Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Η άρνηση της κοινωνίας να δει τη ζοφερή πραγματικότητα...

Η άρνηση της κοινωνίας να δει τη ζοφερή πραγματικότητα...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η άρνηση της κοινωνίας να δει τη ζοφερή πραγματικότητα...

Και σε 4 μήνες; Πιστεύει άραγε κανείς ότι σε 4 μήνες θα έχει βελτιωθεί η θέση της χώρας; Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λήγουν ομόλογα (και τόκοι) ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Νέα θηλιά, νέοι εκβιασμοί, νέες αναλήψεις από τις τράπεζες, νέα τιμωρία από τη Γερμανία. Πιστεύει άραγε κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να βγάλει πλεόνασμα φέτος; Πάμε καρφωτοί για έλλειμμα τουλάχιστον 1%. Και τί θα γίνει; Νέες απειλές, νέοι εκβιασμοί, νέες θεωρίες για "τελευταία φορά" στη Βουλή και στην κοινωνία.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό θα έχει χάσει αυτή τη μοναδική υποστήριξη της κοινωνίας που έχει σήμερα. Θα έχει κουραστεί και η διεθνής κοινή γνώμη.

Το πρόβλημα είναι το χρέος. Είμαστε τρελοί αν νομίζουμε ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ή, ακόμη χειρότερα, όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, είναι υποκριτές.

Σε κάθε διαπραγμάτευση η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με την προηγούμενη. Όλα αυτά θα πρέπει κάποτε να τελειώσουν. Ή, αν δε μπορούν να τελειώσουν, η κοινωνία θα πρέπει να δεχθεί ότι η παραμονή στο ευρώ (αλήθεια, τί τεράστια ιδεοληψία και αυτή) δεν είναι εφικτή. Είναι ένας αργός θάνατος και κάθε χρόνος που περνά κάνει καταστρέφει τη χώρα όλο και περισσότερο. Όλο το πολιτικό σύστημα (και όχι μόνον η Κυβέρνηση) θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στο λαό το πώς έχουν τα πράγματα και ποιές είναι ο προοπτικές της χώρας. Άλλωστε, με το σημερινό τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης και με τα τεράστια χρέη που εξακολουθούν να συσσωρεύονται, τα ψωμιά της είναι ούτως ή άλλως μετρημένα. Ή θα πρέπει, οι χώρες του βορρά, να δεχθούν μια περισσότερο ισορροπημένη λειτουργία της Ευρωζώνης (μεταφορά πόρων με βάση τα κέρδη που αυτές έχουν από τη λειτουργία του ευρώ), ή ολόκληρο το σύστημα θα διαλυθεί μετά από μία τεράστια παγκόσμια έκρηξη.

 

Γιάννης Σιάτρας


17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text