Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Τέσσερις τομές στην Επ. Κεφαλαιαγοράς από τον Κ. Μποτόπουλο

Τέσσερις τομές στην Επ. Κεφαλαιαγοράς από τον Κ. Μποτόπουλο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέσσερις τομές στην Επ. Κεφαλαιαγοράς από τον Κ. Μποτόπουλο

Επειτα από τετραετή θητεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο έκτος πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, αποχώρησε την περασμένη Τρίτη και μίλησε στην «Κ» για τον απολογισμό της θητείας του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά: α) στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων νομοθετικών κειμένων του χώρου επί ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, β) στην επιβολή προστίμων άνω των 4 εκατ. ευρώ σε 32 ξένα funds για ανοικτές πωλήσεις και γ) στο ότι δεν εισακούστηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πρότασή του να αρθούν τα capital controls από το Χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του πρώην προέδρου της Ε.Κ., Κ. Μποτόπουλου, έχει ως εξής:

– Ποιος είναι ο απολογισμός για την τετραετή θητεία σας στην εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου;

– Η απερχόμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσπάθησε, μέσα σε διαρκές περιβάλλον κρίσης, να επιτελέσει όσο καλύτερα μπορούσε τον ρόλο της, που είναι εποπτικός και εγγυητικός και όχι επιχειρηματικός ή «αναπτυξιακός», όπως εσφαλμένα δηλώνει η νέα διοίκηση. Από άποψη θεσμικού έργου, θα ξεχώριζα: α) Τις τεχνικά άψογες, και με πολύ καλύτερες συνθήκες, δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. β) Τη θέση σε ισχύ νέου νομοθετικού πλαισίου για «εργαλεία» άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. γ) Τη συστηματική και ευρωπαϊκά πρωτοπόρο αντιμετώπιση των ανοικτών πωλήσεων (short-selling) και δ) Την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων νομοθετικών κειμένων του χώρου (MiFID/MiFIR, MAD/ MAR, CSDR, UCITS, PRIPS) επί ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

– Τι δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε στη θητεία σας;

– Δεν είναι μυστικό ότι το εκ μέρους της κυβέρνησης αίτημα να παραιτηθώ έγινε μεσούσης της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προθυμοποιήθηκα να φύγω αφού ολοκληρωθεί η συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο εγχείρημα, αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση επ’ αυτού. Θα ήταν επίσης, νομίζω, θεσμικά σωστότερο η επίσημα προταθείσα από τη δική μας διοίκηση άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές να τύχει αντιμετώπισης και, γιατί όχι, λύσης πριν από την αποχώρησή μου, κάτι που επίσης δεν έγινε.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για τις ανοικτές πωλήσεις στις 4 τραπεζικές μετοχές το 2014: έχει ολοκληρωθεί ή ακόμη θα χρειασθεί δουλειά από τη νέα διοίκηση της Ε.Κ.;

– Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί για παράβαση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού πρόστιμα συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ σε 32 ξένες κυρίως εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 60 περιπτώσεις ακόμη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω το μεγάλο ζήτημα της αδυναμίας είσπραξης των προστίμων από ξένες εταιρείες που δεν διαθέτουν «ελληνικό» ΑΦΜ, ζήτημα για το οποίο έχουμε υποβάλει σε όλους τους υπουργούς Οικονομίας των τελευταίων χρόνων προτάσεις τεχνικής επίλυσης, που δεν έτυχαν συνέχειας.

– Με όσους υπουργούς Οικονομικών συνεργαστήκατε υπήρχε έστω και ένας που να γνώριζε και να ήθελε να σας ακούσει όσον αφορά το Χρηματιστήριο;

– Ασφαλώς και υπήρχαν. Το ζήτημα, ειδικά στον χώρο της οικονομίας, δεν είναι απλώς να ακούγονται οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και να μην υπάρχει αφενός ανάμειξη εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους –κάτι που παγίως τηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου– αφετέρου «ιδεολογική» αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίων – κάτι που δεν μπορώ να πω ότι έγινε ώς το τέλος.

– Το Χ.A. εκτιμάτε ότι συνεχίζει ακόμη και σήμερα να πληρώνει τη «φούσκα» του 1999;

– Η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η δυσανεξία που παρατηρείται στις μέρες μας οφείλεται στην οικονομική κρίση, σε χειρισμούς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδίως στην αναζωπύρωση των αβεβαιοτήτων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας μας γενικότερα. Αυτή η σύνδεση με ευρύτερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις εξηγεί, κατά τη γνώμη μου, και γιατί, μετά το 2009, δεν είχαμε παρά ελάχιστες νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο και αυτές το πρόσκαιρα ελπιδοφόρο καλοκαίρι του 2014.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text