Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | "Ο Στροφέας": Το άριστο σημείο εισόδου στην αγορά ή αγοράς μίας μετοχής

"Ο Στροφέας": Το άριστο σημείο εισόδου στην αγορά ή αγοράς μίας μετοχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πραγματοποιείται το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, το πρώτο σεμινάριο του κύκλου επενδυτικών σεμιναρίων της EuroCapital "Κερδοφόρες Επενδυτικές Πρακτικές", με τίτλο "Ο Στροφέας: Το άριστο σημείο εισόδου στην αγορά ή αγοράς μίας μετοχής" (δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα επενδυτικά σεμινάρια της EuroCapital).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της EuroCapital (Μητροπόλεως 43 & Μνησικλέους 2) από τις 10:00 πμ έως τις 3:30 μμ, ενώ στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει συζήτηση επί θεμάτων της οικονομικής και επενδυτικής επικαιρότητας με τον Διευθυντή του eurocapital.gr κ. Γιάννη Σιάτρα.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, οικονομολόγος και συγγραφέας βιβλίων Τεχνικής Ανάλυσης.


Τί είναι ο "στροφέας";

Στροφέας είναι το διαγραμματικό σημείο, το σημείο της καμπύλης τιμών της μετοχής ή του δείκτη, όπου όταν κάνουμε πράξεις, αγορές long, ή πωλήσεις short, προκύπτουν πιθανά κέρδη.
Ο ορισμός αυτός είναι ασαφής, ατελής, ρευστός, υποκειμενικός και μη-λειτουργικός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε σαφή, συγκεκριμένο, αντικειμενικό και λειτουργικό.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο "στροφέας" ήταν ο αμερικανός Jesse Livermore (1877-1940), ο περίφημος και πολυτάραχος κερδοσκόπος της προπολεμικής Wall Street. Επίσης, τον όρο στροφέα χρησιμοποιεί σταθερά ο σύγχρονος μεγαλοεπενδυτής  Will O Neil του οποίου την έννοια υιοθετήσαμε και εμείς.

Ο αγοραστικός στροφέας του O' Neil (και του Livermore) δεν είναι πυθμένας ή στήριξη όπου θα αγοράσουμε στη πιο συμφέρουσα τιμή, αλλά είναι μια τοπική κορυφή ή αντίσταση λίγο ψηλότερα από το μακροχρόνιο πυθμένα. Ο επενδυτής που ψάχνει για στροφέα ώστε να τοποθετηθεί long δεν κυνηγά πυθμένες αλλά ανοδικά γυρίσματα μετά τον πυθμένα. Δηλαδή, ο στροφέας έχει trend following φιλοσοφία: "δεν αγοράζω στη κατηφόρα (γιατί έτσι θα πήγαινα εναντίον της τάσης) αλλά στο πειστικό  ανοδικό γύρισμα αυτής".

Ο στροφέας μπορεί να είναι βραχυχρόνιος, μεσοχρόνιος ή μακροχρόνιος αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε για τον δεύτερο διότι τα ιστορικά backtesting στον ΓΔ και τις ελληνικές μετοχές δείχνουν ότι το μεσοπρόθεσμο trading είναι το πιο επικερδές.

Στα βιβλία μου "Τεχνική Ανάλυση, Ένα πρακτικό εγχειρίδιο, εκδ. EuroCapital, 1997" και "Συστήματα Συναλλαγών, εκδ. EuroCapital, 2004" επηρεαζόμενος με τη σειρά μου από τον O Neil είχα ορίσει σαν στροφέα: "Το υψηλό κλείσιμο 20 ημερών που ορίζεται από 2-3 ισοϋψείς τοπικές κορυφές εμφανιζόμενες μετά από μακροπρόθεσμη πτώση".

Όμως, πολλά μεγάλα μακροπρόθεσμα ράλι είχαν προκύψει στο παρελθόν από ανοδική διάσπαση μιας μόνον κορυφής - υψηλού 20 ημερών, ενώ υπήρχε έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας στον προσδιορισμό της "κορυφής" (μια διήμερη ακιδούλα Λ θα μπορεί να ονομασθεί κορυφή;) και τέλος, λόγω υποκειμενικότητος του ορισμού ήταν δυνατόν να δοκιμασθεί στατιστικά με τον tester του Metastock η παρελθούσα κερδοφορία του δικού μου στροφέα.

Έτσι αναγκάστηκα να δεχθώ σαν στροφέα το αντικειμενικό Υψηλό Κλείσιμο 4 εβδομάδων (εβδομαδιαίος κανόνας) το οποίο αν συνέπιπτε με περίπου 2-3 τοπικές κορυφές το ονόμαζα "ευδιάκριτο στροφέα" ενώ αν συνέπιπτε με μια ή καμία τοπική κορυφή, τον ονόμαζα "δυσδιάκριτο στροφέα". Με τον τρόπο ο στροφέας μας γίνεται (α) αντικειμενικός καθώς εποπτίζεται ο ίδιος από όλους τους επενδυτές 9β) Δοκιμάσιμος καθώς επηρεαζόμενος σε φόρμουλα του Metastock μπορούμε να επαληθεύσουμε με ιστορικά back-testing την κερδοφορία του στο παρελθόν και (γ) Συλλαμβάνει όλες τις ανοδικές αγορές καθώς μια ανοδική κίνηση για να ονομασθεί μεγάλη και να δώσει ικανοποιητικά κέρδη, θα πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει πρώτα υψηλά 20 ημερών.

Μεθοδολογία του σεμιναρίου

Το σεμινάριο, θα καλύψει τα παρακάτω θέματα γύρω από τον "στροφέα": Γενικές έννοιες - Χαρακτηριστικά - Είδη στροφέων - Τρόποι ανεύρεσης και διαχωρισμός τους - Πότε κάνουμε πράξη με βάση τον στροφέα - Ο ρόλος του διασπώντος κηροπηγίου - Ο παράγοντας της μακροχρόνιας τάσης - Ο παράγοντας της μεσοχρόνιας και μακροχρόνιας τάσης των ξένων δεικτών - Πρώιμες αγορές πριν από τη διάσπαση του στροφέα - Καθυστερημένες αγορές μετά τη διάσπαση του στροφέα - Απομακρυσμένοι στροφείς.

Το σεμινάριο θα βασιστεί σε δύο πηγές δεδομένων ή παρατηρήσεων: α) στον "τεράστιο" πίνακα των 66 ιστορικών στροφέων του ΓΔ (1992-2009) με τα 12 χαρακτηριστικά για κάθε στροφέα και (β) από το 18ετές γράφημα κλεισιμάτων του ΓΔ όπου απεικονίζονται οι διασπασθέντες στροφείς και μερικά από τα 12 χαρακτηριστικά του κάθε στροφέα (κερδοφορία, απομάκρυνση, όγκοι κλπ).

Το κόστος συμμετοχής είναι € 65. Για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο ή για κλείσιμο θέσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Μάνια Πάτσου, στα γραφεία της EuroCapital (τηλ.: 210-3314171).


Δείτε πληροφορίες για το Σεμινάριο της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, με θέμα: "Επενδύσεις στις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού".

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text