Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Η χθεσινή εμφάνιση Τσίπρα και το (πιθανό) δημοψήφισμα

Η χθεσινή εμφάνιση Τσίπρα και το (πιθανό) δημοψήφισμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η χθεσινή εμφάνιση Τσίπρα και το (πιθανό) δημοψήφισμα

(Τρίτη 28 Απριλίου 2015)
Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν πετυχημένη. Ο άνθρωπος ξέρει να κερδίζει το ακροατήριο και μπορεί (τουλάχιστον ακόμη) να περνά μία εικόνα εντιμότητας και να κερδίζει την εμπιστοσύνη. Κατά την άποψή μου, με τη χθεσινή συνέντευξη, ο Τσίπρας θέλησε να περάσει το μήνυμα του συμβιβασμού με τους εταίρους και κυρίως να δώσει το πρώτο επίσημο μήνυμα για το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Με το δημοψήφισμα, θα περάσει διάφορα "σκληρά" μέτρα με -τουλάχιστον αρχικά- μειωμένο πολιτικό κόστος, αφού πετάει το μπαλάκι στην ίδια την κοινωνία, η οποία αρέσκεται μεν στους λεονταρισμούς και στα μεγάλα λόγια, αλλά από την άλλη επίσης αρέσκεται στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, στις πρόωρες και υψηλές συντάξεις, στην απόσυρση των καταθέσεών της από τις Τράπεζες, στην καλή ζωή και στα τόσα όσα μας έφεραν σ' αυτό το σημείο. Πιστεύω ότι, τελικά, ορθά πράττει η Κυβέρνηση και προκαλεί στην ίδια την κοινωνία να αποφασίσει για το μέλλον της και τα όσα θα (της) συμβούν.

Βέβαια, καθώς τα πράγματα θα σκληρύνουν, στο μέλλον η Κυβέρνηση θα έχει μία μεγάλη φθορά. Μοναδική της ελπίδα είναι να πετύχει στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που όμως το βλέπω δύσκολο αφού τα θεμελιώδη δεδομένα της διεθνούς οικονομίας επιδεινώνονται.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν τελικά γίνει δημοψήφισμα, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένου και του Σύριζα και του Ποταμιού) θα έχουν βρεθεί μέσα σε μία "μνημονιακή παγίδα" και θα δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν τα υπόλοιπα μη μνημονιακά κόμματα (κυρίως η Χρυσή Αυγή -η οποία θα βοηθηθεί και από το μεταναστευτικό- και λιγότερο το ΚΚΕ), ενώ είναι βέβαιο ότι θα αναδυθούν νέα κόμματα στην αντιμνημονιακή σφαίρα, τα οποία, μέσω και του απαραίτητου λαϊκισμού, θα κατορθώσουν να παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επομένων ετών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text