Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Οι τουρκικές αμφισβητήσεις στον διοικητή ΝΑΤΟ

Οι τουρκικές αμφισβητήσεις στον διοικητή ΝΑΤΟ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τουρκικές αμφισβητήσεις στον διοικητή ΝΑΤΟ

Από τον Μπέλλο Ηλία.     Την «έντονη ανησυχία» του για τις πρόσφατες «τουρκικές δηλώσεις» εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προς τον Αμερικανό Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ Κέρτις Σκαπαρότι, ο οποίος πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας είπε στον Αμερικανό στρατηγό, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Η αποστροφή του κ. Τσίπρα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να επισημάνει προς τους διεθνείς εταίρους της τη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζει ως χώρα της Ε.Ε., αλλά και του ΝΑΤΟ, ιδίως έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα. Κατά τα λοιπά, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους και προσπαθεί να μην εμπλακεί σε ένα παιχνίδι ανακοινώσεων με τους Τούρκους.

Η γραμμή δόθηκε και από την τελευταία γραπτή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που (παρά την κακή αγγλική μετάφρασή της, η οποία απεσύρθη έπειτα από λίγες ώρες) αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία εκείνη της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μια πρόσθετη διάσταση του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε αυτή τη φάση είναι εκείνη των στρατιωτικών που αιτήθηκαν άσυλο, αλλά και όσων έκτοτε έχουν διαπεραιωθεί στην Ελλάδα και κρατούνται προσωρινά σε διάφορα νησιά. Οπως προκύπτει και από δημοσιεύματα εφημερίδων της Τουρκίας, η Ελλάδα αποτελεί προορισμό για κάθε λογής αντιφρονούντα, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί επιπλέον πίεση προς τη χώρα μας. Ενδεικτικό το χθεσινό δημοσίευμα της «Hurriyet» η οποία μετέδιδε ότι οι λαθρέμποροι ζητούν από τους «Γκιουλενιστές» που επιθυμούν να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου, 20 φορές περισσότερα χρήματα από όσα συνήθως απαιτούνται για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Σκαπαρότι στις χθεσινές επαφές του συμφώνησε, τόσο με τον κ. Τσίπρα, όσο νωρίτερα και με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι σημαντική και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. Ο κ. Σκαπαρότι (ο οποίος ως SACEUR είναι παράλληλα και αρχηγός των Στρατιωτικών Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη), συνοδευόμενος από τον κ. Αποστολάκη, αναχώρησε χθες το μεσημέρι από την Αθήνα για τα Χανιά, όπου σήμερα θα επισκεφθούν τον Ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το (πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ) Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πεδίο Βολής Κρήτης όπου θα γίνει επίδειξη προετοιμασίας βολής «Πάτριοτ».

Μητσοτάκης - Ουράς

«Αντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text