Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Έκτακτα μέτρα από Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έκτακτα μέτρα από Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έκτακτα μέτρα από Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο συναγερμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς δεν αποκλείεται για όσο διάστημα διαρκέσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε χθες στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, μέλη των μονάδων που βοήθησαν τους πραξικοπηματίες να επιχειρήσουν πέρασμα προς την Ελλάδα.

Οι αυξανόμενες πληροφορίες ότι Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στα μικρασιατικά παράλια και προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να περάσουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να ζητήσουν άσυλο έχουν ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως για τουλάχιστον ένα τρίμηνο ο κίνδυνος κάποιοι Τούρκοι στρατιωτικοί να επιχειρήσουν πέρασμα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε "κόκκινο" συναγερμό και να ενισχύονται ήδη οι θέσεις τους στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. 

Οι αλεξιπτωτιστές και τα Apache

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός από τα 6 επιθετικά ελικόπτερα Apache, που βρίσκονται ήδη στην Κω, τη Λέρο και τη Ρόδο, έφτασαν στην περιοχή με ελικόπτερο NH-90 (το πλέον σύγχρονο που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις), 30 ειδικά εκπαιδευμένοι αλεξιπτωτιστές που έχουν ως κύρια αποστολή τους - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - την παρατήρηση.

Επίσης έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές σε μονάδες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται πλέον σε ετοιμότητα επέμβασης εντός 30 λεπτών. Απο χθες έχουν εντείνει τις περιπολίες τους στο νοτιοανατολικό Αίγαιο η πυραυλάκατος "Βότσης" και η κανονιοφόρος "Ναυμάχος", ενώ όλες τις νηοψίες θα πραγματοποιούν σκάφη του λιμενικού σώματος. 

Λείπουν τουρκικά ελικόπτερα 

Μεγάλη αγωνία υπάρχει και για τα τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα, όπως το Black Hawk που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν πλήρη άγνοια για το που βρίσκονται αρκετά ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό αλλά κυρίως να πραγματοποιήσουν χαμηλή πτήση 30 έως 40 μέτρων πάνω από το έδαφος, η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα ραντάρ. 

Στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ εκφράζονται φόβοι πως ορισμένοι Τούρκοι μην έχοντας άλλο καταφύγιο από τις δυνάμεις του Ερντογάν που τους κυνηγούν και τους αναζητούν παντού, ίσως επιχειρήσουν να φτάσουν σε κάποιες ελληνικές βραχονησίδες και να ζητήσουν άσυλο.

Συναγερμός στο Αιγαίο για τους άφαντους Τούρκους κομάντος

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους σε συναγερμό αναφορικά με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στις τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό κυρίως των περίπου 30 καταδρομέων που επιχείρησαν να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Ερντογάν τη βραδιά του πραξικοπήματος η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας απογείωσε χθες το βράδυ δύο από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει. 

Καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δύο τουρκικά F16 Block 52 που ήταν εξοπλισμένα με συστήματα LANTIRN και NBG συστήματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους κατά τη διάρκεια νυχτερινών πτήσεων αλλά και τους δίνουν τη δυνατότητα για βολές ακριβείας ακόμα και σε χαμηλή πτήση περιπολούσαν στον τουρκικό ενάεριο χώρο πάνω όμως από το ανατολικό Αιγαίο. 

Ήταν οι πληροφορίες για τα φουσκωτά στα οποία επέβαιναν οι Τούρκοι κομάντος που ανάγκασε τους επιτελείς της τουρκικής αεροπορίας να σηκώσουν το "βαρύ πυροβολικό" τους πο συνοδευόταν από ένα ιπτάμενο τάνκερ. Οι Τούρκοι στρατηγοί φοβούμενοι ότι κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού των αεροσκαφών εάν πράγματι υπήρχαν τα φουσκωτά τότε οι κομάντος θα μπορούσαν να ξεφύγουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει από την Παρασκευή ένα ανελέητο κυνηγητό για τη σύλληψη των κομάντος, που ωστόσο λόγω και της εκπαίδευσής τους μπορούν να κρυφτούν εύκολα σε δάση και δύσβατες περιοχές.

Πάντως το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πληροφορίες ότι δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν στα χέρια πραξικοπηματιών, λέγοντας πως πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση.

Πηγή: cnn.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text