Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Το πολιτικό "σήριαλ" επηρεάζει την πορεία του Γενικού Δείκτη - Οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι υπέρ της αδόδου

Το πολιτικό "σήριαλ" επηρεάζει την πορεία του Γενικού Δείκτη - Οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι υπέρ της αδόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας συνεχίζει να διακυμαίνεται ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων στο ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. Εν τούτοις και παρά τη σημερινή πτώση, δε διακρίνονται κάποια σημάδια ανησυχίας.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Το σημείο στο οποίο δύσκολα θα απαντούσαμε με βεβαιότητα είναι εάν αυτό θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην Κυβέρνηση και το εάν θα διατηρηθεί η ευστάθεια της Κυβέρνησης. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις, θα έχει απομακρυνθεί για πάντα το ενδεχόμενο μίας “μετωπικής” ρήξης, κάτι που η αγορά θεωρεί ως εξαιρετικά αρνητικό.

Παράλληλα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, ακόμη και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αυτό δε θα λύσει ούτε το πρόβλημα της ανάπτυξης (το κυρίως ζητούμενο σήμερα), αλλά ούτε και το πρόβλημα της μακροχρόνιας επιβίωσης της χώρας, αφού το ζήτημα του χρέους θα εξακολουθεί να είναι κομβικό και θα συνιστά πάντα έναν παράγοντα εξαιρετικής αβεβαιότητας. Μόνον μία γενικότερη και μακροχρόνια ρύθμιση, σε επίπεδο ευρωζώνης πλέον, θα μπορούσε να περιορίσει την αβεβαιότητα αυτή.

Συνεπώς, κατά την άποψή μας, ο Γενικός Δείκτης δεν κινδυνεύει από άμεση κατάρρευση. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να έχει μία αρκετά θετική πορεία όταν υπάρξει μία μακροχρόνια συμφωνία με τους δανειστές που θα συνοδεύεται από μία μακροχρόνια χρηματοδότηση. Βεβαίως, μέσα σ' αυτές τις -μάλλον- θετικές εκτιμήσεις, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι, ακόμη και εάν όλες οι σημερινές αγωνίες εξελιχθούν ομαλά, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί παρά να είναι περιορισμένες, τουλάχιστον για το προβλέψιμο χρονικό διάστημα.

 

Σε προηγούμενη ενημέρωσή μας, είχαμε αναφέρει ότι, ο ΚΜΟ 200 ημερών συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Τις ημέρες αυτές υποχωρεί με ρυθμό περίπου 1,5 μονάδες την ημέρα.

Διατηρούμε την εκτίμησή μας ότι ο Γενικός Δείκτης πιθανότατα θα διασπάσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενδεχομένως κάπου κοντά στις 890 μονάδες.

 

(Το παρακάτω διάγραμμα είναι 200 ημερών και εμφανίζει όλο το διάστημα που επηρεάζει σήμερα την καμπύλη του ΚΜΟ 200 ημερών)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text