Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Bloomberg: Η οικονομική άνοδος της Ιρλανδίας και η πτώση της Φινλανδίας

Bloomberg: Η οικονομική άνοδος της Ιρλανδίας και η πτώση της Φινλανδίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Η οικονομική άνοδος της Ιρλανδίας και η πτώση της Φινλανδίας

Σύγκριση μεταξύ των δύο άκρων της ευρωζώνης σε ότι αφορά την ανάπτυξη, την Ιρλανδία και τη Φινλανδία, επιχειρεί το Bloomberg. Η μία χώρα μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η άλλη μετατράπηκε από «οικονομικό θαύμα» στον «νέο ασθενή της Ευρώπης», αναφέρει. Ενώ και οι δύο μοιράζονται αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν τα δεσμά του ενιαίου νομίσματος, οι επιδόσεις της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας μετά την οικονομική κρίση δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές, τονίζει και προσπαθεί να διερευνήσει τις αιτίες.

Yστερα από τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 7,8% το 2015, ο Κέλτικος Τίγρης αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην ευρωζώνη φέτος –4,7%- σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Φινλανδία, από την άλλη, συνεχίζει να απογοητεύει. Παραμένοντας χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από το 2012, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% φέτος, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης έπειτα απ' αυτόν της Ελλάδας.

Η κατάρρευση των δραστηριοτήτων καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων της Nokia και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία χάρτου της χώρας συχνά αναφέρονται ως οι αιτίες για τις δυσκολίες της Φινλανδίας. 

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αφαίρεσε από την σκανδιναβική χώρα την αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ αναβάθμισε αυτήν της Ιρλανδίας.

Οι ευρωσκεπτικιστές της Φινλανδίας υποστηρίζουν ότι η χώρα τους θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν της επιτρεπόταν να ενισχύσει τις εξαγωγές μέσω μιας υποτίμησης. 

Σημασία έχει τί πουλάς και σε ποιες αγορές

Μια σύγκριση με την Ιρλανδία δείχνει ότι σημασία έχει αυτό που πουλάς και σε ποιες αγορές. 

Ενώ η Ιρλανδία βασίζεται στις εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών και φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, η Φινλανδία αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς η Ρωσία, που κάποτε ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τις φινλανδικές εξαγωγές, βρίσκεται σε ύφεση.

Η Ιρλανδία, σε αντίθεση με την Φινλανδία, έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον φορολογικό κώδικα για να πείσει μεγάλες πολυεθνικές, όπως την Facebook, την Apple, την Google και την Pfizer, να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στην Φινλανδία είναι στο 20% ενώ στην Ιρλανδία στο 12,5%, ένας από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη.

Η φινλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ευθύνεται επίσης για την αύξηση της ανεργίας, που έφθασε πέρυσι στο 9,4%, συγκριτικά με 7,7% το 2012. Η λύση που φαίνεται να προτιμά είναι η μείωση του εργατικού κόστους. 

Σύμφωνα, πάντως, με κατάταξη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, η Φινλανδία συνεχίζει να είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο, ενώ η Ιρλανδία έχει προβάδισμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text