Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Φορτώνουν στο Δημόσιο Χρέος δάνεια 200 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής

Φορτώνουν στο Δημόσιο Χρέος δάνεια 200 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φορτώνουν στο Δημόσιο Χρέος δάνεια 200 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής

Την ώρα που με το ένα χέρι η κυβέρνηση διεκδικεί ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές και η κυβέρνηση δρομολογεί περικοπές δισεκατομμυρίων στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, με το άλλο φορτώνει στις πλάτες των φορολογούμενων 200 εκατ. ευρώ «κόκκινων» δανείων του Μεγάρου Μουσικής. 

Με δύο διαφορετικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στις 17 και 18 Ιανουαρίου και οι οποίες δημοσιεύονται στη Διαύγεια, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την αποπληρωμή και εντάσσει στο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης δύο συμβάσεις δανείων ύψους 112 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τα οποίες δεν έχει πληρώσει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πρώτο δάνειο με ανεξόφλητο κεφάλαιο 112.292.421,23 εκατ. ευρώ είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2003 (αρχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ), ενώ το δεύτερο με ανεξόφλητο κεφάλαιο 80 εκατ. ευρώ είχε δοθεί το 2007 από την Εθνική Τράπεζα.

 Αμφότερα τα δάνεια ήταν εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών υποχρεωτικά κλήθηκε να τα αναλάβει αναδρομικά από 1.1.2017, από τη στιγμή που κατέπεσαν οι εγγυήσεις και η κυβέρνηση βρέθηκε στη θέση να κρατικοποιήσει το Μέγαρο Μουσικής υιοθετώντας τις πρακτικές που κατήγγειλε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του δανείου της Εθνικής Τράπεζα που λήγει στις 23/8/2032  οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν 2,5 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο για τα επόμενα 16 χρόνια καθώς η αποπληρωμή περιλαμβάνει 32 ισόποσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο 4,8745%. Η παρακολούθηση και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Στην περίπτωση του δανείου ύψους 112,29 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η ημερομηνία λήξης της πρώτης εκταμίευσης είναι η 15η Δεκεμβρίου 2028 και για το ποσό της δεύτερης εκταμίευσης η 15η Ιουνίου 2030.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα με τροπολογία που είχε εισαχθεί σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποπληρώσει όλα τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής, ανεξόφλητου ύψους 226 εκατ. ευρώ, να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες λειτουργικές υποχρεώσεις του Μεγάρου ύψους 14,39 εκατ. ευρώ ενώ είχε αποφασίσει να παραιτηθεί το Δημόσιο από τη διεκδίκηση βεβαιωμένων οφειλών 43,41 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, με αντάλλαγμα την παραχώρηση στο ελληνικό Δημόσιο του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου, παλαιών και νεότερων. Μόνο που… τα κτίρια αυτά θα παραμείνουν (έλεγχος, διαχείριση και διοίκηση) στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) για διάστημα 30 ετών! Διάστημα, μάλιστα, για το οποίο το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται και από την είσπραξη τιμήματος...

 

Πηγή: liberal.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text