Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Πόσο ασφαλής είναι σήμερα η Ευρώπη από την ισλαμιστική τρομοκρατία;

Πόσο ασφαλής είναι σήμερα η Ευρώπη από την ισλαμιστική τρομοκρατία;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο ασφαλής είναι σήμερα η Ευρώπη από την ισλαμιστική τρομοκρατία;

Από τον Σάκη Μαλαβάκη.   «Τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη, καθώς ξένοι μαχητές επιστρέφουν στις πατρίδες τους από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ άλλα άτομα ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιηθούν από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Οι ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να προειδοποιούν για νέες επιθέσεις κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων, σε τουριστικούς προορισμούς, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώρους λατρείας, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής. Οσον αφορά την κύρια απειλή, δεν είναι άλλη από την ισλαμιστική τρομοκρατία. Τρόμος στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα, τρόμος στη Στοκχόλμη την προηγούμενη εβδομάδα, τρόμος και στο Ντόρτμουντ την περασμένη Τετάρτη. Τρόμος όμως και στην Αγία Πετρούπολη, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία. 

Πλανάται, οπότε, και πάλι πάνω από την Ευρώπη το φάσμα της τρομοκρατίας, ενδεχομένως πιο απειλητικό από ποτέ. Εάν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, το κίνητρο τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η ΕΤΑ, η γαλλική Action Direct, η RAF στη Γερμανία και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία ήταν η μαρξιστική, κατά κύριο λόγο, ιδεολογία, σήμερα το κίνητρο των τζιχαντιστών είναι και πάλι η ιδεολογία. Μόνο που πρόκειται για μια ιδεολογία του μίσους που βασίζεται σε μια στρεβλή και ακραία ερμηνεία της ισλαμικής θρησκείας με στόχο την αιτιολόγηση της τυφλής βίας. Παραδόξως, όμως, οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη θρησκεία όσο για την πολιτική.  

Από τη στιγμή που υποστηρίζουν πως η μοναδική αποδεκτή μορφή διακυβέρνησης είναι ένα χαλιφάτο υπό το Ισλάμ, οτιδήποτε άλλο πρέπει να αφανιστεί. Κυρίως οι δυτικές δημοκρατίες. Αλλά για να συμβεί αυτό δεν αρκούν μεγάλα, συμβολικά χτυπήματα κατά επιλεγμένων στόχων - μια τακτική που ακολούθησε και η Αλ Κάιντα πέρα από τις τρομοκρατικές ομάδες των περασμένων δεκαετιών στην Ευρώπη -, αλλά είναι απαραίτητες οι μαζικές, κατ' επανάληψη, σφαγές ανυποψίαστων ανθρώπων. Πέρα από τη γενίκευση της σύγκρουσης μεταξύ των μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων πολιτών των δυτικών κρατών, το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει και την εδραίωση του φόβου, επιθυμεί τον διαρκή πανικό ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των δυτικών στις κυβερνήσεις τους, τουλάχιστον όσον αφορά την ασφάλειά τους. Επιφορτισμένοι με το έργο αυτό είναι οι πολλές χιλιάδες ευρωπαίοι υπήκοοι - μαχητές, πρώην και νυν, και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους - που είτε πρόκειται να επιστρέψουν είτε βρίσκονται ήδη στις πατρίδες τους.  

Αύξηση της ξενοφοβίας

Οσο αυξάνεται η ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή, διογκώνονται περαιτέρω και οι ξενοφοβικές διαθέσεις, όχι μόνο ακροδεξιών και λαϊκιστών, αλλά και των πιο μετριοπαθών πολιτικών, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πολλές κολάσεις της Μέσης Ανατολής. Και αποτελεί γεγονός ότι ανάμεσα στις ορδές προσφύγων παρεισφρέουν και χιλιάδες εν δυνάμει τρομοκράτες με αποτέλεσμα τα κλειστά σύνορα να είναι πλέον μια σχεδόν αναγκαστική πραγματικότητα.  

Πηγή από την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, που εμπλέκεται στον χειρισμό του Προσφυγικού, εκφράζει ανησυχία για τρομοκρατική απειλή από τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Το σκεπτικό τής καλά πληροφορημένης αυτής πηγής έχει ως εξής: όταν πέσουν η Μοσούλη και η Ράκα - προπύργια του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία -, το οποίο αργά ή γρήγορα θα συμβεί, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους θα βρουν καταφύγιο σε χώρες ή περιοχές που υποστηρίζουν την ισλαμιστική, σουνιτική τρομοκρατία. Το πρόβλημα για την Ελλάδα προκύπτει από τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, μερικά από τα οποία εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως πρόσφυγες με τελικό προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη.  

Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι αναντίρρητο ότι αρκετοί από τους δράστες των πιο πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθούν τα όποια προληπτικά μέτρα, παρακολούθησης, κυρίως, και συλλογής πληροφοριών αλλά και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών. Οι ηγέτες της Δύσης, όμως, καλούνται να συνθέσουν ένα νέο πολιτικό αφήγημα που δεν θα βασίζεται στους αποκλεισμούς, τη στοχοποίηση και τα κλειστά σύνορα. Διαφορετικά, για χιλιάδες μουσουλμάνους στον δυτικό κόσμο το δολοφονικό μήνυμα των προπαγανδιστών του ISIS θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Εύκολες και γρήγορες λύσεις, δυστυχώς δεν υπάρχουν.  

Τρομοκρατικός πανικός από τη Στοκχόλμη ως την Αγκυρα

¢ Τριπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στη Γερμανία κατά του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ την Τετάρτη. Οι δύο κύριοι ύποπτοι, ένας Ιρακινός και ένας Γερμανός, σχετίζονται με το ισλαμικό φάσμα. 

¢ Την Κυριακή των Βαΐων δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες κοπτών στην Αίγυπτο άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

¢ Στις 7 Απριλίου, τέσσερις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση, με 14 θύματα ρώσου πολίτη με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ένας άλλος Ουζμπέκος, στη Σουηδία αυτή τη φορά, πραγματοποίησε επίθεση με φορτηγό σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Πριν από μια διετία ο δράστης, που συνελήφθη και ομολόγησε το έγκλημά του, είχε αποπειραθεί να ενταχθεί στο ISIS. Δύο ημέρες μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη, η νορβηγική αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό στο Οσλο και προχώρησε στη σύλληψη ενός 17χρονου Ρώσου, υπόπτου για σχέσεις με τον ακραίο ισλαμισμό. 

¢ Αφότου παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, ο 52χρονος μουσουλμάνος Χαλίντ Μασούντ μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό μπροστά από το κοινοβούλιο. Τελικός απολογισμός: έξι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, και περισσότεροι από 50 τραυματίες. Την επομένη οι προπαγανδιστές του ISIS υποστήριξαν ότι ο Μασούντ ήταν ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου». 

¢ Δώδεκα άνθρωποι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση με φορτηγό σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Ο τυνήσιος δράστης είχε καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 26 Δεκεμβρίου, σκοτώθηκε από τα πυρά ιταλών αστυνομικών στο Μιλάνο. Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έδειχνε τον τρομοκράτη να δηλώνει πίστη και υποταγή στο ISIS. 

¢ Φορτηγό εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας όπου βρισκόταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλλης. Την ευθύνη για την επίθεση του Γάλλου με καταγωγή από την Τυνησία που κόστισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους ανέλαβε και πάλι το Ισλαμικό Κράτος.

¢ Σαράντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από συντονισμένη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Παρότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι τουρκικές Αρχές δήλωσαν πως οι δράστες ενήργησαν για λογαριασμό του ISIS. 

¢ Η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και η επίθεση που ακολούθησε σε πολυσύχναστο σταθμό του μετρό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

¢ Δεκατρείς τουρίστες έχασαν τη ζωή τους έπειτα από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη από μαχητή του ISIS.

Οταν οι Σουηδοί «καλωσορίζουν» τους τζιχαντιστές…

«Σημαντικές ομοιότητες αλλά και κραυγαλέες "διαφορές" υπάρχουν μεταξύ της Σουηδίας και της χώρας μας στα θέματα διαχείρισης "φανατικών ισλαμιστών" και ενδεχόμενης δράσης του ISIS. Η ένοπλη επίθεση στη Στοκχόλμη ίσως να μη σημαίνει τίποτα για την ασφάλεια στην Ελλάδα...». Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα στη σουηδική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους αρχικούς συνειρμούς, ίσως η επίθεση αυτή να σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο επιθέσεων του ISIS, αυτή τη φορά σε χώρες που δεν συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως είναι και η Ελλάδα. Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η Σουηδία μπορεί να μη συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά είναι μια «εντελώς διαφορετική περίπτωση» από την Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη χώρα έχουν ισχυρές ρίζες περίπου 600.000 μουσουλμάνοι, με τη σουηδική κοινωνία να είναι ιδιαίτερα ανεκτική, παρότι παρουσιάζονται πολλά κρούσματα ριζοσπαστικοποίησης και γκετοποίησης. Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, από το 2013 έως το 2016 έχουν ενταχθεί στο ISIS περίπου 300 άτομα από τη Σουηδία, από τα οποία υπολογίζεται ότι 150 επέστρεψαν στη χώρα τους. Ενας σημαντικός αριθμός που θεωρείται ότι αποτυπώνει το σημαντικό πρόβλημα «παραγωγής» φανατικών ισλαμιστών που δεν φαίνεται να υπάρχει στη χώρα μας.

Επιπλέον, για να αντιληφθεί κάποιος την ανεκτικότητα στα όρια της... αδιαφορίας του σουηδικού κράτους για την παραγωγή «πολεμιστών του ISIS», αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα μόλις του περασμένου μήνα αποκάλυψε ότι σε πολλούς από αυτούς το σουηδικό κράτος έστελνε - στο πολεμικό μέτωπο - διάφορα κοινωνικά επιδόματα! Σε έναν μάλιστα από τους Σουηδούς που μετακόμισαν στη Ράκα της Συρίας και επιδεικνύει σε βίντεο την εμπλοκή του στο ISIS, φέρεται να έστειλε το σουηδικό κράτος 53.000 ευρώ! Ακόμη εντυπωσιάζει ότι πολιτικοί παράγοντες της χώρας αλλά και δήμοι δημιουργούν προγράμματα υποδοχής σουηδών πολεμιστών του ISIS, την ίδια ώρα που άλλοι συμπολεμιστές τους στη Μέση Ανατολή αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους ότι «σκοπός τους είναι να φέρουν τον πόλεμο της Συρίας μέσα στη Σουηδία». Ενδεικτικό των πλημμελών ελέγχων της σουηδικής αστυνομίας είναι η σύλληψη πριν από έναν χρόνο στον Εβρο του επικίνδυνου τζιχαντιστή Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς ή Μάξιμου. Ο Μάξιμος, που γεννήθηκε στη Σουηδία, ήταν δραστήριο μέλος της Αλ Κάιντα, σκόπευε να δημιουργήσει την «Αλ Κάιντα Βόρειας Ευρώπης», το 2005 σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Βοσνία και προ διετίας, έπειτα από πενταετή φυλάκιση, πολεμούσε στο πλευρό του ISIS στη Συρία. Λίγο προτού εντοπισθεί στην Αλεξανδρούπολη, είχε ξεκινήσει από τη Σουηδία με προορισμό τη Συρία μαζί με άτομο αφρικανικής καταγωγής, χωρίς οι σουηδικές αρχές να ειδοποιήσουν οποιονδήποτε. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και άλλες φορές...

Αντονι Γκλις: «Ο ακραίος ισλαμισμός δεν πρόκειται να αφανιστεί σύντομα»

«Παρότι δεν είναι η μοναδική απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών λαών - υπάρχει πάντα η ρωσική απειλή, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΕΕ - επί του παρόντος η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι η πιο σημαντική. Και στην περίπτωση που καταρρεύσει το Ισλαμικό Κράτος, είναι πιθανόν να συμβούν τα εξής: πρώτον, ένας σημαντικός αριθμός από τους 10.000 με 20.000 ευρωπαίους μαχητές του ISIS που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ και στη Συρία θα σκοτωθούν, και αυτό είναι κάτι το καλό. Δεύτερον, κάποιοι θα αποπειραθούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σύνολο εν δυνάμει τζιχαντιστών ανάμεσά μας. Τρίτον, εάν οι προπαγανδιστές του ISIS απολέσουν την ικανότητά τους να παρέχουν κίνητρα για την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών στους νεαρούς μουσουλμάνους της Ευρώπης και να συμβάλουν στη ριζοσπαστικοποίησή τους, τότε κάποια άλλη οργάνωση θα καλύψει το κενό. Ο ακραίος ισλαμισμός μάς απασχολεί εδώ και 40 περίπου χρόνια, και δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ώστε να πιστέψει κάποιος ότι θα αφανιστεί ή θα καταστραφεί ολοσχερώς κάποια στιγμή σύντομα» προειδοποίησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Αντονι Γκλις, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Και, για τον λόγο αυτόν, ο βρετανός ειδικός θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη η διενέργεια εντατικών επιχειρήσεων συγκέντρωσης πληροφοριών για την απώθηση και την πάταξή του. «Αναμφίβολα η πιο σημαντική πηγή πληροφοριών για το ISIS καθώς και για τους στόχους και τις φιλοδοξίες του ακραίου ισλαμισμού είναι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες - κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, μηχανές αναζήτησης, σκοτεινό διαδίκτυο, Skype κ.ά. Τα κράτη της Δύσης δεν θα πρέπει να εμφανίζονται ηττοπαθή όσον αφορά την τρέχουσα, σοβαρή απειλή που αποτελεί το ISIS για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως για τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή τη στιγμή, αλλά και για τη Βρετανία, το Βέλγιο και τις σκανδιναβικές χώρες. Για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών είναι, πρώτα απ' όλα, απαραίτητες η ανάπτυξη και η βελτίωση της παροχής ασφάλειας μέσω της συλλογής πληροφοριών».

«Πρέπει δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας ώστε να γνωρίζουμε, όσον αφορά τους νεαρούς μουσουλμάνους, ποιος κάνει τι στην Ευρώπη. Αυτό είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη ολοένα και πιο ευαίσθητων ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης αλλά και για τη χρήση των πληροφοριών που θα συλλέγονται για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων. Οπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις συμπάθειας προς το ISIS για συγκεκριμένα άτομα, εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούν να εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή ή και να μαρκάρονται με ηλεκτρονικά μέσα. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε τα άτομα αυτά θα πρέπει να περιορίζονται είτε κατ' οίκον είτε σε ειδικούς ξενώνες. Εάν βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη θα πρέπει να απελαύνονται ενώ εάν είναι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να τους αφαιρείται η υπηκοότητα» υποστήριξε ο κ. Γκλις.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text