Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Βερολίνο: Νέο ξερό «Nein» στις επανορθώσεις

Βερολίνο: Νέο ξερό «Nein» στις επανορθώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βερολίνο: Νέο ξερό «Nein» στις επανορθώσεις

Αμετακίνητη παραμένει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των κατοχικών επανορθώσεων. «Το ερώτημα για γερμανικές επανορθώσεις έχει ρυθμιστεί τελεσίδικα» δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ.  Η ανακαίνιση του ζητήματος από τον Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη είναι επομένως χωρίς αντικείμενο.

Ακόμα σκληρότερα είχε εκφραστεί προ ημερών για το ίδιο θέμα πηγή του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Παίρνοντας αφορμή πρόσφατο πόρισμα της ελληνικής Βουλής, που υπολογίζει τις γερμανικές οφειλές από την κατοχική περίοδο σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε, ότι «δεν θα ήταν έξυπνο από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει τέτοιο ζήτημα ιδιαίτερα σήμερα» - υπονοώντας την ολόπλευρη εξάρτηση της Αθήνας από τους δανειστές της.

Η ίδια συνέντευξη τύπου επιφύλασσε όμως και άλλα νέα. Απαντώντας στο ερώτημα, αν έχει ήδη συσταθεί η σχεδιαζόμενη ελληνογερμανική επιτροπή «σοφών», που είχαν εξαγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς και ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγιερ την άνοιξη του 2015 με στόχο την εξέταση των διμερών σχέσεων (μεταξύ άλλων και τις επανορθώσεις),  ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ διευκρίνισε, ότι το σχέδιο αυτό έχει από πολλού εγκαταλειφθεί.

«Επιδιώκουμε κάτι πολύ περισσότερο από τη σύσταση μιας διμερούς επιτροπής» είπε. Οι δυο υπουργοί θέλουν να πάρουν το θέμα στα χέρια τους και «να εντατικοποιήσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις πολύ πιο πέρα από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής». Προς το σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται αυτή την εποχή τα αρμόδια γερμανικά υπουργεία. «Θεωρώ ότι δεν θα περάσει πολύ καιρός έως ότου δοθεί … απάντηση στις πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές προτάσεις» της Αθήνας, πρόσθεσε. Οι υπουργοί θα κοινοποιήσουν κατόπιν σε «λογικό χρονικό διάστημα» τις αποφάσεις τους στη δημοσιότητα.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν αφορούν στο παραμικρό το επίμαχο θέμα των επανορθώσεων: «Θέλω να ξεκαθαρίσω σαφώς, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αρχίσει επίσημα με οποιοδήποτε τρόπο διαπραγματεύσεις, συνομιλίες ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις» είπε. Το ένα θέμα (σ.σ.: η επέκταση των διμερών σχέσεων), πρόσθεσε, είναι εντελώς ξεχωριστό από το άλλο (σ.σ.: τις επανορθώσεις).

Νέα υπήρξαν τη Δευτέρα και για τις σχέσεις του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον γερμανό υπουργό εσωτερικών Τόμας ντε Μαιζιέρ. Οι σχέσεις αυτές είχαν κλονιστεί το τελευταίο δεκαήμερο, ύστερα από τη δήλωση του κ. ντε Μαιζιέρ, ότι σκοπεύει να επιστρέφει από τις 8 Ιανουαρίου 2017 στην Ελλάδα τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν (λόγω των άθλιων συνθηκών παραμονής σε ελληνικό έδαφος) κατά παράβαση της συνθήκης του Δουβλίνου τη χώρα μας για να βρουν  καταφύγιο στη Γερμανία. Η εξαγγελία αυτή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κ.Μουζάλα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. ντε Μαιζιέρ ότι δεν παίρνει υπόψη του τις αδικίες που προκαλεί η συνθήκη του Δουβλίνου στην Ελλάδα και ότι με την σχεδιαζόμενη επιστροφή γυρίζει την Ευρώπη «σε παλιές εποχές».

«Ο Μουζάλας έγραψε επιστολή στο ντε Μαιζιέρ, στο οποίο δίνει διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του» λέει πηγή του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών. Με την ίδια προτείνει επίσης στον γερμανό ομόλογό του, να πάψουν να συνομιλούν μέσω των μέσων ενημέρωσης, αλλά άμεσα μεταξύ τους. Η επόμενη ευκαιρία γι αυτό θα δοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών.

Η επιστολή, σύμφωνα με την πηγή, είχε αποτέλεσμα – προκάλεσε εκτόνωση στις σχέσεις των δυο αντρών. Όμως οι διαφορές απόψεων μένουν, και όπως όλα δείχνουν, θα προκαλούν και στο μέλλον εντάσεις.

Η κυριότερη από αυτές είναι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του συμφώνου του Δουβλίνου: Ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει, ότι θα πρέπει να απαλειφθεί από αυτό η μέχρι τώρα ισχύουσα διάταξη που προβλέπει ότι ένας πρόσφυγας θα πρέπει να μένει στη χώρα στην οποία πρωτοεισήλθε (αυτές είναι κατά το πλείστον η Ελλάδα και η Ιταλία) και να αντικατασταθεί από την άμεση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανική ακολουθεί οριακά την «πεπατημένη». «Εμείς τασσόμαστε υπέρ της παλιάς ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να πάψει να ισχύει μόνο όταν ο αριθμός των προσφύγων ξεπεράσει ένα όριο που θα φέρει τη χώρα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης» λέει. «Τότε θα πρέπει να γίνεται αμέσως μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες». Το υπουργείο του, προσθέτει, ακολουθεί αυτή τη γραμμή όχι επειδή τη θεωρεί «δικαιότερη», ή «αποτελεσματικότερη», αλλά πιο ρεαλιστική: Οι άλλες χώρες της Κοινότητας δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για άμεσο και ισόμερο καταμερισμό προσφύγων.

Διαφορές υπάρχουν και αναφορικά με την βραδεία επιστροφή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά, ως γνωστό, το αποδίδει στο λίγο προσωπικό της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο), η γερμανική, αντίθετα, σε ελληνικές ελλείψεις. «Δεν έχουν δημιουργήσει εκείνες τις τεχνικές υποδομές, που θα επέτρεπε την απασχόληση πρόσθετων ξένων ειδικών» λέει η πηγή. «Γι αυτό και η EASO αναβάλει την πρόσκληση νέου προσωπικού, δεδομένου ότι όπως τις σημερινές συνθήκες αυτό θα έμενε άπραγο». 

Σε σύγκριση βέβαια με το παρελθόν, παραδέχεται η πηγή, οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν αυξήσει πολύ την αποδοτικότητά τους. Όμως ο αριθμός των προσφύγων ανεβαίνει απότομα τελευταία. Οι ανάγκες αυξάνονται ταχύτερα από την προσφορά υπηρεσιών – με αποτέλεσμα να επιστρέφουν πάλι τα παλιά τραγικά αδιέξοδα.

Πηγή: tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text