Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Τι ψηφίζουν οι αγορές στις εκλογές των ΗΠΑ

Τι ψηφίζουν οι αγορές στις εκλογές των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι ψηφίζουν οι αγορές στις εκλογές των ΗΠΑ

Από τον Μαντικίδη Τάσο.      Μία ανάσα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, της μοναδικής ακόμα υπερδύναμης του πλανήτη, και οι αγορές με πιθανότητες 83% αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων με πιθανότητες 85% εμφανίζουν ως μεγάλο φαβορί την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, καθώς ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει απήχηση στις δυσαρεστημένες κοινωνικές τάξεις, μια νίκη του τελευταίου, ως «μαύρου κύκνου», όχι για όσα πρεσβεύει, και σίγουρα όχι για όσα λέει, αλλά γιατί απλά τάσσεται ενάντια στο κατεστημένο, θα μπορούσε  να ανατρέψει τα δεδομένα στις αγορές και τις οικονομίες διαταράσσοντας και τις παγκόσμιες ισορροπίες. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως αν ο Τραμπ μπει στον Λευκό Οίκο, ίσως και με τη μορφή ενός «πολιτικού λάθους», δεν θα το οφείλει στον εαυτό του, αλλά στο πόσο αντιδημοφιλής είναι η Δημοκρατική αντίπαλός του, η οποία αντιπροσωπεύει το «μία από τα ίδια» που οδήγησε σε έναν κόσμο με τη μεγαλύτερη ανισότητα που σημειώθηκε ποτέ.

Η μεγάλη έκπληξη

Η πιθανότητα να γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης έκπληξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά μικρή, εκτίμησε πάντως η Goldman Sachs. Μια διάψευση των δημοσκοπήσεων, όπως στις 23 Ιουνίου στη Βρετανία με το Brexit, είναι δύσκολο να επαναληφθεί, καθώς, όπως αναφέρει, οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκαν να αποφασίσουν για μια ιδέα, ενώ οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ καλούνται να αποφασίσουν για ένα πρόσωπο, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τόσο οριακές όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια νίκη πάντως του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει 1 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ ως το 2021, εκτίμησε η Oxford Economics, αν και στο βασικό της σενάριο προβλέπει νίκη της Χίλαρι, ενώ οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τις αγορές παραμένει και το πιθανότερο: η Χίλαρι Κλίντον γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτίμησε η Berenberg.

Ερευνες μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που έχουν διενεργήσει μεταξύ άλλων διεθνείς τράπεζες, όπως η Credit Suisse και η Citigroup, δίνουν 83% πιθανότητες νίκης της  Κλίντον, ενώ υψηλότερες εμφανίζονται οι πιθανότητες σε γραφεία στοιχημάτων όπως το Paddy Power με 85,7%, η William Hill με 85,7% και η Ladbrokes με 84,6%.

Τα στοιχήματα

Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, οι μπουκμέικερ θα κληθούν να πληρώσουν, όπως αναφέρθηκε, «το υψηλότερο ποσό χρημάτων στην ιστορία των στοιχημάτων».

Σύμφωνα με μια ιστορική ανάλυση της μέσης απόδοσης του δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ κατά τις προεδρικές θητείες από το 1930, οι προεδρίες των Δημοκρατικών αποδεικνύονται πιο επωφελείς για τις κεφαλαιαγορές από αυτές των Ρεπουμπλικανών.

Ο S&P 500 αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 11,38% τον πρώτο χρόνο της προεδρικής θητείας ενός Δημοκρατικού, και μειώνεται κατά 1,27% τον αντίστοιχο χρόνο ενός Ρεπουμπλικανού. Το τέταρτο έτος ο S&P 500 αυξάνεται κατά 9,65% υπό τους Δημοκρατικούς, έναντι αύξησης 0,62% για τους Ρεπουμπλικανούς. Για την αγορά η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν πιο επωφελής από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το σενάριο, το οποίο δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, είναι μια εκλογή του Τραμπ με παράλληλη επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Για το ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ η Hirsch ερεύνησε τη συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1900 ως σήμερα, την περίοδο από το τελευταίο συνέδριο των κομμάτων ως την ημέρα των εκλογών.

Οι δείκτες

Σε 17 από αυτές από το 1900 ως σήμερα η νίκη και η επιδοκιμασία του κόμματος που ήταν στην εξουσία προβλέφθηκαν μέσω της ανόδου του δείκτη Dow Jones σε 15 από αυτές. Αντιθέτως, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και η ήττα του κυβερνώντος κόμματος προβλέφθηκαν μέσω της πτώσης τού εν λόγω δείκτη σε επτά από τις δέκα.

Επίσης, αν ο Dow Jones έχει ανεβεί κατά 3,3% ή και περισσότερο τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τότε το κυβερνών κόμμα δεν χάνει ποτέ, ενώ αν ο Dow Jones το ίδιο διάστημα έχει υποχωρήσει κατά 0,5% ή και περισσότερο, το κυβερνών κόμμα δεν κερδίζει ποτέ.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι αναλυτές θεωρούν πως μια νίκη της Χίλαρι θα είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς οι ΗΠΑ θα  συνεχίσουν να λειτουργούν εξισορροπητικά στην ελληνική κρίση χρέους. Αντίθετα, ο Τραμπ φέρεται πως «δεν θα εμπλακεί πολύ» στην ελληνική κρίση και δεν θα δρα ως αντίβαρο στις θέσεις της Γερμανίας.

Νίκη Ντόναλντ Τραμπ

Τα 10 σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα 10 σενάρια της Saxo Bank για την επόμενη ημέρα μιας νίκης του Τραμπ έχουν ως εξής:

1. Κατάρρευση του μεξικανικού πέσο, το οποίο λειτουργεί ως δείκτης των ελπίδων νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

2. Στροφή προς τα δεξιά: Το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η όρθωση τείχους με το Μεξικό, εμπόδια με τη μορφή δασμών και μια τάση εσωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική. Στη χειρότερη, είναι πιθανό οι καμπάνες να χτυπήσουν πένθιμα για τον θάνατο των Ηνωμένων Εθνών.

3. Οι ημέρες της Γέλεν είναι μετρημένες: Ο Τραμπ θα επιδιώξει να ελέγξει τον ρόλο της ίδιας της Fed, η οποία αναδεικνύεται σε βολικό αποδιοπομπαίο τράγο.

4. Αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ: Μια νίκη του Τραμπ θα δημιουργήσει περισσότερες προσδοκίες ότι τα πάντα είναι δυνατά, ενώ μια ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα θα λειτουργούσε ως ντόμινο μετά το Brexit.

5. Πόλωση των μέσων ενημέρωσης.

6. Το τέλος της θεωρίας καλπονοθείας.

7. Το τέλος του πολιτικού διπολισμού στις ΗΠΑ, καθώς είναι πιθανό να δούμε να αναδύεται μια τρίτη οδός.

8. Βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Τι σημαίνει αυτό για το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι παραμένει ένα ερώτημα.

9. Το πετρέλαιο στα ύψη, με δεδομένη την αντιμουσουλμανική ρητορική του Τραμπ και την ευαισθησία των τιμών απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις της Μέσης Ανατολής.

10. Μέι και Μέρκελ θα κρατήσουν τις αποστάσεις τους.

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text