Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ο Γενικός Δείκτης σε χαμηλά 52 εβδομάδων – Ποιο είναι το μήνυμα του Χρηματιστηρίου;

Ο Γενικός Δείκτης σε χαμηλά 52 εβδομάδων – Ποιο είναι το μήνυμα του Χρηματιστηρίου;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Είτε μας αρέσει, είτε δε μας αρέσει σαν ιδέα ή σα θεσμός, το Χρηματιστήριο έχει την ικανότητα να "βλέπει" λίγο πιο πέρα και να προεξοφλεί τις εξελίξεις. Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.
Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα success stories του κ. Σαμαρά και τις κενού περιεχομένου πομφόλυγες του κ. Βενιζέλου και λέει: Αυτή είναι η κατάσταση. Η οικονομία (η οποία μετά από 6 χρόνια ύφεσης θα έπρεπε να έχει πάρει τη θέση απογείωσης) εξακολουθεί να σέρνεται. Και στη χώρα δεν υπάρχει προοπτική. Ο Γενικός Δείκτης, βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Μαΐου του 1990.

Η χώρα περνάει (εξακολουθεί έως και σήμερα) τη χειρότερη και τη μακρύτερη ύφεση που είχε ποτέ. Έξι ολόκληρα χρόνια. Το να διατηρείται μία οικονομία σε ύφεση έξι ολόκληρα χρόνια είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη διεθνή οικονομική ιστορία. Αλλά και όταν έχει συμβεί αυτό, σχεδόν πάντα ακολουθεί μία “έκρηξη ανάπτυξης” και μία έντονα ανοδική πορεία του ΑΕΠ και των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Αυτό είναι άλλωστε και το σενάριο το οποίο παρουσιάστηκε και στις “προβλέψεις” των δανειστών και στα δύο μνημόνια τα οποία υπεγράφησαν με τη χώρα μας.

Όμως, η οικονομία εξακολουθεί να “σέρνεται” (το μήνυμα που δίνει το Χρηματιστήριο) ενώ οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν έχουν αλλάξει πολιτικές πρακτικές και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη χώρα σα φέουδο και τους πολίτες σαν πελάτες. Τα αδιέξοδα που μέχρι σήμερα πάσχιζε να καλύψει -με ψέματα- η Κυβέρνηση Σαμαρά, προβάλλουν, ακόμη μεγαλύτερα, μπροστά μας. Και αυτά επιβεβαιώνονται απ' όλους τους δείκτες και τις μελέτες.

Σήμερα, μετά τις δηλώσεις Κουβέλη πως το κόμμα του δε θα ψηφίσει κάποιον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προοπτική των εκλογών προβάλλει εντονότερα από κάθε άλλη φορά. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει αρχίσει το “πάρτι” των παροχών. Καθημερινά ανακοινώνονται ...προσχέδια νόμων για κουρέματα στα δάνεια, διαγραφή προστίμων σε φόρους και εισφορές, ενώ τελικά ελεύθερες θα είναι όλες οι μετεγγραφές, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Λοβέρδου.

 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ναι, οι εκλογές εντείνουν την αβεβαιότητα, κάνουν κακό στην οικονομία, ενώ παραλύουν και τη δημόσια διοίκηση. Και, με δεδομένη τη σημερινή ρευστή πολιτική κατάσταση, δεν υπόσχονται κάποια λύση.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση αυτής της κατάστασης και αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία και πάλι δε δίνει λύσεις. Κάνουν λάθη, για να καλύψουν τα λάθη του παρελθόντος. Σκύβουν το κεφάλι στους δανειστές, ενώ θα όφειλαν να γνωρίζουν ποια είναι -πάντοτε- η μοίρα του δούλου. Και η ανάπτυξη; Η ανάπτυξη μεταφέρεται διαρκώς στις καλένδες, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να φεύγουν μετανάστες και ο πληθυσμός εξακολουθεί να μειώνεται δραματικά.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Πλήρης αβεβαιότητα.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η μόνη βεβαιότητα, είναι η ...αβεβαιότητα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σχόλιό μας, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι ο “ενθουσιασμός” θα πρέπει να περιοριστεί και ότι, η αγορά δεν είχε κάτι “μεγάλο” να προεξοφλήσει και συνεπώς, το εύρος των 1.100 – 1.300 μονάδων, θα ήταν το φυσιολογικό εύρος διακύμανσής της για κάποιο διάστημα. Κατά το τελευταίο δίμηνο, οι αρρυθμίες της αγοράς ήταν εμφανείς. Πριν από 20 περίπου μέρες, ο ΚΜΟ 200 ημερών πήρε πτωτική τροχιά, δίνοντας τέλος σε μία ανοδική κίνηση 26 περίπου μηνών. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε και αυτός στα επίπεδα των αρχών του 2013, δηλαδή της εποχής όπου γίνονταν οι προετοιμασίες και τα σενάρια για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Θα ήταν μάταιο να περιμένουμε κάτι θετικό από τη χρηματιστηριακή αγορά στους επόμενους μήνες. Η αβεβαιότητα θα καλύψει τα πάντα.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν μάταιο να πιστεύουμε σε κάθε πτώση ότι αυτός είναι ο “πάτος”. Απλά, θα πρέπει να περιμένουμε.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text