Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Κινήσεις Microsoft για εξαγορά της Yahoo

Κινήσεις Microsoft για εξαγορά της Yahoo

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινήσεις Microsoft για εξαγορά της Yahoo

Στελέχη της Microsoft επιβεβαίωσαν χθες πως έχουν έρθει σε επαφή με υποψήφιους επενδυτές της Yahoo για να συζητήσουν μια από κοινού εξαγορά της. Από το παρασκήνιο, στο μεταξύ, έχει αναπτυχθεί μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στους μετόχους της Yahoo και της διοίκησης με επίκεντρο τη Μαρίσα Μάγερ, διευθύνουσας συμβούλου πάνω από μια τετραετία. Μέτοχοι της Yahoo και ειδικότερα η εταιρεία κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Starboard Value, η οποία ελέγχει το 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ασκεί έντονες πιέσεις για να απομακρυνθούν όλα τα υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κ. Μάγερ.

Πηγές της Microsoft αποκάλυψαν πως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχουν προσεγγίσει την εταιρεία λογισμικού για μια από κοινού εξαγορά της Yahoo. Είναι η δεύτερη απόπειρα εξαγοράς της Yahoo από τη Microsoft. Το 2008, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Yahoo έναντι 45 δισ. δολαρίων αλλά χωρίς επιτυχία. Σήμερα, η Yahoo εξετάζει να διαθέσει μέσω δημοπρασίας σε πώληση τις βασικές δραστηριότητές της στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων της. Η Yahoo έχει χάσει την αίγλη της εδώ και καιρό, καθώς εμφανίστηκαν νέοι ανταγωνιστές, μην μπορώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα έπειτα από σειρά εξαγορών που δεν οδήγησαν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Από το 2007, η Yahoo έχει αλλάξει έξι διευθύνοντες συμβούλους, ενώ έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας από τη νεότερη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook και τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google.

Αναλυτές της αγοράς εικάζουν πως και άλλοι επενδυτές της Yahoo θα συνταχθούν με τη Starboard, αν και υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε μια συμφωνία πριν από την ετήσια συνέλευση μετόχων στα τέλη Ιουνίου.

«Πιστεύω πως όσοι αγοράζουν μετοχές της εταιρείας το τελευταίο εξάμηνο και οι περισσότεροι από εκείνους που ρευστοποιούν τις θέσεις τους θα τάσσονταν με το μέρος της Starboard», δηλώνει ο Μπομπ Μπίλσον, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Gordon Haskett. Οι εταιρείες επενδύσεων BlackRock, Vanguard Group, State Street και Fidelity Investments κατέχουν συνολικά το 16,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Yahoo, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters. Η Goldman Sachs, μια από τις ισχυρότερες αμερικανικές τράπεζες, κατέχει το 4,2% των μετοχών της εταιρείας. Η Yahoo δημιουργήθηκε το 1995 και στην πορεία επεκτάθηκε δυναμικά στον κυβερνοχώρο. Προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών που τελικά, όμως, δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα για να αποδώσουν στο έπακρο. Πρόσφατα ανακοίνωσε περικοπές της τάξεως του 15% από το εργατικό δυναμικό της έπειτα από καθαρές ζημίες 4,4 δισ. δολαρίων το δ΄ τρίμηνο του περυσινού έτους λόγω μεγάλης απομείωσης ορισμένων μονάδων της. Στα σχέδια της Yahoo περιλαμβάνεται η κατάργηση γραφείων στο Ντουμπάι, την Πόλη του Μεξικού, το Μπουένος Αϊρες, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο μέχρι τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2016. Μέχρι τα τέλη του έτους, το προσωπικό της θα έχει περιοριστεί στα 9.000 άτομα.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text