Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Πώς θα μπορούσε να είναι πετυχημένη η ελληνική διαπραγμάτευση;

Πώς θα μπορούσε να είναι πετυχημένη η ελληνική διαπραγμάτευση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς θα μπορούσε να είναι πετυχημένη η ελληνική διαπραγμάτευση;

Μία διαπραγμάτευση είναι πετυχημένη, όταν στο τέλος, καμία από τις δύο πλευρές δεν φεύγει απολύτως ικανοποιημένη.

Αυτή είναι η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων. Και στη βάση αυτής της αρχής θα πρέπει να κινηθεί και η χώρα. Στην πρώτη φάση, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και από τις δύο πλευρές. Οι ευρωπαίοι λένε τα δικά τους και ο Τσίπρας -μέσω των Υπουργών του- μιλάει για την αποδόμηση όλων των μέτρων που πάρθηκαν αυτά τα χρόνια. Στο βάθος του μυαλού τους, όλοι ξέρουν ότι:
- Κανείς, μα κανείς δε θέλει να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ άσχημο (όχι απαραίτητα και καταστροφικό) για την Ελλάδα και επίσης πολύ άσχημο για τα πλεονασματικά ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία). 
- Το σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας, αύριο θα το έχουν πολύ περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνον αυτά του νότου. Αυτό πλέον δε μπορεί να εμποδιστεί. Συνεπώς, όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση που δε θα κουκουλώνει το πρόβλημα για μερικά χρόνια, αλλά που θα θωρακίσει το σύνολο της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο διάλυσης στο μέλλον.
- Η λύση που θα βρεθεί, θα πρέπει να διασώζει το κύρος και την πολιτική επιβίωση και των δύο πλευρών.

Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση του “δοκιμαστικών βολών” και του ψυχολογικού πολέμου. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να εκφοβίσει την άλλη, με όποιο όπλο διαθέτει. Και στο παιχνίδι αυτό, μπαίνουν όλοι: πολιτικοί, ΜΜΕ, οικονομικά ινστιτούτα, χρηματιστήρια, όλα. Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι στο τέλος, τα πράγματα δε θα γίνουν έτσι.
Όμως, ανάμεσα στις “βολές”ακούγονται και φωνές της λογικής. Οι οποίες μιλούν ήρεμα και με επιχειρήματα και που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Μία βιώσιμη λύση. Και, σταδιακά, ο ρόλος των “φωνών της λογικής” αυτών θα είναι να υπενθυμίσουν στις κοινωνίες ότι, κανείς δε μπορεί να τα πάρει όλα σε μία διαπραγμάτευση. Κανείς δε θα είναι απολύτως ικανοποιημένος.

Έτσι γίνεται πάντα. Έτσι μας διδάσκει η ιστορία των χρεοκοπιών. Στο τέλος, πάντα βρίσκεται λύση. Επειδή πρόκειται για κράτη και για κοινωνίες. Και ποτέ κανείς δε μπορεί να αποφασίσει να συνθλίψει μία κοινωνία.

Οι φωνές αυτές ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό είναι και το μεγάλο όφελος για τη χώρα από την εκλογική νίκη του κου Τσίπρα. Η χώρα έπαψε να περιδινίζεται σε έναν φαύλο κύκλο που δεν οδηγούσε πουθενά και που χρόνο με το χρόνο την έφερνε στην καταστροφή και στην -αναγκαστική έξοδο- από την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα κατέστρεφε την κοινωνία, την οικονομία και το εργατικό δυναμικό της. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!

Μπήκαμε στον ψυχολογικό πόλεμο. Θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε χίλια δυο. Η ένταση που θα υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες θα είναι μεγάλη. Ίσως και εξουθενωτική. Όμως, έτσι γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. Πάμε σε μία διαπραγμάτευση. Να πάμε ενωμένοι, με καθαρό μυαλό και -κυρίως- γνωρίζοντας ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα κερδίσουμε όλα.

Γιάννης Σιάτρας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text