Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Warren Buffett: "Όταν βρέχει χρυσάφι, πρέπει να κρατάμε κουβά και όχι δαχτυλήθρα"!

Warren Buffett: "Όταν βρέχει χρυσάφι, πρέπει να κρατάμε κουβά και όχι δαχτυλήθρα"!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Warren Buffett: "Όταν βρέχει χρυσάφι, πρέπει να κρατάμε κουβά και όχι δαχτυλήθρα"!

"Όταν βρέχει χρυσάφι, πρέπει να κρατάμε έναν κουβά και όχι μία δαχτυλήθρα". Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα, ή το "ψήγμα σοφίας" που καταγράφεται στη φετινή επιστολή του κ. Warren Buffett προς τους μετόχους της επενδυτικής εταιρίας Berkshire Hathaway, με την οποία τους καλεί στη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας που θα γίνει το Σάββατο 1 Μαϊου στην Omaha της πολιτείας της Νεβάδα των ΗΠΑ.

Όπως συνηθίζει να κάνει κάθε χρόνο, στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της εταιρίας του, ο Warren Buffett, περιγράφει και αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε το 2009, επισημαίνει τις επιτυχίες, κάνει αυτοκριτική για τις αποτυχίες και αναφέρεται στη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά το τρέχον έτος. Τα κύρια σημεία της φετινής επιστολής του είναι:

Για το "κλίμα φόβου": Κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, η εταιρία επένδυσε αρκετά χρήματα στις αγορές. Ήταν μία ιδεώδης περίοδος, αφού το "κλίμα φόβου" που συχνά επικρατεί στις αγορές, είναι ο "καλύτερος φίλος" των επενδυτών. Αυτοί που περιμένουν τα θετικά και ενθουσιώδη πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ για να επενδύσουν, καταλήγουν να πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα, για μία άσκοπη επιβεβαίωση. Όμως, αυτό που τελικά μετράει είναι το τί πληρώνεις για μία καλή επιχείρηση, έστω και εάν αυτό γίνεται μέσω της μετοχής -ένα μικρό κομμάτι συμμετοχής σ' αυτή- και το τί κερδίζει η επιχείρηση αυτή στα επόμενα δέκα ή είκοσι χρόνια.

Για τις ευκαιρίες: Στη Συνέλευση του περασμένου έτους, σας αναφέραμε ότι στις αγορές των εταιρικών και δημοτικών ομολόγων επικρατούσαν ιδιαίτερα ασυνήθιστες συνθήκες και ότι οι τίτλοι αυτοί ήταν εντυπωσιακά φθηνοί σε σχέση με τα έντοκα κρατικά γραμμάτια. Με βάση αυτή την οπτική πραγματοποιήσαμε ορισμένες αγορές. Ενδεχόμενα θα έπρεπε να είχαμε αγοράσει περισσότερο. Οι μεγάλες ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά. Και όταν βρέχει χρυσάφι, θα πρέπει να κρατάμε κουβά και όχι μία δαχτυλήθρα.

Για τις στρατηγικές επενδύσεις:
Σήμερα έχουμε θέσεις σε μη διαπραγματευόμενους τίτλους στις εταιρίες: Dow Chemical, General Electric, Goldman Sachs, SwissRe και Wrigley, με συνολικό κόστος κτήσης 21,1 δισεκ. δολάρια, οι οποίες αξίζουν περίπου 26,0 δισεκ. δολάρια. Κάναμε τις αγορές αυτές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. Ακόμη και εάν δε λάβουμε υπ' οψη μας τα σημαντικά πιθανά κεφαλαιακά κέρδη που μπορεί να δώσουν οι μετοχές των εταιριών αυτών, η διακράτησή τους μας επιφέρει μερίσματα της τάξης των 2,1 δισεκ. δολαρίων ετησίως.

Για το στεγαστικό τομέα:
Εκτίμησή μας είνα ότι, μέσα σε ένα χρόνο, τα κυριότερα προβλήματα του τομέα των κατοικιών θα έχουν ξεπερασθεί, εκτός από τις κατοικίες υψηλής αξίας, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, όπου ο αριθμός των κατοικιών αυτής της κατηγορίας που είχε κτισθεί στα προηγούμενα χρόνια είναι εξώφθαλμα υψηλός. Οι τιμές των κατοικιών θα παραμείνουν σε τιμές χαμηλότερες απ' αυτές που ήταν στην περίοδο της "φούσκας". Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έναν πωλητή που χάνει, θα υπάρχει και ένας αγοραστής που κερδίζει. Όμως, σε τελική ανάλυση, πολλές οικογένειες οι οποίες, πριν από μερικά χρόνια, δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι, τώρα μπορούν να το κάνουν, σε χαμηλότερες τιμές, ακριβώς επειδή η "φούσκα" έσπασε.

Για τις απώλειες των μετόχων:
Δεν ευθύνονται οι απλοί μέτοχοι για την κακή λειτουργία πολλών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Όμως, αυτοί τελικά υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, χάνοντας πολλές φορές ακόμη και το 90% του κεφαλαίου τους. Συγκεντρωτικά, υπολογίζεται ότι οι απώλειες των επενδυτών στα τέσσερα μεγαλύτερα "χρηματοοικονομικά ναυάγια" των δύο τελευταίων ετών, φθάνουν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τιην ατιμωρησία των διευθυντικών στελεχών:
Οι διοικήσεις και τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών αυτών, βγήκαν αλώβητοι από την κατάσταση αυτή. Μπορεί να υπέστησαν και αυτοί κάποιες περιουσιακές απώλειες από την καταστροφή που αυτοί διαχειρήσθηκαν, πλην όμως εξακολουθούν να διάγουν μία πολυτελή ζωή. Και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη συμπεριφορά αυτών των διοικήσεων και των διευθυντικών στελεχών. Εφ' όσον, με την απερισκεψία τους, έβλαψαν τόσο τις εταιρίες τους ή ακόμη και τη χώρα, θα πρέπει να πληρώσουν το μεγάλο τίμημα. Άλλωστε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από την "επίπλαστη ευημερία" των προηγούμενων ετών. Τώρα, θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες στις εργασιακές τους σχέσεις.

Ο κ. Buffett, ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές στην ιστορία των χρηματοοικονομικών αγορών, παρά την εξαιρετική επιτυχία του επί πέντε περίπου δεκαετίες, διατηρεί το απλό και προσωπικό στυλ επικοινωνίας με τους ανθρώπους που του εμπιστεύονται τα χρήματά τους, ενώ -ακόμη πιο σημαντικό- διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές αρχές επενδύσεων που εφαρμόζει, αρχές οι οποίες άλλωστε τον έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικές μακροχρόνιες επιδόσεις: Ο μέσος ετήσιος όρος απόδοσης του επενδυτικού Χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway κατά την περίοδο 1965 - 2009, φθάνει στο εντυπωσιακό 20,3%, σε σχέση με το 9,3% που ήταν ο μέσος ετήσιος όρος απόδοσης του δείκτη S&P 500, στην ίδια περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι, η εσωτερική αξία της μετοχής αυξήθηκε από 19 δολάρια το 1965, στα 84.487 δολάρια στο τέλος του 2009. Η μετοχή της Berkshire Hathaway
(η οποία δεν κάνει splits κατά τη διάρκεια των ετών) στο κλείσιμο της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου είχε τιμή 119.800 δολαρίων. Το premium (δηλαδή η αυξημένη τιμή στο Χρηματιστήριο σε σχέση με την εσωτερικής της αξία) είναι ένα μόνιμο φαινόμενο και δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εταιρία έχει ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεών της σε μη διαπραγματευόμενους τίτλους, αλλά και από τη φήμη του διαχειριστή της Warren Buffett, σαν έναν από τους πιο ικανούς διαχειριστές στον κόσμο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text