Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Τι κοινό έχουν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ;

Τι κοινό έχουν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ζαν: Θα σου έλεγα να αφήσεις το sudoku λίγο στην άκρη και να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον άρθρο στο έγκριτο αμερικανικό έντυπο The Atlantic, που συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νταρκ: Η σύγκριση αφορά το γεγονός ότι είναι από τους πολιτικούς που διαθέτουν ακόμα πλούσια κόμη; Γιατί δεν βλέπω τι άλλο κοινό μπορεί να έχουν. Βέβαια, ο δικός μας τέως πρωθυπουργός είναι πολύ νέος για να ανησυχεί για την αποψίλωση του κεφαλιού του. Aν και, με τη διορατικότητα που τον διακρίνει, έχει ήδη φροντίσει να κάνει παρέα με τους μάγους της εμφύτευσης μαλλιών.

– Προσηλώσου στην ουσία! Οχι στις τρίχες ούτε στις φράντζες.

– Μήπως εννοείς ότι είναι και οι δύο στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο;

– Πάλι αδιάβαστη σε βρίσκω. Ο κατάλογος του ΤΙΜΕ στον οποίο αναφέρεσαι περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα και την Κιμ Καρντάσιαν, αλλά όχι τον Τραμπ. Το δημοσίευμα που σου λέω –με τίτλο «Παραμύθια»– αναλύει το μεγάλο τους πολιτικό όπλο, τη δημαγωγία.

– Μα σε τι μπορεί να μοιάζει ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο και ένας απόφοιτος του ΕΜΠ που η μόνη του εργασία στη ζωή του ήταν η μακροχρόνια ανέλιξη στην εξουσία ενός αριστερού κόμματος;

– Και οι δύο χρησιμοποιούν οφθαλμοφανή ψεύδη ως αλήθεια, τον θυμό, τη δαιμονοποίηση και την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια για να πείσουν τους ψηφοφόρους. Ο Τσίπρας τα έβαλε με τους Θεσμούς, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και απειλούσε ότι οι αγορές θα χορέψουν πεντοζάλη, την ώρα που καταστρεφόταν η οικονομία. Ο Τραμπ στράφηκε εναντίον των Μεξικανών μεταναστών κατηγορώντας τους ότι αυτοί φταίνε για την εγκληματικότητα, ενώ οι έρευνες δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Και βέβαια υπόσχεται ότι θα ξανακάνει την Αμερική, υπερδύναμη.

– Είναι σαφές ότι ο πολυεκατομμυριούχος ξεπατικώνει τον δικό μας. Ο Τσίπρας έκανε δικό του στιλ, μια επιτυχία που πήγε μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τελικά κάτι εξάγουμε.

– Μήπως είσαι υπερβολική; Σε λίγο θα μας πεις ότι η Χίλαρι εμπνέεται από τη Ζωή και ο Τζεμπ Μπους από τον Λαφαζάνη. Εχω να σου πω, αγαπητή μου, ότι ο Τραμπ δεν περίμενε κανέναν να του διδάξει πώς να ερεθίζει το θυμικό. Το 2004, μάλιστα, εμφανίστηκε στην αμερικανική τηλεόραση, σε ριάλιτι σόου που λεγόταν «Ο μαθητευόμενος».

– Καλά. Εμείς το ζήσαμε αυτό επτά μήνες με τον Τσίπρα.

– Επίσης θα προσθέσω ότι ο Αμερικανός προβάλλει με κάθε ευκαιρία το βασικό του προτέρημα, που είναι το σεξ απίλ του, ενώ ο τέως πρωθυπουργός είναι σεμνός οικογενειάρχης.

– Δηλαδή;

– Ο Ντόναλντ μιλάει συχνά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Και μάλιστα έχει πει: «Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, ο Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που έχει ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει, πώς μπορεί να το πετύχει και δεν λογαριάζει εμπόδια. Οι γυναίκες βρίσκουν την ισχύ του τόσο ερεθιστική όσο και τον πλούτο του». Ο δικός μας έχει πει ότι «τρώει ξύλο στο σπίτι», προφανώς διότι η σύζυγος δεν συμφωνεί πάντα με τους χειρισμούς του.

– Ετσι στεριώνουν οι γάμοι. Να γιατί ο Αμερικανός έχει κάμποσα διαζύγια και άλλες τόσες διατροφές.

– Είδες, μπορεί να υπογράψαμε το τρίτο μνημόνιο και να τρελαθούμε στους φόρους, αλλά παραδίδουμε μαθήματα στον πλανήτη για το τι σημαίνει παραδοσιακή μεσογειακή μητριαρχική κοινωνία.

– Λοιπόν, τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε και ο Τσίπρας να φοράει καπελάκι με σύνθημα όπως ο Τραμπ, του οποίου το τζόκεϊ γράφει «I want to make America great again».

– Λες; Νομίζω ότι μπορεί να γίναμε από αντιαμερικανοί, αντιγερμανοί αλλά μερικοί από τους ψηφοφόρους του θα το πάρουν στραβά.

– Δεν εννοώ ότι πρέπει να γράφει σύνθημα! Αλλά κάτι όπως «Ο Υiannis Haroulis made markets dance». Τελικά όμως το πέρασε το μήνυμα: φοράει στις διακοπές ένα μπλουζάκι που γράφει «Broken».

– Τι έσπασε;

– Δες την πολιτική διαφήμιση του Καμένου. Το αριστερό του χέρι...

 

Πηγή: kathimerini.gr


16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text