Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Μετά από 5 χρόνια, η κα Yellen δημιουργεί "ζήτημα επιτοκίων" για τις αγορές

Μετά από 5 χρόνια, η κα Yellen δημιουργεί "ζήτημα επιτοκίων" για τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένας ανοδικός χρηματιστηριακός κύκλος διάρκειας 5 ετών, είναι πλέον ένας ώριμος κύκλος. Και, όσο αυξάνεται η “ηλικία” του, τόσο αυξάνονται και πιθανότητες να τερματιστεί. Δεν είναι τα γεγονότα ή τα θεμελιώδη στοιχεία που βαραίνουν τόσο πολύ. Είναι τα ίδια τα συσσωρευμένα κέρδη. Τα οποία, σε διάστημα 5ετίας, ξεπερνούν ακόμη και το 200% για πολλούς χρηματιστηριακούς δείκτες των αναπτυγμένων αγορών.

Οι χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της FED κας Yellen, δε δείχνουν μόνο ότι συντομεύεται το τέλος της περιόδου των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων (η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008), αλλά και την επικράτηση μίας διαφορετικής αντίληψης στην άσκηση νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μεταβολές στην άσκηση νομισματικής πολιτικής από την FED, ιστορικά επηρεάζουν πολύ σημαντικά την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και συχνά σηματοδοτούν την έναρξη ή τον τερματισμό κάποιου μακροπρόθεσμου κύκλου.

Βέβαια, η κρισιμότητα της φάσης που διανύουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, δεν προσδιορίζεται μόνον από τις δηλώσεις της κας Yellen. Προσδιορίζεται και από όλα αυτά τα σημεία που φέρνουν στην επιφάνεια οι διάφοροι δείκτες που κάθε τόσο ανακοινώνονται: Αδύναμη οικονομική παραγωγή στην Ευρώπη, συνοδευόμενη από αδυναμία αύξησης των τιμών. Σαφή πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αστάθεια των τιμών πολλών εμπορευμάτων. Μείωση του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Τα σημεία αυτά δεν προβάλλουν απαραίτητα την ανάγκη για κήρυξη “συναγερμού”. Όμως, είναι αρκετά για την εκδήλωση ανησυχίας. Και δε συνθέτουν απαραίτητα συνθήκες τερματισμού του ανοδικού κύκλου. Μπορούν όμως κάλλιστα να στοιχειοθετήσουν μία διόρθωση.


Από την πλευρά της, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εξακολουθεί να βιώνει το δικό της “success story”. Έχει αναπροσαρμοστεί από τις αποτιμήσεις “χρεοκοπίας” που βρέθηκε στα προηγούμενα χρόνια (ιδίως κατά το 2012) και αναζητά νέες ισορροπίες, οι οποίες θα προσδιορίζονται από το δικό της -ιδιότυπο- μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεών της. Τα ερωτηματικά βεβαίως παραμένουν ισχυρά. Όμως, κατά τα φαινόμενα, οι επενδυτές (κινούμενοι μαζικά όπως πάντα) δείχνουν να παίρνουν θέσεις υπέρ της προοπτικής της ανάπτυξης. Και -μέσα στο 2014- αναμένουν, το πρώτο ανοδικό τρίμηνο, μετά από 5,5 περίπου χρόνια ύφεσης. Η λογική λέει ότι, κάποια στιγμή αυτό, αναπόφευκτα, θα συμβεί. Άλλωστε, όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν έντονα την κάμψη των ρυθμών πτώσης. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει περίπτωση χώρας που να έχει διανύσει ποτέ, τόσο μακροχρόνια ύφεση. Συνεπώς, όσο και εάν αυτό φαντάζει περίεργο και όσο και αν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά το 2013 δε δείχνουν ακόμη κάποια σαφή ένδειξη βελτίωσης, για τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαμε να εξακολουθούμε να θεωρούμε την πορεία της ελληνικής αγοράς, ως ασφαλούς, ή ασφαλέστερης άλλων αγορών που έως τώρα βίωσαν μία 5ετή φάση έντονης ανόδου.

 

Με βάση το χθεσινό του κλείσιμο στις 1364,41 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται κατά 5,0% πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών και κατά 20,8% πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

 

Η λειτουργία των συνδρομητικών σελίδων μου, επαναλαμβάνεται από αύριο Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text