Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον Μάριο Ντράγκι

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον Μάριο Ντράγκι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεν είναι μυστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει μια αμυδρή εικόνα τού πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί τη νομισματική της πολιτική.

Επί σειράν ετών έστελνε προειδοποιητικά μηνύματα, τα οποία είχαν ως θέμα τους το κοκτέιλ πολιτικών του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το οποίο εμπεριείχε έναν συνδυασμό από χαμηλά επιτόκια, αγορά ομολόγων και γενναιόδωρη ρευστότητα για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανεξαρτήτως του ότι ο δείκτης του πληθωρισμού των χωρών της Ευρωζώνης κινείται σε αρνητικό έδαφος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι τα μη συμβατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν δικαιολογία.

Επανειλημμένως έχει διατυπώσει την άποψη ότι με την εφαρμογή τους υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν στην Ευρωζώνη νέες χρηματοπιστωτικές «φούσκες». Παρά ταύτα, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες οι επικρίσεις τις οποίες εξέφραζε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κινούνταν σε ένα πλαίσιο ευγένειας. Επιπλέον, δεν ήταν άμεσες. Τώρα, πλέον, τα προσχήματα ούτε καν τηρούνται.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε παρέλαβε στο Κρόνμπεργκ κοντά στη Φρανκφούρτη το βραβείο Βόλφραμ - Εγκελς από το ίδρυμα προαγωγής της φιλελεύθερης σκέψης και δράσης «Stiftung Marktwirtschaft». Σε σχόλιό του, που μετέφερε δημοσιογράφος του Dow Jones, έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Μάριο Ντράγκι για την άνοδο του νέου αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το εν λόγω κόμμα θεωρείται πως απειλεί τους Χριστιανοδημοκράτες, στους οποίους ανήκει ο κ. Σόιμπλε, και τους συμμάχους τους στη Βαυαρία.

Πρόκειται για βαριές κουβέντες. Μίλησα με έναν αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο οποίος συμφώνησε με την άποψή μου ότι ο Γερμανός υπουργός ανήγαγε σε νέα υψηλά επίπεδα την κριτική τους προ την τράπεζα (ή και σε νέα χαμηλά επίπεδα, αναλόγως του ποια είναι η οπτική γωνία καθενός). Είναι δύσκολο να εκλάβει κανείς το σχόλιο στο Κρόνμπεργκ ως φραστικό ολίσθημα. Είχε, άλλωστε, συμπέσει με δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΕΚΤ, εάν επιλέξει τη μέθοδο των «helicopter money». Το δημοσίευμα επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές κοντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμως διαψεύστηκε. Το μήνυμα προς τη Φρανκφούρτη, όμως, εστάλη.

Τι κρύβεται πίσω από τη φραστική κλιμάκωση; Φαίνεται πως έχει να κάνει με τις εντεινόμενες ανησυχίες του Βερολίνου σχετικά με τις δριμείες επιπτώσεις των χαμηλότατων επιτοκίων στους Γερμανούς συνταξιούχους.

Σε άλλο άρθρο του Der Spiegel αναφερόταν ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Βαυαρός ηγέτης Χορστ Ζεεχόφερ ανησυχούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο της όξυνσης των φτώχειας στους ηλικιωμένους. Εξ ου και σχεδιάζουν, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας το 2017, να θέσουν ως μία προτεραιότητα στις εξαγγελίες τους την παροχή πιο γενναιόδωρων συντάξεων. Κάτι τέτοιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να το εκμεταλλευθεί το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ξαφνικά, όπως φαίνεται, η πολιτική της ΕΚΤ κατέστη μείζων πολιτικός κίνδυνος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κριτική στην ΕΚΤ βοηθάει, εντέλει; Σε άρθρο τους έξι Γερμανοί οικονομολόγοι παρατηρούν ότι είναι καθήκον των αξιωματούχων όπως ο κ. Σόιμπλε να προτείνουν εναλλακτικές για την επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας στην οδό της ανάπτυξης, αλλά δεν αρκεί απλώς να λένε «όχι» στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text