Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν

Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν

Συνέντευξη του Γκίντο Βεστερβέλε στον Αλεξη Παπαχελα

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν συνδέεται με τις γερμανικές εκλογές

Η επιλογή του αγωγού μεταφοράς αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, αποτελεί θετική εξέλιξη, που ενισχύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα προσφέρει την ευκαιρία σύνδεσης με χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν». Σημειώνει, επίσης, ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν συνδέεται με τις γερμανικές εκλογές και προσθέτει με νόημα πως οι εικασίες γύρω από το θέμα δεν βοηθούν.

Ταυτόχρονα, μεταφέρει προς τον ελληνικό λαό ένα μήνυμα σεβασμού, αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περιμένουμε από τους άλλους κάτι περισσότερο από αυτά που κάνουμε στη δική μας χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τονίζει ότι «πρέπει να διαχωρίσουμε την ιστορική και ηθική ευθύνη από τις νομικές υποχρεώσεις», τις οποίες, όπως λέει, το Βερολίνο έχει τηρήσει.

Ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της «Κ», όπου συναντήθηκε με στελέχη και αρθρογράφους της εφημερίδας, αναφέρθηκε, επίσης, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο την κατασκοπεία εις βάρος φίλων.

Για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο σημειώνει ότι «η επιλεκτική απόδοση δικαιοσύνης και οι συλλήψεις πολιτικών μπορεί να επιφέρουν μεγάλη ζημιά» και καλεί όλα τα μέρη να επιστρέψουν γρήγορα στη συνταγματική νομιμότητα. Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, περιορίζεται στην επισήμανση ότι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι δίκαιες και να διεξαχθούν με τον σεβασμό που αρμόζει μεταξύ εταίρων.

Θετική εξέλιξη για τη χώρα ο αγωγός ΤΑΡ

– Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες εδώ στην Ελλάδα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα υπάρξει μείωση του χρέους που θα περιορίσει την πίεση στην Ελλάδα. Είναι βάσιμη αυτή η προσδοκία;

– Το ζήτημα της μείωσης του χρέους δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τις εκλογές στη Γερμανία. Οι εικασίες γύρω από τέτοιου είδους μέτρα δεν πιστεύω ότι προάγουν τη συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα αρχής: υπάρχει ένα συμπεφωνημένο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε την αναγκαία θετική δυναμική για ανάκαμψη σε ψυχολογικό επίπεδο.

– Οπως γνωρίζετε, υπάρχει αστάθεια σε όλον τον Νότο. Η Πορτογαλία έχει προβλήματα, όπως και η Ιταλία. Πιστεύετε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες επιμένει η Γερμανία, οδηγούν σε πολιτική αστάθεια, υπονομεύουν τη Δημοκρατία και ενισχύουν τον πολιτικό εξτρεμισμό;

– Δεν ανήκω στους καταστροφολόγους. Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε και να ακούμε και τα καλά νέα. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που κομίζω στην Αθήνα: σεβασμός, αλληλεγγύη και ενθάρρυνση. Σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλληλεγγύη, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στη φιλία των Γερμανών και ενθάρρυνση, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Για πρώτη φορά διακρίνω φως στον ορίζοντα.

– Οπως ξέρετε, αναπτύσσονται αντιγερμανικά αισθήματα τόσο εδώ, όσο και σε άλλες χώρες του Νότου. Είναι κάτι που σας ανησυχεί;

– Φυσικά, δεν με ευχαριστούν αυτές οι πληροφορίες. Αλλά για να έχουμε τη συνολική εικόνα, θα πρέπει να πω ότι διαβάζω και το ακριβώς αντίθετο. Πολλοί λαοί στην Ευρώπη γνωρίζουν πως πριν από μία δεκαετία και η ίδια η Γερμανία πέρασε από όλο αυτό το πλέγμα των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν περιμένουμε από τους άλλους κάτι περισσότερο από αυτό που κάναμε στη δική μας χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία μιας συνεχούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Δεν μπορείς να αγοράσεις την ευημερία και την ανάπτυξη με χρέη. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την ανταγωνιστικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι το αποτέλεσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πράγματι, δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει ευημερία και ευκαιρίες για τον καθένα, συμπεριλαμβανομένων των μη προνομιούχων, και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

– Ενα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι το θέμα της ασφάλειας. Και αυτός είναι από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα ήθελε να γίνει μέλος της Ε.Ε. πριν από 30 χρόνια. Εάν υπάρξει ένταση με την Τουρκία για το Αιγαίο ή την εκμετάλλευση του αερίου, θα μπορέσει η Ευρώπη να εγγυηθεί για την ασφάλειά της;

– Ολοι μας ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε από κοινού σε διάφορα διεθνή σχήματα και οργανισμούς. Νομίζω ότι δεν πρέπει να εγείρουμε ζητήματα στη βάση υποθέσεων. Επανέρχομαι στην Ελλάδα: νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα δεδομένα των εξελίξεων. H πρόσφατη απόφαση για τον αγωγό ΤΑP, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Το έργο αυτό δημιουργεί την προοπτική μείωσης των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα και αύξησης των ευκαιριών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς οικονομίας. Προσφέρει δε και την ευκαιρία της στενότερης σύνδεσης με χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια εντυπωσιακή. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να συνδέσουμε την Ευρώπη με τα νέα κέντρα δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης τόσο στην περιοχή μας, όσο και ανά τον κόσμο.

– Σε ό,τι αφορά την απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο ή αποτελεί νομικό ζήτημα;

– Πρέπει να διαχωρίσουμε την ιστορική και ηθική ευθύνη από τις νομικές υποχρεώσεις. Η Γερμανία έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις αυτές. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι οι Γερμανοί γνωρίζουμε πολύ καλά τα τρομερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στο όνομα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία ανέλαβε μετά τον πόλεμο την ευθύνη γι’ αυτές τις πράξεις. Η πολιτική και οι ενέργειες για συμφιλίωση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα από τα σημαντικά διδάγματα που αποκομίσαμε από το μαύρο αυτό κεφάλαιο της γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ανησυχία για τις παρακολουθήσεις

– Τελειώνοντας, η υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών «στόχων» θα έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ;

– Εάν τα δημοσιεύματα αυτά αποδειχθούν αληθή, τότε το γεγονός ότι ένας στενός φίλος κατασκόπευε εμάς τους Ευρωπαίους θα έριχνε μια βαριά σκιά στις διατλαντικές σχέσεις. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σχολαστικά με την πλήρη συνεργασία των Αμερικανών εταίρων μας. Σαφώς και κατανοούμε την αναγκαιότητα δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο την κατασκοπεία εις βάρος φίλων. Η ομοσπονδιακή καγκελάριος συζήτησε τις σοβαρές αυτές ανησυχίες μας με τον πρόεδρο Ομπάμα και το ίδιο έκανα και εγώ με τον Αμερικανό ομόλογό μου Τζον Κέρι.

Δίκαιες διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας

– Ανησυχείτε για όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, αλλά και για το κενό αστάθειας που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή;

– Προτιμώ να μη χρησιμοποιώ πλέον τον όρο «Αραβική άνοιξη», αλλά να μιλάω για «Αραβικές εποχές», διότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με έναν όρο τις πολιτικές εξελίξεις ολόκληρης της περιοχής θεωρώντας τες πανομοιότυπες. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Βλέπουμε να σημειώνεται καλή πρόοδος στην Τυνησία, όπου άναψε πρώτα η σπίθα της επανάστασης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο δημιουργούν, κατά τη γνώμη μου, σοβαρό πρόσκομμα. Καλούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν γρήγορα και ειρηνικά στη συνταγματική νομιμότητα. Είναι ανάγκη όλες οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στο τραπέζι του εποικοδομητικού διαλόγου και του συμβιβασμού. Η επιλεκτική απόδοση δικαιοσύνης και οι συλλήψεις πολιτικών μπορεί να επιφέρουν μεγάλη ζημιά.

– Να σας ρωτήσω για την Τουρκία. Υπάρχει αρκετή ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Πρόσφατα, ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ε.Ε. Πώς βλέπετε αυτό το θέμα, καθώς και την πρόσφατη αστάθεια στην Τουρκία;

– Βρισκόμαστε εν μέσω μακρών και διεξοδικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβασή τους. Αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθούν δίκαιες διαπραγματεύσεις, με σεβασμό μεταξύ εταίρων.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text