Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Αρμένισσα 101 ετών διηγείται τη σφαγή και κατηγορεί τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή του όρου ‘γενοκτονία’

Αρμένισσα 101 ετών διηγείται τη σφαγή και κατηγορεί τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή του όρου ‘γενοκτονία’

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρμένισσα 101 ετών διηγείται τη σφαγή και κατηγορεί τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή του όρου ‘γενοκτονία’

Μια αιωνόβια Αρμένισσα, επιζήσασα της σφαγής που ζει στις ΗΠΑ καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή του να χρησιμοποιεί τον όρο “γενοκτονία” σχετικά με τις εκκαθαρίσεις που έλαβαν χώρα πριν από 100 χρόνια

 

Μια επιζήσασα της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, η οποία είναι σήμερα 101 ετών και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χαρακτήρισε “ντροπή” το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” για να περιγράψει τα γεγονότα.

Η Γεβνιγέ Σαλιμπιάν, η οποία ζει σε ένα γηροκομείο στην Καλιφόρνια, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολιτική και στρατιωτική επιλογή, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενόψει της σημερινής εκατοστής επετείου από την έναρξη των σφαγών, που διήρκεσαν από το 1915 ως το 1917.

“Γιατί; Για πολιτικούς λόγους! Έχουν στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία. Για πολιτικούς λόγους, δεν θέλουν να την αναγνωρίσουν. Είναι ντροπή, είναι ντροπή για την Αμερική”, τόνισε η Σαλιμπιάν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας που τον έφερε τελικά στον Λευκό Οίκο το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να αναγνωρίσει την “γενοκτονία των Αρμενίων”.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, ενόψει της ιδιαίτερα συμβολικής επετείου των 100 ετών από τις σφαγές, ο Λευκός Οίκος απέφυγε επιμελώς αυτή τη λέξη.

Η Σαλιμπιάν θυμάται ακόμη την ημέρα που, ακόμη μικρό κορίτσι, άκουσε αστυνομικούς να χτυπούν την πόρτα του σπιτιού της για να απαιτήσουν η οικογένειά της να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα.

“Έκλαιγα. Ήμουν 7 ετών όταν φύγαμε. Ταξιδεύαμε με ένα κάρο που το έσερναν δύο άλογα”, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Ήταν απόγευμα νομίζω όταν τα άλογα αφήνιασαν, ο αμαξάς δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο, το κάρο ανατράπηκε”, πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί είχαν καταθέσει ένα ψήφισμα στο Κογκρέσο με το οποίο κάλεσαν τον Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων—έναν όρο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αφότου εξελέγη πρόεδρος.

Το 2014, ο Ομπάμα είχε κάνει λόγο για “μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ού αιώνα” και είχε καλέσει να υπάρξει μια “πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων”.

Η Τουρκία αρνείται να παραδεχθεί ότι διαπράχθηκε γενοκτονία, ή μια σχεδιασμένη εκστρατεία συστηματικής εξολόθρευσης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Άγκυρα κάνει λόγο για τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων, η Αρμενία υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 1,5 εκατομμύριο, που είχαν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, εχθρού της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις εχθροπραξίες ή εξαιτίας του λιμού που προκάλεσε ο πόλεμος.

Οι τουρκικές αρχές χαιρέτισαν προχθές δημόσια την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τον όρο.


ΑΠΕ
Πηγή: constantinoupoli.com/

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text