ένα έγκλημα, για το οποίο -και πάλι- δε θα πληρώσει κανείς...

Εθνική Τράπεζα: Ένα έγκλημα, για το οποίο -και πάλι- δε θα πληρώσει κανείς...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εθνική Τράπεζα: Ένα έγκλημα, για το οποίο -και πάλι- δε θα πληρώσει κανείς...

Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, θα πετύχει να καλύψει το στόχο της. Διαπιστώνουμε όμως ότι, καθώς ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία, η τιμή της μετοχής έχει -για μία ακόμη φορά- καταρρεύσει, όπως επίσης έχει απαξιωθεί και η τιμή του δικαιώματος συμμετοχής.

Η Εθνική Τράπεζα δεν ήταν απλά η πιο κραταιή τράπεζα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κάποτε ήταν -η ίδια- το τραπεζικό σύστημα. Η παλαιότερη τράπεζα (αλλά και ανώνυμη εταιρία) στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1841), ήταν η εκδοτική τράπεζα (δηλαδή, ήταν η τράπεζα που εξέδιδε τα χαρτονομίσματα) καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, έως και το 1928. Ήταν η τράπεζα που χρηματοδότησε την ελληνική οικονομία στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής της. Ήταν η τράπεζα που χρηματοδότησε το ελληνικό Κράτος, στους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους.

Η Τράπεζα, διασώθηκε κατά τη διάρκεια της πτώχευσης του 1893 και βγήκε από την κρίση χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Διασώθηκε και από την πτώχευση του 1932. Κατέρρευσε όμως στη σύγχρονη πτώχευση της περιόδου 2010-2013. Κατέρρευσε και μαζί της παρέσυρε δεκάδες χιλιάδες μετόχους της (μεταξύ αυτών και την Εκκλησία, αλλά και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία), οι οποίοι διακρατούσαν τις μετοχές της σαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και τις μετέφεραν από γενιά σε γενιά.

Η κατάρρευση της Εθνικής Τράπεζας και η σημερινή της κατάντια, να εμφανίζει δηλαδή αρνητικά ίδια κεφάλαια, είναι το αποτέλεσμα μίας ολέθριας όσο και βλακώδους πολιτικής που ασκήθηκε τόσο σε κρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διοίκησης της Τράπεζας.


Γιατί διακρατούσε τόσα πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα η Τράπεζα; Γιατί αυξήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της μεταξύ του 2009 και του 2012; Τί έκαναν οι στρατιές των αναλυτών και στελεχών, που τόσο πλουσιοπάροχα αμείβονταν όλα αυτά τα χρόνια με μισθούς, bonus, extra bonus και χρυσά -και αφορολόγητα- options; (Βεβαίως, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία του Ενημερωτικού Δελτίου, τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας, εξακολουθούν να λαμβάνουν αμοιβές που ξεπερνούν και τις 300.000 ευρώ ετησίως). Δεν είδαν οι αναλυτές και τα στελέχη τον κίνδυνο που έρχονταν; Γιατί δεν πούλησαν τα τοξικά ελληνικά ομόλογα για να σωθούν, όπως άλλωστε έκαναν τόσες γερμανικές, γαλλικές, ολλανδικές και άλλες τράπεζες; Γιατί δεν κάλυψαν τον κίνδυνό τους αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου (CDS); Γιατί προτίμησαν να ακούν τις εντολές των πολιτικών προσώπων (και όμως, σημειώνουμε ότι η τράπεζα θεωρούνταν ως “ιδιωτική”, αφού το Κράτος είχε λιγότερο από 5% του μετοχικού κεφαλαίου) και οδήγησαν την τράπεζα στην καταστροφή; Γιατί δέχθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 την …εθελοντική συμμετοχή στο PSI+, αφού πρώτα φρόντισαν να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τους κάλυπτε από το αδίκημα της απιστίας, ζημιώνοντας έτσι την τράπεζα με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ; Με άλλα λόγια, γιατί δεν προφύλαξαν την τράπεζα, τους μετόχους της, τους έλληνες φορολογούμενους και την ελληνική οικονομία;

Βεβαίως, στην καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνέβαλε η δουλική αποδοχή από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όλων των απαιτήσεων της τρόικα. Κατά την περίοδο 2010 - 2012, πρακτικά απαγορεύτηκε στις ελληνικές τράπεζες, να κάνουν το ίδιο που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες: να ρευστοποιούν τα ελληνικά τους ομόλογα στην αγορά, ομόλογα τα οποία αγόραζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε τιμές μεταξύ του 60% και 65% της αξίας τους (αυτά τα ομόλογα τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί να τα εισπράξει στο ...100% της αξίας τους, συν τους τόκους!). Οι ελληνικές τράπεζες, μετά από “εντολές” των πολιτικών όχι μόνο δεν πούλησαν, αλλά αντίθετα ...αύξαναν τις θέσεις τους! Έτσι ώστε τελικά, μετά από δύο “κουρέματα”, οι απώλειες για τις τράπεζες έφθασαν κοντά στο 93%, με αποτέλεσμα να εξανεμισθούν τα κεφάλαιά τους και να καταστραφούν.

Μια τρύπα στο νερό έκαναν. Και οι τραπεζίτες, αλλά και οι πολιτικοί μας. Αρνούμενοι, ή μην έχοντας το σθένος να αντισταθούν στους δανειστές υπερασπιζόμενοι τα αυτονόητα, διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας! Και σήμερα, δημοσιεύονται οι αναλύσεις του ΔΝΤ, για το πώς το κύριο μέλημα των Ευρωπαίων δανειστών ήταν, όχι να σώσουν την οικονομία της Ελλάδας, αλλά να προλάβουν να θωρακίσουν τις δικές τους χώρες και τα δικά τους τραπεζικά συστήματα (και οι βιαστικές πωλήσεις των ελληνικών ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σ’ αυτό αποσκοπούσε βεβαίως).

Δυστυχώς, το “σύστημα” λειτουργίας της χώρας μας, δεν επιτρέπει την απόδοση ευθυνών. Τις ευθύνες, θα τις αναζητήσει και θα τις καταγράψει στο μέλλον ο ιστορικός της περιόδου. Όμως, τότε θα είναι αργά. Και δε θα έχει καμία σημασία.

Σημασία έχει ότι, κατά το διάστημα μεταξύ 15/10/2009 (ημέρα που μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ανακοινώθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που διέδιδε η Κυβέρνηση Καραμανλή) και σήμερα, η μετοχή της τράπεζας (η οποία έχει πραγματοποιήσει μία ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) είχε ζημιές της τάξης του 96,27%! Σημασία έχει ότι καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι. Σημασία έχει ότι διαπράχθηκε ένα έγκλημα, όχι μόνο σε βάρος των μετόχων, αλλά κυρίως σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Και για το έγκλημα αυτό -για ακόμη μία φορά- δε θα πληρώσει κανείς...

 


Δείτε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας για τις περιόδους:

α) 15 Οκτωβρίου 2009 έως και σήμερα: απώλειες 96,3%

 

 

 


β) 31 Οκτωβρίου 2007 (η υψηλότερη τιμή στη δεκαετία του 2000) έως και σήμερα: απώλειες 97,5%

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text