Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σε τί συμφωνία οδηγεί αυτό το απίστευτο πολιτικό "πόκερ";

Σε τί συμφωνία οδηγεί αυτό το απίστευτο πολιτικό "πόκερ";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το απίστευτο αλαλούμ στο θέατρο των “διαπραγματεύσεων” δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και το “όλα για όλα” πολιτικό πόκερ που παίζεται απ' όλα τα μέρη. Διαψεύσεις επί διαψεύσεων και συμπεριφορά κακομαθημένων παιδιών δημιουργούν μία κατάσταση που δείχνει ότι η ψυχραιμία έχει χαθεί και ότι όλο αυτό το κακοστημένο παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. Ή τουλάχιστον στο τέλος μίας κρίσιμης φάσης, αυτής που ίσως κρίνει όλη την παρτίδα.

Η ανακοίνωση ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί (απόψε στις 10:00 μμ) η συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα, Ολάντ και της κας Μέρκελ, σε συνδυασμό με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από το πρακτορείο Bloomberg ότι η κα Μέρκελ θα προτείνει μία κλιμακωτή συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, προκάλεσε θεαματική άνοδο στις διεθνείς αγορές (οι πληροφορίες αυτές πρόλαβαν και τις αγορές της Ευρώπης πριν από το κλείσιμό τους και τις οδήγησαν σε θεαματικές ανόδους).

Εκτίμησή μας είναι ότι, η κίνηση που άλλαξε την εξέλιξη του παιχνιδιού των "διαπραγματεύσεων" ήταν η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Στο σημείο εκείνο φάνηκε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα, αλλά και να τεντώσει το σχοινί, έως ότου σπάσει. Σε μία τέτοια κατάσταση, χαμένος βγαίνει αυτός που έχει δυσκίνητες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Και αυτοί είναι οι δανειστές. Η συνεννόηση (αλλά και η λογοδοσία) πολλών φορέων και κυβερνήσεων σε τόσο οριακές στιγμές ήταν ένα σοβαρό μειονέκτημα για την πλευρά των δανειστών, κάτι που άλλωστε αποδείχθηκε από τις “σπασμωδικές” κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Η στρατηγική της Κυβέρνησης μπορεί και να της βγει. Όμως, αν από τις ενέργειες αυτές δεν κερδίσει κάτι σοβαρό στο ζήτημα του χρέους, τότε όλος ο αγώνας θα πάει χαμένος. Βέβαια, πέραν από τους “χαμένους” και τους “κερδισμένους” και τον ψυχολογικό πόλεμο που παίχθηκε όλες αυτές τις μέρες, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι η επιτυχία της χώρας θα κριθεί κυρίως στο εσωτερικό. Θα κριθεί από το εάν θα μπορέσει επιτέλους να μπει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Ενδεχόμενα η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία της. Θα μπορέσει ο Σύριζα να την μετουσιώσει σε πράξη και, τελικά, σε ανάπτυξη, αντιστρέφοντας αυτό τον θανατηφόρο κατήφορο των τελευταίων 7 ετών;

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text