Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου

Αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου

Το δολάριο αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω κατά τους προσεχείς μήνες, κυρίως επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται να έχει αποκλείσει νέα αύξηση των επιτοκίων την άνοιξη και να έχει αφήσει το δολάριο μόνο με έναν «καταστρεπτικό συνοδοιπόρο», τον πληθωρισμό. Τον Μάρτιο η ανακοίνωση της Fed και τα σχόλια της προέδρου της, Τζάνετ Γέλεν, έγιναν σε συγκρατημένους τόνους. Με αυτά κατά νου, οι αρμόδιοι για τη στρατηγική των χρηματαγορών επισημαίνουν ότι διαμορφώνεται σκηνικό βραχυπρόθεσμης δυσκολίας για το δολάριο, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο πληθωρισμός. Ο σχετικός δείκτης δείχνει άνοδο τους τελευταίους μήνες, με τον δομικό πληθωρισμό να ανέρχεται 2,3% κατά το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2015 - Φεβρουαρίου 2016. Η πορεία αυτή σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2012. Ο δομικός δείκτης τιμών στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες, ο οποίος αποτελεί και το προτιμώμενο σημείο αναφοράς της Fed, ανήλθε κατά 1,7% το προαναφερθέν δωδεκάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού καλύπτουν τις τιμές, πλην εκείνων των τροφίμων και της ενέργειας. Επίσημος στόχος της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι το 2%.

Συνήθως ο πληθωρισμός υποσκάπτει την ισχύ του δολαρίου, περιορίζοντας την αγοραστική του δύναμη. Οι διαφορές μεταξύ των δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη συνιστούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την ισοτιμία δολαρίου προς το ευρώ την τελευταία 15ετία, σύμφωνα με στοιχεία της Fundstrat Global Advisors. Οι αρμόδιοι στρατηγικής χρηματαγορών σε τράπεζες και επενδυτικούς οίκους επισημαίνουν πως η εντύπωση για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, έως τουλάχιστον τον Ιούνιο, ενεργοποίησε εκ νέου τον ρόλο του πληθωρισμού. Ο Σαχάμπ Τζαλίνος της Credit Suisse προβλέπει το επόμενο τρίμηνο το ευρώ στο 1,17 δολάρια προς το δολάριο, το οποίο σημαίνει 2,7% πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Ο Ιαν Γκόρντον της Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να περιμένει προτού προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, ακόμα κι αν o πληθωρισμός ανέλθει στον στόχο του 2%. Επιπλέον παρατήρησε ότι τον Μάρτιο η Τζάνετ Γέλεν εμφανίστηκε σκεπτική ως προς το εάν η άνοδος στον πληθωρισμό είναι βιώσιμη.

Κατά τον κ. Γκόρντον, «οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν προσοχή στην ενίσχυση των μακροπρόθεσμων θέσεών τους στο δολάριο μέσα στους επόμενους μήνες, έως ότου υπάρξουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι βιώσιμη και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρόκειται να αντιδράσει στην εξέλιξη αυτή». Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων φανερώνουν ότι οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για ενίσχυση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν διετίας. Το δολάριο, πάντως, έχει ήδη από τις αρχές του χρόνου υποχωρήσει, λόγω της αντίληψης των χρηματομεσιτών ότι η Τράπεζα δεν θα μπορέσει, τελικά, να υλοποιήσει τις τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, τις οποίες είχε τον Δεκέμβριο προβλέψει. Επαληθεύοντάς τους, τον Μάρτιο το πιστωτικό ίδρυμα αναθεώρησε τις προσδοκίες περί αυξήσεων και τις περιόρισε σε δύο. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος και αποτιμά το νόμισμα ως προς ένα καλάθι έξι άλλων μεγάλων νομισμάτων, εμφάνισε πτώση 1,4% το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία κάμψη του σε τριμηνιαία βάση και σε διάστημα πεντέμισι ετών.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text