Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η απατηλή λάμψη της εξουσίας

Η απατηλή λάμψη της εξουσίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απατηλή λάμψη της εξουσίας

Πόσες αυταπάτες δικαιολογούν τη διολίσθηση της χώρας σε ένα αυταρχικό καθεστώς, τύπου Λατινικής Αμερικής που τόσο συγκινεί τους κυβερνητικούς παράγοντες; Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στην καρδιά της Ευρωζώνης; Η απάντηση δεν βρίσκεται στους όρκους ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης του Αλέξη Τσίπρα ούτε στις ειρωνικές απαντήσεις του Νίκου Παππά ούτε στην προθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται κάθε παρέμβαση περιορισμού των θεσμών, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου δυσφορεί όταν γίνονται αντιληπτοί οι άγαρμποι σχεδιασμοί του, και ξεχνάει το αρχαίο ρητό, ότι όποιος κυβερνά πρέπει να θυμάται ότι κυβερνάει ανθρώπους, ότι οφείλει να τηρεί τους νόμους και ότι δεν θα κυβερνά για πάντα.

Όσοι έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου διηγούνται ότι πίσω από τη τυπική ευγένεια με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές τους, δύσκολα κρύβεται η αλαζονεία της εξουσίας, που είναι τόση ώστε οι ένοικοι του Μεγάρου να πιστεύουν ότι ως αυθεντικοί εκφραστές της κοινής γνώμης μπορούν να παίξουν με το Σύνταγμα και το πολίτευμα! Και δεν μειώνεται ούτε τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα με την ΝΔ να ανοίγει και η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι διάχυτη σε όλες τις τάξεις, ιδίως σε αυτές που υποσχέθηκε να προστατεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτή η αίσθηση παντοδυναμίας επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου, να εκδίδει ανακοινώσεις σχεδόν κάθε Κυριακή για τα δημοσιεύματα του Τύπου που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση και τους υπουργούς να δίνουν οδηγίες περί ορθής δημοσιογραφίας, από τα κατά τα άλλα κανάλια της διαπλοκής. 

Αυτή την Κυριακή είχε σειρά «Το Βήμα» : «Αυτοί που απέκτησαν «ισχύ και χρήμα» επωφελούμενοι για χρόνια από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τους τίτλους περί «καθεστώτος Τσίπρα». Διότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.Είναι οι ίδιοι που ασκούν πιέσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην υπερψηφιστεί η απλή αναλογική ώστε να διατηρήσουν τις τελευταίες ελπίδες για παλινόρθωση του καθεστώτος που τους προστάτευε. Ο Ελληνικός λαός τους έχει καταλάβει και επανειλημμένα καταδικάσει», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ομως το Βήμα δεν είναι κόμμα για να έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το λαό, εκτός κι αν έχουν άλλη εντύπωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον είναι γνωστό ποιός έκανε παιχνίδια με την απλή αναλογική και ποιός πίεσε και επιχείρησε να διχάσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα με την πιο παιδαριώδη μέθοδο, σπέρνοντας ζιζάνια στον έναν για τον άλλον. Το αποτέλεσμα; Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποκάλυψε δημοσίως τον απώτερο στόχο του Αλέξη Τσίπρα, «να αφήσει και κάτι αριστερό πίσω του» όπως του είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναζήτησε επιβεβαίωση από το ΠαΣοΚ, αμέσως μόλις βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν η Φώφη Γεννηματά συμφώνησε να ψηφίσει την απλή αναλογική όπως του είχε «αποκαλύψει» ο κ. Τσίπρας. Και η κυρία Γεννηματά, είπε σε συνέντευξη της ότι κάθε φορά που φεύγει από το γραφείο του πρωθυπουργού ψάχνεται μήπως της λείπει κανένα δάχτυλο!  

Η αλαζονεία της εξουσίας επιτρέπει και στον κ. Παππά να παρουσιάζει τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας ακόμα κι όταν εγκαλείται από τον αρμόδιο Επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ για απόπειρα χειραγώγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για συγκέντρωση εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών, για νόθευση του ανταγωνισμού ευνοώντας την ΕΡΤ και για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η Κομισιόν απειλεί την κυβέρνηση με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά ο υπουργός Επικρατείας αντιδρά σαν να μην αντιλαμβάνεται ούτε τη σοβαρότητα της επιστολής Ετιγκερ ούτε τον διασυρμό της χώρας. «Η αλληλογραφία με την Κομισιόν» αναφέρει στη δήλωση του «είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών». «Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη».

Κάτι ξέρει από αξιοπιστία ο «βετεράνος» της διαπραγμάτευσης του περυσινού καλοκαιριού που κατέληξε στο τρίτο σκληρότερο μνημόνιο, σε capital control, σε λουκέτα στην αγορά, σε αύξηση των ανέργων, σε υπερφορολόγηση χωρίς «ταξικό πρόσημο» - το ψωμοτύρι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ο κ. Παππάς μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη είχαν διαβεβαιώσει την Επιτροπή, ότι ο νόμος που προωθούσαν θα σεβόταν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης, έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της ΕΡΤ παρά μόνο για τα κρατικά κανάλια. Όταν όμως ο νόμος ήρθε στην Βουλή στην αιτιολογική του έκθεση αναφερόταν ότι η πλατφόρμα της ΕΡΤ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μη κρατικά κανάλια, μια διάταξη που θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό. Η επιστολή Ετιγκερ, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, «αποκρύβει επιμελώς» από τους δύο υπουργούς και ο κ. Παππάς προ τριών εβδομάδων δήλωνε αναληθώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει τον νόμο του και δεν προκύπτει κανένα θέμα. Γιατί η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την αξιοποίηση όλου του φάσματος ώστε να αυξήσει τα έσοδα της όπως προβλέπει το μνημόνιο, αλλά προκηρύσσει διαγωνισμό μόνο για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες; Και επιπλέον γιατί επιχειρεί εκτός από την χειραγώγηση των ΜΜΕ να ελέγξει και τις πηγές χρηματοδότησης τους μέσω της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας του κ. Παππά, για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου εγκατεστημένης στη Γενική Γραμματεία Τύπου;

Η δημοσιοποίηση της επιστολής Ετιγκερ, την παραμονή της εκδίκασης των ενστάσεων που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«Η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με την οποία κινείται επισήμως η διαδικασία κατά της χώρας μας για σωρεία παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ με τις ρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, είναι το προοίμιο για όσα φυσιολογικά θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όλα όσα περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη επιστολή του κ. Έτιγκερ είχαν επισημανθεί στη Βουλή στις 29.1.2016. Είχα τότε τονίσει επιπλέον ότι οι παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου ως προς τις ρυθμιστικές αρχές συνιστούν και παραβιάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος. Όσα ισχύουν ως προς τις ρυθμιστικές αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ισχύουν επαυξημένα ως προς τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα ανεξάρτητες αρχές, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τις βασικές αρμοδιότητες του οποίου έχει υφαρπάξει με αντισυνταγματικό νόμο ο υπουργός. Υπάρχουν αυτή την περίοδο χώρες - μέλη της ΕΕ, στις οποίες είναι στραμμένη η προσοχή των ενωσιακών οργάνων επειδή η στάση των αντίστοιχων εθνικών κυβερνήσεων απέναντι στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη θέτει ζήτημα προσβολής των αξιών της Ένωσης. Για μια από αυτές έχει κινηθεί και η σκληρή διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ).

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα. Ούτε η αγωνία για το κλείσιμο των αξιολογήσεων και την καταβολή των δόσεων του τρίτου μνημονίου που κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της κυβέρνησης, ούτε το Brexit μπορούν να κρύψουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ελπίζω ακόμη ότι η δικαιοσύνη θα διαφυλάξει εντέλει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική της ανεξαρτησία και θα προστατεύσει την πολυφωνία και το κράτος δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιστοίχως και η Φώφη Γεννήματα επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε εγκαίρως εντοπίσει στη Βουλή ότι οι κατευθύνσεις που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι απέναντι στο εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. «Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε και πραγματικά περιμένω να δω ποιες είναι οι απαντήσεις της Κυβέρνησης. Θεωρώ αδιανόητο για μια Κυβέρνηση που δηλώνει ότι είναι της Αριστεράς να ακολουθεί καθεστωτικές λογικές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και τη διακυβέρνηση. Ο τρόπος που έχει χρησιμοποιήσει τη «ρύθμιση» για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τεκμηριώνει την κατηγορία μου αυτή», είπε.

Αυταρχική αντίληψη καταλόγισε το Ποτάμι στην κυβέρνηση: «H συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές. Θέλει όλη την εξουσία για τον εαυτό της και για τα δύο κόμματα που την συγκροτούν. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει. Η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψη της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της. Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text