Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Le Figaro: Πώς η Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε την Ελλάδα και τη βύθισε στο χρέος - Ο ρόλος της Goldman Sachs

Le Figaro: Πώς η Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε την Ελλάδα και τη βύθισε στο χρέος - Ο ρόλος της Goldman Sachs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν οικονομικά αρκετά ισχυρή για να συμμετάσχει στο ευρώ, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ για γεωπολιτικούς λόγους
Όλα είχαν ξεκινήσει πολύ καλά. 
Η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2001 με τους Ευρωπαίους να την επαινούν , αν και η χώρα είχε όντως δει το δημόσιο έλλειμμά της να γίνεται από 10% το 1995 σε 1,6% το 1999.
Βεβαίως, το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του ΑΕΠ, αλλά ποιος νοιάζεται, στην Ευρωζώνη. 
Αυτά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro στο άρθρο της με το οποίο εξηγεί πώς «πνίγηκε» η Ελλάδα στο δημόσιο χρέος της.
Τον Μάρτιο του 2004, την εξουσία ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το οποίο ξεκίνησε εσκεμμένα τον έλεγχο των δημόσιων λογαριασμών της χώρας, γράφει η Le Figaro.
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2004, ο Jean-Claude Trichet - ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά εκείνο το έτος - είχε τονίσει ότι στην πραγματικότητα, το ελληνικό δημόσιο έλλειμμα - λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές και κοινωνικές δαπάνες - έφθασε το 4,1% το 2000, 3,7% το 2001 και το 2002, 4,6% το 2003 και πήγε στο 5,3% το 2004, τονίζει η εφημερίδα.
Έτσι, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ... 
Στην πραγματικότητα, «όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν οικονομικά αρκετά ισχυρή για να συμμετάσχει στο ευρώ. Αλλά η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ για γεωπολιτικούς λόγους».
Όσο τα χρόνια περνούσαν, η κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών επιδεινωνόταν αναπόφευκτα. 
Στο τέλος του 2009, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα δημόσιο έλλειμμα 12,7% και χρέος 112%.

Η συμφωνία με την Goldman Sachs, που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη
Για να καταλάβετε τι συνέβη, πρέπει να πάμε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η Ελλάδα ανέθεσε στη Goldman Sachs - τράπεζα σύμβουλο - να βοηθήσει να μειώσει το χρέος, εξηγεί η εφημερίδα.
Στα τέλη του 2001, φτάνουν σε μια συμφωνία: να μετατρέψει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας σε Ευρώ, μέσω μιας «ανταλλαγής νομισμάτων». 
Αυτός ο χρηματοδοτικός μηχανισμός δεν είναι παράνομος - έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ. Ιταλία) με άλλες μεγάλες τράπεζες (πχ. JP Morgan). 
Η τεχνητή συναλλαγματική ισοτιμία επέτρεψε στην Ελλάδα να λάβει ακόμη περισσότερα νέα χρήματα, που αναγκαστικά θα την οδηγούσαν να πληρώσει ακόμα περισσότερα αργότερα.
Για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της, η Goldman Sachs έχει συγκεντρώσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. 
Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs έχει επενδύσει σε «μακροπρόθεσμες συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου» ή «κρατικών CDS. 
Μετάφραση: η τράπεζα αγοράζει τα παράγωγα προϊόντα που βασίζονται σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι ένα είδος ασφάλισης έναντι πιθανής αποτυχίας της Ελλάδας.
Στο τέλος, η τράπεζα είχε συγκεντρώσει 5.1 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο του αρχικού δανείου.

Πηγή:www.bankingnews.gr

16
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text