Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Από τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η ανοδική φάση των αμερικανικών επιτοκίων;

Από τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η ανοδική φάση των αμερικανικών επιτοκίων;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η ανοδική φάση των αμερικανικών επιτοκίων;

Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας στις ΗΠΑ (την περασμένη Πέμπτη). Ανακοινώθηκε ότι η ανεργία έφθασε στο 5,9%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το σημείο που είχε θέσει η πρόεδρος της FED κα Yelen, ως σημείο για το ενδεχόμενο της έναρξης της φάσης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων. Παράλληλα, είναι πολύ χαμηλότερο από το 7% που είχε θέσει ως αντίστοιχο όριο ο κ. Bernanke, προκάτοχος της κας Yelen.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν μέσα στο 2015. Το ζήτημα είναι πότε θα γίνουν. Αν δούμε το ημερολόγιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της FED, θα δούμε ότι για το 2015 έχουν προγραμματισθεί οι παρακάτω συναντήσεις: 27 Ιανουαρίου, 17-18 Μαρτίου (*), 28-29 Απριλίου, 16-17 Ιουνίου (*), 28-20 Ιουλίου, 16-17 Σεπτεμβρίου (*), 27-28 Οκτωβρίου και 15-16 Δεκεμβρίου (*). Οι ημερομηνίες με αστερίσκο είναι αυτές για τις οποίες έχει προγραμματισθεί συνέντευξη τύπου της κας Yelen. Αν λάβουμε υπ' όψη τις εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, θα λέγαμε ότι, η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων είναι η 18 Μαρτίου.

Θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την πιθανή μέρα της ανόδου των επιτοκίων, αφού αναγνώσουμε την ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση της FED της 29ης Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας και την πτώση του ευρώ, η οποία θεωρείται ως “δομική” και όχι ως ευκαιριακή. Εκτιμούμε ότι, το ευρώ, το οποίο σήμερα έχει σχεδόν μηδενικά επιτόκια, το οποίο συνεχίζει να υποχωρεί, ενώ η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι ανοδικές πιέσεις στο δολάριο θα συνεχιστούν και ίσως ενταθούν. Βέβαια, αυτό θα καταλήξει να ανησυχεί τις αμερικανικές αγορές, αφού θα σημαίνει μία μείωση των εταιρικών κερδών που θα έρχονται από το εξωτερικό.

Συμπέρασμα: Το 2015 θα είναι μια χρονιά με αρκετά ερωτηματικά και με συνέχιση της διαφοροποίησης στις αποδόσεις των κυριότερων χρηματιστηριακών αγορών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text