Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Ποινική δίωξη κατά στελεχών της «Πήγασος» και τραπεζών

Ποινική δίωξη κατά στελεχών της «Πήγασος» και τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποινική δίωξη κατά στελεχών της «Πήγασος» και τραπεζών

Από τη Δήμητρα Μανιφάβα.   Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος ανώτατων στελεχών της «Πήγασος Εκδοτική» και διευθυντικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank προχωρά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τα τραπεζικά στελέχη είναι υπόλογα για το κακούργημα της απιστίας για χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις, ενώ τα στελέχη της «Πήγασος» για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στην «Πήγασος Εκδοτική», καθώς όσο περνά ο καιρός παρατείνεται η ιδιότυπη ομηρία για τους εργαζομένους, απαξιώνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, ενώ και οι πιστωτές δεν εισπράττουν τίποτα από τις απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις εκπροσώπων του ομίλου με τις τράπεζες δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει καρπούς και θα συνεχιστούν με νέες συναντήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάποιοι δε εκ των πιστωτών εμμένουν στο να τεθεί ο όμιλος σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως είχε συμβεί με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Βασικό αντεπιχείρημα στο να τεθεί η «Πήγασος Εκδοτική» σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είναι ότι πρόκειται αφενός για μια διαδικασία που θα καθυστερήσει σημαντικά, με την πολυτέλεια του χρόνου να μην υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Από την πλευρά της «Πήγασος» φέρεται να επιδιώκεται η όποια λύση να δοθεί πριν από τον Αύγουστο. Και αυτό διότι όσο περνά ο καιρός θα απομειώνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, στην περίπτωση συμμετοχών της «Πήγασος» σε εταιρείες όπου υπάρχουν και άλλοι ισχυροί μέτοχοι, οι τελευταίοι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που συνεπάγεται δραματική μείωση της αξίας της συμμετοχής της «Πήγασος». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της «Τηλέτυπος» (Mega Channel), όπου η «Πήγασος» διατηρεί ακόμη ποσοστό 13,09%. Νομικοί κύκλοι, εξάλλου, με εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση της ειδικής διαχείρισης οι τράπεζες τελικά θα εισπράξουν πολύ μικρό ποσοστό των απαιτήσεών τους, ακόμη και κάτω από 15%.

Το σενάριο που παραμένει «ζωντανό», αλλά που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες είναι αυτό της διενέργειας πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα εμπορικά σήματα και τις συμμετοχές του ομίλου. Για τα μεν ενεχυριασμένα περιουσιακά στοιχεία ο πλειστηριασμός θα γίνει βάσει του νομοθετικού διατάγματος του 1923 που προβλέπει ότι όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στις τράπεζες. Στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλα μη ενεχυριασμένα περιουσιακά στοιχεία (όπως, για παράδειγμα, το 19,63% στο Mega το οποίο πουλήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη), το 70% των χρημάτων που θα εισπραχθούν θα καταλήξουν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους και το υπόλοιπο 30% σε ανέγγυους πιστωτές.

Καταγγελία δανείου της «Ναυτεμπορικής»

Σε καταγγελία δανείου της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική» προχώρησε η Eurobank. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ναυτεμπορικής» στο Χ.Α., η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση πίστωσης της εταιρείας με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό, καθιστώντας το συνολικό οφειλόμενο ποσό 6.506.899,82 ευρώ ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό. «Η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια τράπεζα να καταλήξει σε λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ναυτεμπορικής». Στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφασίστηκαν η ανάθεση σε ελεγκτική εταιρεία εκπόνησης business plan και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text