Εντοπισμός ακινήτων Δημοσίου για ένταξη στο νέο υπερταμείο
Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη. Ξεκινάει το «κυνήγι» των ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται εκτός του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε άλλο ένα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας του 3ου μνημονίου που αφορά τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει το έργο του εντοπισμού ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται εκτός μητρώου ακίνητης περιουσίας (ΜΑΠ). Η απόφαση υλοποιεί διάταξη του πολυνομοσχεδίου της πρώτης αξιολόγησης (αρ. 196, παρ. 6, ν. 4389/2016), όπως αυτή συμπληρώθηκε πρόσφατα (v. 4472/2017) και μετά την αρχική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου του 2015.
Ως μέλη της Ομάδας Εργασίας ορίζονται 39 υπάλληλοι όλων των δημοσίων υπηρεσιών των υπουργείων της κυβέρνησης. Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας θα είναι ο Δημήτρης Κλαπανάρης, σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) Πέτης Πέρκα. Εργο της Ομάδας Εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, είναι ο εντοπισμός ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας που τηρείται στη ΓΓΔΠ και τα οποία «πληρούν κριτήρια που τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση». Το ίδιο θα κάνουν και σε άλλα αρχεία, συναρμόδιων υπουργείων και τα οποία δεν βρίσκονται στο ΜΑΠ.
Στην πράξη, οι θεσμοί θέλουν να επιβάλουν στην κυβέρνηση τον κεντρικό σχεδιασμό στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, θέλουν να διασφαλίσουν ότι τον έλεγχο του υπερταμείου στα δημόσια ακίνητα και ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι επίδοξοι real estate developers στο εσωτερικό του κράτους. Μια τέτοια δραστηριότητα είχε ξεκινήσει στο παρελθόν από το αττικό παραλιακό μέτωπο που τελικά δεν καρποφόρησε, ενώ αντίστοιχες φιλοξοξίες τρέφει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα ακίνητά του (στρατόπεδα κ.λπ.).
Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι η ακίνητη περιουσία που βρίσκεται εκτός τους υπουργείου, είναι μικρή και χαμηλής αξίας. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων -περισσότερα από 100.000 ακίνητα,- βρίσκεται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. η οποία ήδη συνιστά θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση διαρκώς παραπλανεί τους θεσμούς για διάφορα θέματα, οι τελευταίοι δεν την εμπιστεύονται. Γι’ αυτό απαιτούν απόλυτο έλεγχο, ειδικά στα θέματα που μπορεί να κρύβουν οικονομικό ενδιαφέρον. Ετσι, η σχετική απόφαση, μπορεί να έχει μικρή οικονομική σημασία, αλλά έχει τεράστια πολιτική καθώς αντανακλά την απουσία εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελληνες και δανειστές.
Πηγή: kathimerini.gr
22

- Στην ανταλλαγή των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI και swap προχωρά ο ΟΔΔΗΧ
- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Όχι» σε αποζημιώσεις για το κούρεμα στο PSI
- Δικαστική απόφαση για τη Siemens 14 χρόνια μετά
- Γιατί τα 2 δισ. είναι πιο σημαντικά από τα 155 δισ. ευρώ;
- Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα»
- Εισοδήματα 27 δισ. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης
- Χάθηκαν εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο