Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η επικείμενη συμφωνία "ξεσηκώνει" το Γενικό Δείκτη της Αθήνας

Η επικείμενη συμφωνία "ξεσηκώνει" το Γενικό Δείκτη της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Άλμα ανόδου πραγματοποιεί σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, μετά από την επιβεβαίωση των φημών ότι επίκειται κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές. Καθώς η κατάσταση στην οικονομία και στην ψυχολογία της κοινωνίας κατέληξε να είναι τόσο οριακή, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται σήμερα με τις λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας, αλλά αρκούνται στο ότι -επιτέλους- θα υπάρξει μία “ανάσα”, μετά από μήνες παραλυτικής ασφυξίας.

Η επικείμενη συμφωνία, αν είναι όπως κυκλοφόρησε χθες στα ΜΜΕ, άπτεται μόνον ενός μέρους των θεμάτων που είναι ανοιχτά με τους δανειστές. Παραμένει ανοιχτό το πολύ σοβαρό ζήτημα του ασφαλιστικού (δηλαδή το ζήτημα που προκαλεί τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και το οποίο παράλληλα συνιστά μία “κοινωνική – βόμβα”) και του εργασιακού.

Η Κυβέρνηση, έστω και με τη φθορά που θα της προκαλέσει η υπαναχώρηση από μία σειρά φορολογικών εξαγγελιών, παίρνει ανάσα για μερικούς μήνες. Βεβαίως, το σημαντικό είναι πως, με την κίνηση αυτή και οι δύο πλευρές δείχνουν έμπρακτα ότι θέλουν να αποφευχθεί η ρήξη και τα τυχόν προβλήματα που αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει. Πιθανότατα αυτή θα είναι και η στάση που και οι δύο πλευρές θα κρατήσουν κατά τους επόμενους μήνες και στις συζητήσεις για τα “ανοιχτά” θέματα.

Συνεπώς, αν προσπαθούσαμε να προβλέψουμε την πορεία της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

α) Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα εξακολουθήσει να μη συσχετίζεται με την πορεία των υπολοίπων διεθνών αγορών.

β) Στην παρούσα φάση, λόγω της επικείμενης -πρώτης- συμφωνίας, η τάση θα είναι ανοδική, χωρίς ωστόσο να εκλείπουν οι επιφυλάξεις. Εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά θα μπορέσει να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό έτους (937,6 στις 24/2/2015), ενδεχομένως να υπερβεί τις 1.000 μονάδες, αλλά δε νομίζουμε ότι θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο αυτό. Καθώς δε η κίνηση της αγοράς εξαρτάται απόλυτα από την ειδησεογραφία, καθ' όλο το διάστημα μέχρι την υπογραφή μίας συμφωνίας και της κύρωσής της (;) από τη Βουλή, οι διακυμάνσεις θα είναι μεγάλες.

γ) Μεγάλες διακυμάνσεις θα υπάρξουν και όλο το διάστημα κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και πιθανόν και πριν από τις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα των χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ (20 Ιουλίου).

 

Συμπερασματικά, η αγορά απλά παίρνει μία ανάσα καθώς βλέπει το μεγάλο κίνδυνο να απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Όμως, όσο υπάρχει το αγκάθι του χρέους, η οικονομική θέση (και οι προοπτικές) της χώρας θα είναι επισφαλής και η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς καχεκτική.

Στις 3:00 μμ σήμερα, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 843 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό της ημέρας που ήταν στις 857,26 μονάδες. Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο από την 6/3/2015.

Αν ο ΓΔ κλείσει στο επίπεδο αυτό, η καμπύλη του ΚΜΟ 200 ημερών, θα βρίσκεται στις 923 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 1,8 μονάδες την ημέρα. Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, αν θα γίνει “σπάσιμο” της καμπύλης αυτής από το ΓΔ, αυτό θα γίνει κοντά στις 880 – 890 μονάδες, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text