Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα για τη δίωξη Τροϊκανών του ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα για τη δίωξη Τροϊκανών του ΤΑΙΠΕΔ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα για τη δίωξη Τροϊκανών του ΤΑΙΠΕΔ

Από τον Παναγιώτη Τσιμπούκη.   Νέα τροπή προσλαμβάνει η δικαστική εκκρεμότητα για το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ο αντεισαγγελέας του  Αρείου Πάγου  Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση στο βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε αναίρεση κατά του εν λόγω βουλεύματος, καθώς διαπίστωσε ότι  πάσχει από «έλλειψη  πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας»  αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Ειδικότερα, μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν σε δίκη είναι τρεiς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα αγκάθια μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τη   στάση που κράτησαν απέναντι στην υπόθεση οι Eυρωπαίοι στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα εν λόγω άτομα προκάλεσε ένταση, καθώς επισημάνθηκε ότι  ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιοτέρα και για τα μέλη του Διοικητού Συμβουλίου  του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι  από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Ιωάννη Γιαννίδη και Νικόλαο Πατεράκη είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση  για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ο κ. Βουρλιώτης  άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το παραπεμπτικό βούλευμα πάσχει από «έλλειψη  πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας»  αλλά και έχει  «εσφαλμένη  εφαρμογή  ποινικής διάταξης».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 παράγραφος 8 του νόμου 4389/2016, σύμφωνα με την οποία: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πάντως η  αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.     

Οι δικηγόροι  είχαν προβάλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.  Έτσι η αναίρεση που ασκήθηκε θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.


Πηγή : protothema.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text