Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Ο πλούτος των εθνών, είναι η ποιότητα των θεσμών τους

Ο πλούτος των εθνών, είναι η ποιότητα των θεσμών τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο πλούτος των εθνών, είναι η ποιότητα των θεσμών τους

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που οι υπουργοί της προστατεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα ακόμη και όταν αποδεδειγμένα έχουν κλέψει δημόσιο χρήμα ή καταχραστεί την εξουσία τους, δε μπορώ παρά να θαυμάσω τα “θεσμικά φρένα” που έχουν θεσπιστεί απέναντι στην κατάχρηση της εξουσίας, σε άλλες δημοκρατίες, με πολύ καλύτερη και ισχυρότερη θεσμική θωράκιση.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν υποψίες ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, ή και άνθρωποί του, είχαν σχέσεις και συναλλαγές με τη ρωσική κυβέρνηση και ότι ενδεχομένως έδωσαν προς αυτή κρίσιμες και απόρρητες πληροφορίες. Ο πληθωρικός και αλλοπρόσαλλος Τραμπ, απέλυσε τον διευθυντή του FBI, ο οποίος έκανε έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως, το θέμα δεν έκλεισε. Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας (ο οποίος ας σημειωθεί έχει τον Τραμπ ως πολιτικό προϊστάμενο) όρισε ως ανεξάρτητο ερευνητή για την υπόθεση, τον κ. Mueller, έναν πρώην διευθυντή του FBI για να πραγματοποιήσει την έρευνα εναντίον του κ. Τραμπ. Ο νόμος προστατεύει τον κ. Mueller απέναντι στην προεδρική εξουσία του κ. Τραμπ, αφού αυτός, ως ειδικός ερευνητής, δεν ελέγχεται από τον Πρόεδρο, αλλά από το Κονγκρέσο, το οποίο, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, δεν υπακούει πάντα στην “κομματική πειθαρχία” και δεν εκφράζει πάντα την προεδρική βούληση, ενώ βεβαίως ουδείς διανοείται στις ΗΠΑ ότι μπορεί το Κονγκρέσο να επιχειρήσει να παρέμβει σε μία τόσο κρίσιμη έρευνα. Έτσι, ο κ. Mueller, έχει τη δυνατότητα να κάνει μία πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα, ανακρίνοντας όποιον θέλει και ζητώντας οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει, αποδεικνύοντας έτσι ότι, στην πραγματική δημοκρατία, υπάρχουν θεσμικά φρένα απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις καταχρήσεις ακόμη και των ανώτατων εκφραστών της εξουσίας.

Δεν είναι ότι η Αμερική είναι πιο πλούσια χώρα, που την κάνει ισχυρή. Είναι ότι ο πραγματικός της πλούτος είναι οι θεσμοί της. Ο πλούτος των εθνών, είναι η ποιότητα των θεσμών τους.

Εγώ ζηλεύω αυτή τη δημοκρατία. Εσείς;


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text