Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Μάχη με τον χρόνο για την ψήφιση 140 προαπαιτούμενων μέτρων

Μάχη με τον χρόνο για την ψήφιση 140 προαπαιτούμενων μέτρων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάχη με τον χρόνο για την ψήφιση 140 προαπαιτούμενων μέτρων

Από την Ειρήνη Χρυσολωρά.   Νομοθέτηση σε χρόνο-ρεκόρ 77 ρυθμίσεων και υιοθέτηση άλλων 58, για τις οποίες δεν απαιτείται νομοθέτηση, περιλαμβάνει η μακροσκελής λίστα με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Συνολικά, η λίστα που έχει περιέλθει σε γνώση της «Κ», περιλαμβάνει 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 5 έχουν ήδη γίνει. Από τα υπόλοιπα, για τα 77 απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, είτε με ψήφιση στη Βουλή είτε με δευτερογενή νομοθεσία.

Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αυτών θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή ώς τις 18 Μαΐου. Τέσσερις μέρες μετά, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα κριθεί κατά πόσον τα προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί ώστε να εγκριθεί πολιτικά και η εκταμίευση της δόσης. Η δόση θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ κατά το ποσόν που θα αποφασιστεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η λίστα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: Από τη ψήφιση των μέτρων του 2019-2020 για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, ώς το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών και από το κτηματολόγιο ώς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τα προαπαιτούμενα χωρίζονται στους εξής τομείς: Δημοσιονομικά (συνολικά 51), Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (12), Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης (65) και Δημόσια Διοίκηση (12).

Στα δημοσιονομικά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται :

• Η υιοθέτηση παραμετρικών μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος το 2018 (δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά είναι γνωστό ότι θα είναι 3,5% του ΑΕΠ και ότι γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα 450 εκατ. ευρώ).

• Η νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019.

• Η μείωση του αφορολογήτου, με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2020.

• Τα αντίμετρα. Τα φορολογικά θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τη μείωση του αφορολογήτου. Τα αντίμετρα στον τομέα των δαπανών θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τις περικοπές στις συντάξεις.

• Ο εξορθολογισμός των δαπανών στην Υγεία (μεταξύ άλλων για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στα διαγνωστικά, στα φαρμακευτικά και στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για την υιοθέτηση ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών στην Υγεία και για την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων).

Με την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων, η Ελλάδα θα έχει κλείσει τον δικό της κύκλο υποχρεώσεων για την αξιολόγηση και θα εναπόκειται πλέον στους δανειστές να βρουν μια λύση για το θέμα του χρέους, ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Εφόσον η λύση αυτή βρεθεί, θα μπορέσει να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Οι 15 εκκρεμότητες της β΄ αξιολόγησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων

 

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη.   Ο διορισμός νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, η προκήρυξη του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της Εγνατίας Οδού και το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, είναι μερικές από τις προαπαιτούμενες ενέργειες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς. Η λίστα περιλαμβάνει 15 προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θεωρητικά θα πρέπει να ικανοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικά, τα προαπαιτούμενα για τις αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνουν:

1. Παράταση της ζωής του ΤΑΙΠΕΔ κατά τρία χρόνια. Η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο, δεδομένου ότι ο ιδρυτικός νόμος (ν. 3896/2011) προέβλεπε εξαετή λειτουργία.

2.  Υιοθέτηση του αναθεωρημένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (Αsset Development Plan, ADP) από το ΚΥΣΟΙΠ. Το ADP ενσωματώνεται ως παράρτημα στο αναθεωρημένο μνημόνιο και θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση.

3. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο ADP.

4. H Εγνατία Οδός θα ξεκινήσει διαγωνισμό για την κατασκευή τριών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας) και θα προετοιμάσει τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή άλλων τριών διοδίων (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό). Επίσης το υπουργείο Υποδομών θα εκδώσει Υ.Α. που θα βελτιστοποιεί το υφιστάμενο σύστημα διοδίων, όπως αυτό έχει προταθεί από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

5. Για το Ελληνικό, οι Αρχές της χώρας θα (α) θα επιλύσουν τα δασικά και αρχαιολογικά ζητήματα, (β) θα ορίσουν ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές και (γ) θα υιοθετήσουν ένα αναθεωρημένο πλαίσιο για την έκδοση άδειας καζίνο στην περιοχή της Αττικής.

6. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένων της πρόσληψης συμβούλων και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στον διαγωνισμό θα διασφαλιστεί ότι στον προτιμητέο επενδυτή θα συμμετέχει ένα τουλάχιστον μέλος της Ενωσης εταιρειών μεταφοράς φυσικού αερίου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ENTSO-G) και το οποίο θα ασκεί άμεσα ή σε συνεργασία με τρίτους τη διοίκηση της επιχείρησης.

7.  Οι Αρχές εξασφαλίζουν την ικανοποίηση όλων των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων που έχουν αναγνωριστεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και θεσμών μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 (συνεχής διαδικασία).

8. Οι Αρχές θα αναθεωρήσουν τη νομοθεσία για την ΥΠΑ στη βάση της Εκθεσης Συμμόρφωσης του Οκτωβρίου 2016.

9. Η Γ.Σ. του υπερταμείου θα υιοθετήσει τον νέο κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου (ν. 4389/2016) και τις διεθνείς καλές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τις κρατικές επιχειρήσεις και του ελληνικού κώδικα για την εταιρική διακυβέρνηση.

10. Καθορισμός της διαδικασίας μεταφοράς των ΔΕΚΟ που δεν έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο και στην ΕΔΗΣ. Μια λίστα περιουσιακών στοιχείων για μεταφορά θα καθοριστεί πάνω στη βάση των προαναφερόμενων κριτηρίων. Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων που θα συμφωνηθούν θα υλοποιηθεί άμεσα.

11. Οι Αρχές της χώρας και οι θεσμοί θα καθορίσουν τη διαδικασία και το χαρτοφυλάκιο των στοιχείων ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο. Η διαδικασία θα περιλάβει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από ειδικούς του υπουργείου Οικονομικών, τα συναρμόδια υπουργεία και το υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ). Η ομάδα εργασίας θα έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας. Η δημιουργία της ομάδας απαιτεί νομοθετική παρέμβαση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μεταφερθεί το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, η αξιοποίηση κάθε ακινήτου από τούδε και στο εξής, θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των Αρχών της χώρας και των θεσμών.

12. Το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου θα ολοκληρώσει την επιλογή μελών και τη συγκρότηση του Δ.Σ. (Είναι η μόνη προαπαιτούμενη ενέργεια που έχει ικανοποιηθεί).

13. Το Δ.Σ. του υπερταμείου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

14. Τα 10 περιφερειακά λιμάνια θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης συμβάσεων παραχώρησης όπου κρίνεται απαραίτητο. Η σχετική τροποποίηση του ADP αποτελεί την προαπαιτούμενη ενέργεια. Η αρχή διαχείρισης του λιμένα, θα μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ. Επίσης στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν και τα 23 μικρά αεροδρόμια της χώρας.

15. Οι Αρχές θα φέρουν πρόταση που έχει προετοιμαστεί από εξωτερικό σύμβουλο σε σχέση με την ΕΑΒ και στη βάση των όρων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

 

Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text