Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Συνέντευξη Γ. Πολυχρονίου για το Χ.Α.

Συνέντευξη Γ. Πολυχρονίου για το Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνέντευξη Γ. Πολυχρονίου για το Χ.Α.

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ κ. Γιάννης Πολυχρονίου μιλά στο Euro2day.gr για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα συμφέροντα των Ελλήνων επενδυτών σε περίπτωση που επαναλειτουργήσει η αγορά με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Προσοχή στον τρόπο που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο ζητά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ) Γιάννης Πολυχρονίου. 

Ο κ. Πολυχρονίου τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια με μόχλευση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές οδηγούνται σε βέβαιο οικονομικό θάνατο.

ΕΡ: Κύριε Πολυχρονίου, μπορεί να ανοίξει το ΧΑ με περιορισμούς κεφαλαίων;

Αν ανοίξει το χρηματιστήριο με περιορισμούς κεφαλαίων, χωρίς να γίνει πρόβλεψη για τα χαρτοφυλάκια με μόχλευση, τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τους ημεδαπούς επενδυτές. Είναι δυνατό ένας πελάτης που βγαίνει σε margin call και έχει χρήματα στην τράπεζα να μην μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά του; Με αυτό τον τρόπο οδηγούν τους επενδυτές σε βέβαιο οικονομικό θάνατο. Θα πρέπει να γίνει απαραιτήτως πρόβλεψη για τους πελάτες με ανοίγματα, διαφορετικά η ζημιά στο σύστημα θα είναι ανεπανόρθωτη. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν περιορισμοί κίνησης κεφαλαίων για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και για τους ημεδαπούς που εμπιστεύτηκαν τις Ελληνικές τράπεζες να υπάρχει μόνον η οδός προς την καταστροφή.

Άλλες κατηγορίες κινδύνου θα μπορούσαν να υπάρξουν;

Με την ευκαιρία θα ήθελα να θίξω και ένα ακόμη σημαντικό κίνδυνο που ελοχεύει αυτή τη στιγμή. Ως γνωστόν οι ξένοι κατέχουν περίπου το 63% της κεφαλαιοποίησης του FTSE, ήτοι γύρω στα 20-25 δις ευρώ. Αν κάνουμε μία υπόθεση εργασίας πως επιθυμούν να βγουν τελείως από το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των προβλημάτων της οικονομίας, με ένα τζίρο γύρω στα 100 εκ. ευρώ την ημέρα, μαθηματικά θα χρειαστούν αρκετούς μήνες.

Σκέφτηκε κανείς το ενδεχόμενο, αφού γνωρίζουν πως η πόρτα της εξόδου είναι "στενή" γι αυτούς, να εκμεταλλευτούν τον πανικό της αγοράς, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τα margin calls και αντί να βγουν, να αγοράσουν όλες τις ελληνικές εισηγμένες επικαλούμενοι το νόμο για το squeeze out;

Ο νόμος δεν ισχύει για τις ΔΕΚΟ και το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πως αν πάψουν να είναι ΔΕΚΟ, τότε εμπίπτουν και αυτές στο Νόμο. Τη στιγμή αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει εσπευσμένα να καταθέσει σχέδιο νόμου προς το Υπουργείο Οικονομικών και να αλλάξει το ποσοστό του 90% σε 95% για την προστασία του επενδυτικού κοινού. Άλλωστε υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΚ για το θέμα, η οποία ελήφθη τα προηγούμενα χρόνια αλλά δυστυχώς το ΥΠΟΙΚ ουδέποτε υλοποίησε.

Τι λοιπόν θα πρέπει να γίνει;

Το ΧΑ θα πρέπει να ανοίξει με σωστές προϋποθέσεις και ίδιους κανόνες για όλους. Διαφορετικά δε θα πρέπει να ανοίξει πριν αμβλυνθούν αυτές οι διαφορές. Να ανοίξει και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνο τους ξένους. Αγορά δύο ταχυτήτων δεν επιτρέπεται. Οι ξένοι δεν επέβαλαν τα capital controls; Ας πειθαρχήσουν λοιπόν και αυτοί σε αυτά τα μέτρα. Τα χρήματα των ξένων θα πρέπει να παραμένουν στις ελληνικές τράπεζες, όπως και των Ελλήνων. Capital controls με διακρίσεις δε γίνονται....

Πηγή: euro2day.gr

17


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text