Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Μια δύσκολη χρονιά για επενδύσεις

Μια δύσκολη χρονιά για επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μια δύσκολη χρονιά για επενδύσεις

Η ιδέα της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι πολύ απλή: εάν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες σε μια αγορά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη διότι ο επενδυτής μπορεί να μεταπηδήσει σε μια άλλη αγορά που ευδοκιμεί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη το 2015. Το αντίθετο. Εάν εξετάσει κανείς τις αποδόσεις σε όλο το φάσμα των αγορών που επιλέγουν, επί το πλείστον, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το 2015 ήταν το χειρότερο έτος της τελευταίας 80ετίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Bianco Research LLC και το πρακτορείο Bloomberg. Απομένουν τρεις ημέρες μέχρι την αλλαγή του έτους, με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor’s 500 να έχει παρουσιάσει κέρδη 2,2%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Οι αποδόσεις σε ρευστό είναι χαμηλότερες, ενώ αυτές των ομολόγων και των εμπορευμάτων κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.

Μια επταετία με ιστορικά χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, οι επενδυτές στράφηκαν σε κάθε κατηγορία επενδύσεων από τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου μέχρι τους ριψοκίνδυνους τίτλους χρέους και τις μετοχές τεχνολογίας. Υστερα, όμως, τερματίστηκε η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και εξαντλήθηκαν οι επιλογές των επενδυτών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι. Από το 1995 καταγράφονται ετήσιες αποδόσεις άνω του 10% σε κάποια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ή αγορά. Η Bianco Research παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, τα 30ετή ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα τριμηνιαία γραμμάτια των ΗΠΑ και τον δείκτη εμπορευμάτων Thomson Reuters/Core Commodity CRB προκειμένου να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αγορών. Αυτά τα τέσσερα σημεία αναφοράς είναι αντιπροσωπευτικά των αγορών που παρακολουθούν οι επενδυτές όταν χαράσσουν μια στρατηγική κατανομής περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Τζιμ Μπίανκο, ιδρυτή της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας.

Αν και το ύψος των απωλειών στις μετοχές και τα εμπορεύματα δεν είναι συγκρίσιμο με την πτώση του 2008, όταν είχε κορυφωθεί η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, η συσχέτιση της καθοδικής πορείας τους απεικονίζει τις δυσκολίες που συναντούν οι διαχειριστές κεφαλαίων στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις αποδόσεις μέσα από τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων. Μεταξύ άλλων δεινών, η πορεία των αγορών το 2015 ήταν η συνταγή της καταστροφής για τα κεφάλαια αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου ή hedge funds, σχολιάζει ο κ. Μπιάνκο. «Δεν αναμένω σπουδαίες εξελίξεις μέσα στο 2016 εάν ευσταθεί το επιχείρημα ότι η οικονομία θα είναι αδύναμη, με τα κέρδη να κινούνται σε αρνητικό έδαφος» προσθέτει ο ίδιος.

Εμπόδια για να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των επενδυτών συναντούν, επίσης, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (exchange traded funds). Από τα 35 διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που παρακολουθεί το πρακτορείο Bloomberg, η μέση απώλεια φθάνει το 5% για το 2015. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο iShares Core Growth Allocation ETF, το οποίο αποτελείται 60% από μετοχές και 40% από ομόλογα, έχει υποχωρήσει κατά 0,5%. Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα επέλεγε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και τα σενάρια για τις επιπτώσεις στις αγορές επισκίασαν τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων το 2015, σχολιάζει ο Μάικλ Αρόν, στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην State Street Global Advisors. Ο κ. Αρον τείνει να είναι αισιόδοξος, παρατηρώντας πως «εάν οι αγορές δεν θορυβηθούν από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, τότε τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνους όπως οι μετοχές μπορεί να παρουσιάσουν ικανοποιητικές αποδόσεις».

 

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text