Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ισχυρή άνοδος της αγοράς - Ανάλυση της λειτουργίας του συστήματος συναλλαγών στην τρέχουσα περίοδο

Ισχυρή άνοδος της αγοράς - Ανάλυση της λειτουργίας του συστήματος συναλλαγών στην τρέχουσα περίοδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περισσότερο από 3,0%. Η άνοδος αυτή, η οποία συνοδεύεται και από μεγάλους όγκους συναλλαγών (100 εκατομμύρια στις τέσσερις πρώτες ώρες της συνεδρίασης) μεταβάλλει το βραχυπρόθεσμο κλίμα στην αγορά και ισορροπεί το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα απ' όπου δε μπορεί να απειληθεί κάποια άμεση ή μεγάλη πτώση.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου των εκλογών κατά το 2014, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σαμαρά, είναι πιθανότατα ο κυριότερος λόγος για τη σημερινή “έκρηξη αισιοδοξίας” της αγοράς. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, συνήθως, η αξία των δηλώσεων αυτών είναι μικρή, αφού μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπούν.

Αν παραβλέψουμε τις διακυμάνσεις όλων αυτών των ημερών, θα δούμε ότι όντως ο Γενικός Δείκτης κινείται μέσα στο εύρος των 1.100 έως 1.300 μονάδων, το οποίο έχουμε προσδιορίσει σαν “δίκαιο” εύρος για την παρούσα φάση της οικονομίας και των εισηγμένων επιχειρήσεων.

 

Θέλουμε όμως να κάνουμε μία επισήμανση σχετικά με το “σύστημα” του ΚΜΟ 200 ημερών (με το “φίλτρο” των 5 ημερών) το οποίο χρησιμοποιούμε (δείτε τους “κανόνες λειτουργίας” του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου της EuroCapital).

Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 8/7/2014. Αν κάποιος ακολουθούσε αυτό το “απλό” σύστημα, θα έπρεπε να είχε ρευστοποιήσει εκείνη τη μέρα, στις 1.193,30 μονάδες.
Εάν ο Γενικός Δείκτης κλείσει σήμερα πάνω από τις 1.218 μονάδες, τότε θα υπάρξει “σήμα εισόδου”. Δηλαδή, για όποιον ακολουθεί το σύστημα αυτό, θα υπάρξει μία ζημιά περίπου 2,1% συν τα κόστη εξόδου και εισόδου.

Με το φίλτρο των 5 ημερών που χρησιμοποιούμε (δηλαδή, αγοράζουμε μόνον όταν ο ΚΜΟ-200 δίνει σήμα αγοράς και παράλληλα, η τιμή του είναι μεγαλύτερη από την προ 5 ημερών τιμή του, ενώ πουλάμε μόνον όταν ο ΚΜΟ-200 δίνει σήμα πώλησης και παράλληλα η τιμή του είναι μικρότερη από την προ 5 ημερών τιμή του) έως και σήμερα δεν είχε υπάρξει “σήμα εξόδου”. Για το λόγο αυτό, στο “θεωρητικό χαρτοφυλάκιο” που παρακολουθούμε στις συνδρομητικές σελίδες, δεν είχαμε ρευστοποιήσει τις θέσεις μας.

Ακολουθώντας αυτό το σύστημα του “φίλτρου 5 ημερών”, πετύχαμε τα παρακάτω:

1) Δε ρευστοποιήσαμε και παραμείναμε εντός της αγοράς, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση απ' ότι θα βρισκόμασταν εάν είχαμε ρευστοποιήσει στις 8/7/2014 στις 1193,30.
2) Αποφύγαμε δύο πράξεις (έξοδος και είσοδος), η οποία θα μας επιβάρυνε με τις δαπάνες των πράξεων, αλλά και τις υψηλότερες τιμές αγοράς σε σχέση με τις τιμές που είχαμε πουλήσει.
3) Αποφύγαμε την ψυχική ταλαιπωρία του να “κυνηγάς” τον δείκτη σε όλες τις διακυμάνσεις αυτής της περιόδου. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο.

Βέβαια, ακολουθώντας το σύστημα του ΚΜΟ 200 ημερών με το “φίλτρο” των 5 ημερών, και μη ρευστοποιώντας στις 8/7/2014, αποδεχθήκαμε τον κίνδυνο να σημειώσουμε μεγαλύτερες ζημιές στην περίπτωση που η αγορά κατέρρεε και ο Γενικός Δείκτης έπεφτε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό, επειδή η χρήση του “φίλτρου”, θα μας έδινε σήμα εξόδου κάποια στιγμή στην πρώτη βδομάδα ή στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Όμως, εδώ είναι και η σημασία της γενικότερης καθημερινής παρακολούθησης των όσων συμβαίνουν στις αγορές και τις οικονομίες και ο σχηματισμός άποψης για το τί θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Η καθημερινή αυτή διαδικασία μας δημιουργεί την αίσθηση για το εάν “στεκόμαστε” ή όχι καλά και για το εάν κάνουμε σωστά ή λάθος που ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο σύστημα.

Παράλληλα, εδώ διακρίνουμε και την αξία των ιστορικών στοιχείων. Όπως έχουμε εξηγήσει (δείτε σχετικά άρθρα) η ανάλυση των ιστορικών στοιχείων του Γενικού Δείκτη και της συμπεριφοράς του ΚΜΟ 200 ημερών, μας έχει αποδείξει ότι, διαχρονικά, η χρήση του “φίλτρου” των 5 ημερών, οδηγεί όχι μόνον σε σημαντικά λιγότερες πράξεις αλλά και σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει σε κάθε “αυτοματοποιημένο” σύστημα συναλλαγών, αυτό τελικά προφυλάσσει τον επενδυτή από τις πραγματικά μεγάλες ζημιές που μπορεί να έχει σε μία μεγάλη σε μέγεθος ή σε χρονική διάρκεια πτώση της αγοράς, αφού σε οδηγεί “εκτός αγοράς”, έστω και με μικρές ζημιές μερικές φορές, αλλά τέτοιες ζημιές που και μπορεί να τις αντέξει ένας επενδυτής, ή ακόμη και να τις αναπληρώσει εύκολα στο μέλλον.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text