Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Χρηματιστήριο: 8η πτώση του Γενικού Δείκτη σε διάστημα δέκα συνεδριάσεων

Χρηματιστήριο: 8η πτώση του Γενικού Δείκτη σε διάστημα δέκα συνεδριάσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Καθώς οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση εξακολουθούν να κινούνται μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει “εγκλωβισμένη” στην περιοχή γύρω από τις 550 μονάδες, χωρίς η κίνησή της να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μάλιστα, καθώς στην “οθόνη” μπαίνει πλέον και το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις ή και υστερήσεις στο ζήτημα της συζήτησης για το χρέος, είναι πιθανό η ψυχολογική κατάσταση να επιδεινωθεί κατά το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 548,83 μονάδες (-0,83%) σημειώνοντας την τρίτη κατά σειρά πτώση του, ή την 8η κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων συνεδριάσεων.

Εκτίμησή μας είναι ότι τελικά δεν θα ακυρωθεί η προοπτική ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, αφού τελικά, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η θετική -έστω και υπό όρους- αξιολόγηση θα επιτευχθεί και αυτό θα μπορέσει να δώσει μία ανάσα στην κοινωνία και μία ώθηση στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, δε γνωρίζουμε τί θα μπορούσε να συμβεί με το ζήτημα του χρέους. Καθώς -προσωπικά- επί χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα του χρέους, τείνω να υποστηρίξω πως, οποιαδήποτε λύση πέραν του αριθμητικού κουρέματος του χρέους είναι θνησιγενής και δεν θα προσφέρει λύση στην πατρίδα μας, αφού θα τείνει να “πνίγει” τις επόμενες γενιές. Φοβούμαστε όμως ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό δε θα είναι θετικές.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετική απόδοση φέτος. Αυτό υποστηρίζαμε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Όμως, οι καθυστερήσεις σε πολλά ζητήματα που αφορούν στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στο ζήτημα της λειτουργίας της οικονομίας, σήμερα μειώνουν την αρχική αισιοδοξία μας, χωρίς ωστόσο να την καταργούν τελείως.

Σήμα εισόδου στην αγορά δεν έχει υπάρξει ακόμη από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, δηλαδή το δείκτη που παρακολουθούμε. Σημειώνουμε ότι το τελευταίο σήμα που έδωσε ο συγκεκριμένος -και απόλυτα πετυχημένος- δείκτης ήταν στις αρχές Ιουλίου του 2014, όταν έδωσε σήμα εξόδου, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1200 μονάδες.

Σήμερα, ο ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 633,56 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 1,4 μονάδων την ημέρα. Η καμπύλη του δείκτη βρίσκεται κατά 15,4% πάνω από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη (ως βάση μέτρησης λαμβάνουμε την τιμή του Γενικού Δείκτη). Παρά την επιδείνωση του κλίματος στις συζητήσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανοδική διάσπαση από τον ΚΜΟ-200 ημερών (σήμα εισόδου) στο χρονικό διάστημα γύρω στο Πάσχα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text