Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Δε κινδυνεύει η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Δε κινδυνεύει η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ανακεφαλαίωση των όσων έγιναν έως σήμερα:

Στις 10 Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών και έδωσε σήμα “εισόδου” στην αγορά. Το κλείσιμο εκείνης της μέρας του Γενικού Δείκτη ήταν 629,29 μονάδες. Η ανοδική διάσπαση συνέβη μετά από 22 μήνες και δύο μέρες, αφ' ότου το σύστημα του ΚΜΟ-200 ημερών είχε δώσει ένα απόλυτα πετυχημένο σήμα εξόδου. Αν αναλογιστούμε ότι στις 8/8/2014 η τιμή του Γενικού Δείκτη έφθανε στις 1.193,30 μονάδες, τότε διαπιστώνουμε ότι το σήμα για την είσοδο στην αγορά δόθηκε σε ένα επίπεδο που είναι 47,3% χαμηλότερο από το επίπεδο εξόδου. Αυτό ήταν το δυνητικό κέρδος για τον επενδυτή που ακολουθεί το σύστημα του απλού ΚΜΟ-200 ημερών.

Όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχει υπάρξει σήμα εσόδου ή εξόδου που διήρκεσε για 10 ή για περισσότερους μήνες, το σήμα εισόδου της 10ης Μαΐου ήταν πετυχημένο. Τουλάχιστον έτσι έχει αποδειχθεί έως σήμερα και εκτιμούμε ότι ούτε αυτή τη φορά θα διαψευσθεί.

 

Πρόσφατες εξελίξεις:

Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, την ημέρα που θα γινόταν η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, θα κάναμε τοποθετήσεις σε τέσσερις μετοχές, με βάση το μηχανισμό του “απόλυτου συστήματος”, όπως περιγράφεται στο καινούργιο μου βιβλίο “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών”: Δηλαδή, αγορά συγκεκριμένων μετοχών κατά την ημέρα που διασπάται ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με βάση το σύστημα ΚΜΟ200 – ΥΧ20 (δηλαδή, το σύστημα του ΚΜΟ 200 ημερών με τη χρήση του σημείου Υψηλού 20 ημερών -στις αγορές- και Χαμηλού 20 ημερών για τις πωλήσεις). Παράλληλα, στη συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή η χρονική διάρκεια της πτωτικής τάσης ήταν μεγαλύτερη των 10 μηνών, ακολουθούμε και την πρακτική της “άμεσης αντίδρασης”. (Σημείωση: Οι όροι αυτοί περιγράφονται στο βιβλίο. Σταδιακά θα τους εφαρμόζουμε και στη διαχείριση του “εικονικού” μας χαρτοφυλακίου και θα τους περιγράφουμε στην πράξη).

Οι τέσσερις μετοχές που επιλέξαμε για αγορά είναι οι: Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), Φουρλής (ΦΡΛΚ), Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ).

Οι αγορές γίνονται με βάση ένα αρχικό ποσό 10.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται ισόποσα σε κάθε μετοχή (δηλαδή 2.500 σε κάθε μία από τις τέσσερις μετοχές που επιλέξαμε). Η ρευστοποίηση των μετοχών αυτών θα γίνει την ημέρα που θα δώσει σήμα πώλησης το “σύστημα” ΚΜΟ200-ΥΧ20. Τις επόμενες μέρες θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής μας δεν θα κάνουμε αλλαγές, εκτός εάν κάτι πολύ σοβαρό συμβεί ή διαφανεί σε μία από τις τέσσερις εταιρίες τις μετοχές των οποίων έχουμε τοποθετήσει στο χαρτοφυλάκιό μας.

Στο “εικονικό” μας χαρτοφυλάκιο, οι αγορές έγιναν (όπως είχαμε αναφέρει) με βάση τις τιμές κλεισίματος της 10ης Μαΐου. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου θα δημοσιευθεί αύριο και στο εξής θα δημοσιεύεται τακτικά κάθε μέρα.

 

Η σημερινή κίνηση της αγοράς:

Οι αβεβαιότητες που αντιμετωπίζονται σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 10,5 δισ. ευρώ και κυρίως με τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, προκαλούν αστάθεια στην αγορά. Κοντά σ' αυτά ήρθε να προστεθεί και το ζήτημα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία επί των προσφύγων, συμφωνία η οποία κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω της άρνησης της ΕΕ να συναινέσει στη ρύθμιση του ζητήματος της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Σημειώνουμε ότι δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ζήτημα της δόσης. Αυτή με κάποιο τρόπο και κάποια ρύθμιση θα δοθεί. Άλλωστε έτσι γίνεται πάντα. Μας ανησυχεί το ζήτημα του χρέους και η άκαμπτη στάση της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας. Το χρέος και η ρύθμισή του είναι το στοιχείο προς το οποίο η αγορά θα “κοιτάζει” επίμονα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εξελίξεις και οι παλινδρομήσεις στο ζήτημα αυτό θα είναι πολλές και θα προκαλούν διακυμάνσεις στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά δείχνει να έχει πάρει μία ανοδική διάταξη η οποία δύσκολα θα διακοπεί.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text