Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο, πιλοτικά εντός του 2017

Εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο, πιλοτικά εντός του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο, πιλοτικά εντός του 2017

Από την Εύα Καραμανώλη.   Στην επανενεργοποίηση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στοχεύει η κυβέρνηση, κατ’ επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 2014, όταν επικεφαλής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο το σχέδιο παραδόθηκε αργότερα και η υλοποίησή του έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς με την τεχνική βοήθεια της Expertise France (για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και του ΟΟΣΑ (για την κεντρική κυβέρνηση).

Το σχέδιο για την ίδρυση και επαναλειτουργία των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, από το υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου που θα συσταθούν στα υπουργεία και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα είναι ελεγκτικός, δηλαδή δεν θα ελέγχουν περιπτώσεις διαφθοράς, επίορκους υπαλλήλους κ.τ.λ., αλλά συμβουλευτικός, καθώς θα εξετάζουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή κάθε μιας υπηρεσίας, θα εντοπίζουν τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις και θα φροντίζουν για τη βελτίωσή τους.

Βεβαίως, εφόσον υποπέσουν στην αντίληψή τους στοιχεία που ενέχουν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς, θα πρέπει να ενημερώνουν τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου θα αναφέρονται στα ανώτερα κατά περίπτωση όργανα της διοίκησης, δηλαδή στους υπουργούς, στους δημάρχους, στους περιφερειάρχες.

Το όλο εγχείρημα, ως προς το σκέλος που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στο πλαίσιο της οποίας απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αλλά και ο γ.γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου.

Κατά την τοποθέτησή της η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι «η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτυγχάνει τους στόχους που κάθε φορά τίθενται με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών».

«Λειτουργικό περιβάλλον»

Την αναγκαιότητα των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου υπογράμμισε και ο κ. Σκουρλέτης. «Θέλουμε να διευκολύνουμε τον πολίτη, να δημιουργήσουμε το λειτουργικό περιβάλλον που θα βοηθήσει το προσωπικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χρήστου τόνισε τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος θα ενισχύσει τις δικλίδες ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι «η επάρκεια των εσωτερικών συστημάτων και των δικλίδων ασφαλείας είναι που θα αποτρέψει την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση φαινομένων διαφθοράς και απάτης».


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text