Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Απόλυτο Σύστημα | 11η συνεχόμενη άνοδος στο Χρηματιστήριο - Αυξημένοι όγκοι συναλλαγών

11η συνεχόμενη άνοδος στο Χρηματιστήριο - Αυξημένοι όγκοι συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την 11η συνεχόμενη άνοδό του πέτυχε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, φθάνοντας στις 778,37 μονάδες (+1,96%), με αξιοσημείωτο όγκο συναλλαγών (147 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1999, που ο Γενικός Δείκτης πετυχαίνει 11 στη σειρά, ανοδικές συνεδριάσεις. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη σ' αυτές τις 11 συνεδριάσεις φθάνει στο +15,90%. Όπως σημειώναμε και χθες, όταν στις χρηματιστηριακές αγορές συμβαίνουν σπάνια γεγονότα, κάποιο σημαντικό μήνυμα παράγεται.

Το σημαντικό είναι ότι στο άνοιγμά της, η αγορά ξεκίνησε αρνητικά. Μετά από 10 ημέρες συνεχούς ανόδου, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μία πτώση θα ήταν φυσιολογική. Και όμως, ο δείκτης γρήγορα ανέκαμψε και συνέχισε ανοδικά. Όταν συμβαίνει αυτό, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η αγορά έχει δύναμη και ότι εμφανίζονται νέοι αγοραστές που αποτρέπουν την -έστω και πρόσκαιρη- πτώση των τιμών. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ο σημερινός όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τον χθεσινό φθάνοντας στα 147 εκατομμύρια ευρώ!

Δικαιολογείται να εμφανίζονται νέοι αγοραστές; Σε μία αγορά που -παρά την όποια άνοδο- εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 26 ή από 27 χρόνια, ναι δικαιολογείται. Κυρίως όταν -από πολλούς φορείς- εκπέμπεται το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να έχει πολιτική “ηρεμία” κατά τους επόμενους μήνες και συνεπώς, θα έχει την ευκαιρία να πετύχει κάποια βελτίωση των δεικτών της οικονομίας. Ναι, επιμένουμε -όπως επιμέναμε και πριν από μήνες- ότι δικαιολογείται να υπάρχουν αγοραστές. Και, αν η οικονομία κινηθεί ανοδικά και επιλυθούν , οι αγοραστές αυτοί θα πληθύνουν και θα οδηγήσουν τις τιμές αρκετά υψηλότερα. Όχι άμεσα. Αλλά μέσα στους επόμενους μήνες. Πάντα υπό την προϋπόθεση της πολιτικής ομαλότητας και της οικονομικής ανάκαμψης.

Διατηρούμε τις ίδιες μετοχές στο χαρτοφυλάκιό μας. Από την ημερομηνία αγοράς τους (3/11/2016), οι μετοχές αυτές έχουν πετύχει την παρακάτω απόδοση:

ΕΧΑΕ – Αγορά: 4,53 – Σήμερα: 5,35 – Απόδοση: 18,3%
ΜΥΤΙΛ – Αγορά: 5,13 – Σήμερα: 7,59 – Απόδοση: 48,0%
ΟΠΑΠ – Αγορά: 8,34 – Σήμερα: 9,30 – Απόδοση: 18,0% (συμπεριλαμβάνεται και το εκ των 0,54 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή).
ΦΡΛΚ – Αγορά: 3,83 – Σήμερα: 5,13 – Απόδοση: 33,9%

Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει απόδοση 34,6%. Παρατηρούμε ότι μία από τις μετοχές μας έχει απόδοση υψηλότερη απ' αυτή του Γενικού Δείκτη, μία περίπου στο επίπεδο του Γενικού Δείκτη και δύο χαμηλότερη. Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι, μεγάλο μέρος της ανόδου του Γενικού Δείκτη οφείλεται στην έξαρση του κλάδου των τραπεζών ο οποίος, από την 3/11/2016 έως και σήμερα, έχει πετύχει απόδοση της τάξης του 63,8%. Σημειώνουμε ότι, προς το παρόν, έχουμε επιλέξει να απέχουμε από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, λόγω του αυξημένου ρίσκου που αυτές ενέχουν, όπως σε σειρά άρθρων έχουμε εξηγήσει.

Γιατί δεν αναζητούμε μετοχές που μπορούν να έχουν “ταχύτερη” άνοδο σ' αυτή την ανοδική φάση; Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγεται. Μία μετοχή δεν τοποθετείται σε ένα χαρτοφυλάκιο για να κάνει ... “αγώνα δρόμου”! Τοποθετείται για να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί μεν να κινηθεί ανοδικά, αλλά και που παράλληλα δεν θα προκαλέσει την καταστροφή σε μία φάση πτώσης. Άλλωστε, αυτό που συνήθως γίνεται, είναι οι μετοχές να καλύπτουν τυχόν υστέρησή τους, σε κάποια φάση της ανόδου.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι: Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” που ακολουθούμε, βασίζεται στην έγκαιρη τοποθέτηση στην αγορά, κατά την ανοδική φάση, και στην έγκαιρη ρευστοποίηση των μετοχών, κατά την πτωτική φάση. Ο στόχος είναι να κερδίζουμε κάτι, από κάθε είσοδο και έξοδο από την αγορά (στην πράξη αυτό δε γίνεται, αλλά συνήθως τα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα των απωλειών). Και κυρίως να είμαστε έξω από την αγορά, όταν θα έρθει η ώρα για τη μεγάλη πτώση της. Έτσι επιτυγχάνονται τα κέρδη μέσα στο χρόνο. Και κυρίως, έτσι επιτυγχάνονται με ασφάλεια και χωρίς το ενδεχόμενο ζημιών. Άρα, δεν αγχωνόμαστε επειδή κάποια από τις μετοχές μας υστερεί και -γενικά- αποφεύγουμε τις αλλαγές κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής φάσης.

Αλλαγές επιτρέπονται, ή καλύτερα επιβάλλονται, μόνον όταν σε μία μετοχή ή σε έναν κλάδο, σημειώνονται εξελίξεις που μπορούν να επιφέρουν δομικές μεταβολές στην πορεία του. Δηλαδή, όταν από μία ξαφνική είδηση κρίνουμε ότι κάτι απρόβλεπτα κακό (ή και καλό) συμβαίνει με μία εταιρία ή έναν κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αιφνίδια επιδείνωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, ευθύς μόλις αποκαλύφθηκε και εκδηλώθηκε η κρίση χρέους της χώρας. Ή και αν κάποιος δεν πίστεψε -στις αρχές του 2010- ότι οι τράπεζες θα καταστρέφονταν, έπρεπε να παύσει να ασχολείται μαζί τους, κάποια στιγμή στο φθινόπωρο του 2011, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί οι όροι του καταστροφικού PSI.

Συμπερασματικά, επί των μετοχών: Αυτές τις τέσσερις επιλέξαμε και κινούμαστε μ' αυτές στη φάση ανόδου που διανύουμε. Εκτιμούμε ότι με αυτές θα κλείσουμε αυτή τη φάση (βέβαια, έχουμε και στο παρελθόν εκφράσει μία “δυσπιστία” με τη μετοχή της ΟΠΑΠ, αλλά προς το παρόν τη διατηρούμε).

Η απόδοση του Χαρτοφυλακίου μας φθάνει στο 17,21% από την 1/1/2016 και στο 17,21% από την 1/1/2017 και είναι αρκετά ικανοποητική (βεβαίως, έχουμε καλύψει την κατά 11% ζημιά που υποστήκαμε από την ατυχή είσοδό μας πέρυσι το Μάιο).

Δείτε το χθεσινό (8/5/2017) σχόλιο

 

Ο παραπάνω πίνακας είναι συγκεντρωτικός των αποδόσεων των παραλλαγών του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Εξετάζει τις επιδόσεις κάθε μίας παραλλαγής.

Για παράδειγμα,για την παραλλαγή ΚΜΟ200-ΥΧ20 (τελευταία στήλη) μας λέει ότι, αυτή, κατά το διάστημα των τελευταίων 21,5 ετών (από τότε που παρακολουθούμε τις αποδόσεις του απόλυτου συστήματος) πέτυχε σωρευτική απόδοση  1309,9%, ενώ στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης είχε απόδοση -17,0%. Στο διάστημα αυτό έδωσε σήματα για 21 πράξεις, από τις οποίες οι 10 ήταν κερδοφόρες. Είχε μέγιστο 5 συνεχείς κερδοφόρες πράξεις και μέγιστο 5 συνεχείς ζημιογόνες. Το μεγαλύτερο κέρδος που πέτυχε στην περισσότερο κερδοφόρα πράξη ήταν 118,5%, ενώ η μεγαλύτερη ζημιογόνα πράξη έφθασε στο -10,2% (πέρυσι το Μάιο). Από τα 21,5 χρόνια, παρέμεινε μέσα στην αγορά στα 10,57 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο διάστημα (όταν προφανώς η αγορά υποχωρούσε έντονα) ήταν εκτός αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες για το "απόλυτο σύστημα συναλλαγών" αγοράστε το σχετικό βιβλίο του κ. Γιάννη Σιάτρα.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text