Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Φοροαπαλλαγές αλληλεγγύης των βουλευτών

Φοροαπαλλαγές αλληλεγγύης των βουλευτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φοροαπαλλαγές αλληλεγγύης των βουλευτών

Από τον TΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ.         Η κυβέρνηση σχεδίαζε την άνοιξη του 2016 να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών και ταυτόχρονα να τους εντάξει στο καθεστώς της κλιμακωτής φορολογικής επιβάρυνσης, ως προς την εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, έπειτα από συνεννόηση, προφανώς και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, διατήρησε το αφορολόγητο των βουλευτών (φορολογούνται μόνο για το 70% του εισοδήματός τους) εξισώνοντας ωστόσο την εισφορά αλληλεγγύης τους με εκείνη των υπόλοιπων πολιτών!

Οταν τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, συμφωνήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης των αιρετών στο 8%. Προηγουμένως, με τον νόμο 4305/2014, η συγκεκριμένη εισφορά, που ανερχόταν στο 5% της βουλευτικής αποζημίωσης είχε μειωθεί στο 3,5%. Για τους βουλευτές το ποσό που φορολογείτο ήταν η αποζημίωση μείον το περίφημο επίδομα βιβλιοθήκης, ύψους 880 ευρώ, δηλαδή 4.255 ευρώ (η αποζημίωση μαζί με το επίδομα βιβλιοθήκης είναι 5.135 ευρώ). Αφορολόγητα έμεναν και τα χρήματα για ταξίδια, ταχυδρομικά τέλη και δαπάνες οργάνωσης γραφείου. Στο μεταξύ, ήδη απο τον Αύγουστο του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σχεδίαζε να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών. Ετσι, ήθελε να εξισώσει και την εισφορά αλληλεγγύης τους με εκείνη των άλλων πολιτών των οποίων οι φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν, ενώ εκείνες των βουλευτών έμειναν ανέπαφες.

Σύμφωνα με εκκαθαριστικό που έχει στα χέρια της η «Κ», τον Αύγουστο του 2015, οι κρατήσεις που έγιναν ήταν 4% αντί του προβλεπομένου 8% και μάλιστα αφού είχε αφαιρεθεί πρώτα –άγνωστο με ποιες διαδικασίες– το ποσό που παρακρατεί από την αποζημίωσή τους το κάθε κόμμα. Ακόμα κι έτσι όμως η εισφορά αλληλεγγύης καταχωρίστηκε ηλεκτρονικά το έτος 2015 στον κωδικό 617 αντί του κωδικού 619 (στο εκκαθαριστικό εισοδήματος).

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η «Κ» μίλησε με δεκάδες αιρετούς και διαπίστωσε ότι αρκετοί από αυτούς πράγματι, μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, φορολογήθηκαν ώς το τέλος του οικονομικού και ημερολογιακού έτους με 8%. Ενας από αυτούς –βουλευτής Θεσσαλίας– μάλιστα είπε στην «Κ» ότι φορολογήθηκε και στα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα για το διάστημα του 2015 που ίσχυσε το 8%.

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2015 υπεβλήθησαν το 2016, οπότε είχε αλλάξει η νομοθεσία και σιωπηλά είχε καθιερωθεί η κλίμακα που ίσχυε και για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, η «Κ» βρήκε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες βουλευτές διά των φοροτεχνικών τους επικαλέστηκαν τις πιο ευνοϊκές διατάξεις της νέας νομοθεσίας για να φορολογηθούν με την κλίμακα αντί με το ενιαίο 8% από το πρώτο ευρώ! Αυτό συνέβη σε δύο, τουλάχιστον, περιπτώσεις βουλευτών του νομού Λαρίσης.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2016, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών από τον θεσσαλικό νομό ζήτησε οδηγίες για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία του 2015 ή εκείνη του 2016 για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης στις δύο περιπτώσεις. Υπήρξε γνωμοδότηση με την οποία εξεδόθησαν εγκύκλιοι βάσει των οποίων τα εισοδήματα του 2015 θα έπρεπε να φορολογηθούν εν μέρει με το 8%, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση τις σχετικές κλίμακες που επιβάρυναν τα υψηλά εισοδήματα «περισσότερο απ’ ό,τι τα μεσαία...», όπως χαρακτηριστικά είπε αυτή την εβδομάδα ο τότε υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης. Πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου εκείνη την εποχή ομολογούν ότι «οι εγκύκλιοι άργησαν να εκδοθούν...».

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text