Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Τσίπρας στην Αγ. Πετρούπολη: Οι Έλληνες δε θα φοβηθούν να βγουν σε νέες θάλασσες για να βρουν ασφαλή λιμάνια (video)

Τσίπρας στην Αγ. Πετρούπολη: Οι Έλληνες δε θα φοβηθούν να βγουν σε νέες θάλασσες για να βρουν ασφαλή λιμάνια (video)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τσίπρας στην Αγ. Πετρούπολη: Οι Έλληνες δε θα φοβηθούν να βγουν σε νέες θάλασσες για να βρουν ασφαλή λιμάνια (video)

Σκληρή κριτική στις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αν η ΕΕ δε γυρίσει στις καταστατικές της αρχές, θα μείνει απομονωμένη και καταδικασμένη στις πολιτικές

λιτότητας. Με μια μάλλον αλληγορική φράση, άφησε να εννοηθεί πως αν χρειαστεί η Ελλάδα μπορεί να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε εν συντομία το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό όπως αυτό έχει προκύψει μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008 και μίλησε για έναν νέο πολυπολικό κόσμο. “Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν αυτή η μετατόπιση θα γεννήσει νέες δυνατότητες για αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων κι ανισοτήτων” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αντιτάσσοντας αυτό που ο Ζακ Ντελόρ είχε ορίσει ως “οικονομία καζίνο”.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος που περιλαμβάνει ενίσχυση των εξοπλισμών και εμπορικές κυρώσεις, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει ένα ρόλο γέφυρας συνεργασίας, αξιοποιώντας τόσο τη γεωγραφική της θέση όσο και τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς. 

Αποστέλλοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “οι Έλληνες είναι λαός της θάλασσας που ξέρει από φορτούνες και δε φοβάται να βγει σε νέες θάλασσες για να φτάσει σε πιο ασφαλή λιμάνια”.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές προς τους δανειστές της Ελλάδας που προωθούν συνέχιση της λιτότητας και μίλησε για την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην πρόοδο. “Το ζήτημα για εμάς είναι να αλλάξουμε για να πετύχουμε” είπε.

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text