Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Ολοκληρώθηκε η πώληση του 43,63% της Αγοράς Μοδιάνο

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 43,63% της Αγοράς Μοδιάνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ολοκληρώθηκε η πώληση του 43,63% της Αγοράς Μοδιάνο

Από τον Ηλία Μπέλλο.   Εκατό χρόνια μετά την οικοδόμησή της, η Αγορά Μοδιάνο αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο ιστορικό κέντρο και στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η Αγορά ή Στοά Μοδιάνο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο το 1925, στο σημείο που βρισκόταν παλαιότερα η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Η περιοχή ανήκε στην «πυρίκαυστο ζώνη» της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917 και αποτελεί ορόσημο της συμπρωτεύουσας που είναι στενά συνδεδεμένο και με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητάς της.

Χθες, Τρίτη, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση ποσοστού 43,63%, εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου που κατείχε, προς την One Outlet Α.Ε., συμφερόντων Σάμι Φάις και Notos Com, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία με προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι οικονομικοί παράγοντες της πόλης αναμένουν πλέον την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του αγοραστή και τις παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν ριζικά την εικόνα του ακινήτου αλλά και του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μία από τις προκλήσεις για τον επενδυτή θα είναι, βέβαια, η διαμόρφωση και διατήρηση της πλειονότητας των συνιδιοκτητών γύρω από αυτόν. Σημειώνεται πως το υπόλοιπο ποσοστό είναι μοιρασμένο σε δεκάδες μικρότερους συνιδιοκτήτες αλλά και στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχει στόχευση να ελεγχθεί η καταστατική πλειοψηφία του 67% και προ τούτο «έχουν ήδη γίνει κουβέντες». H One Outlet ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και εκμεταλλεύεται ήδη τμήμα του εμπορικού κέντρου City Gate στη Θεσσαλονίκη (One Salonica Outlet Mall). Αντικείμενό της είναι η ανοικοδόμηση και διαχείριση εκπτωτικών και εκθεσιακών κέντρων, χώρων ψυχαγωγίας και στάθμευσης και η παροχή υπηρεσιών προώθησης προϊόντων.

Το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου παραμένει κενό ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις, που όμως δεν εξυπηρετούνται ομαλά... Συνολικά η αγορά στεγάζει 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από πέντε έως τριάντα τετραγωνικά το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν σήμερα εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.

Ο αρχιτέκτονας της αγοράς, ο Ελί Μοδιάνο, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1968. Σπούδασε στο Παρίσι στο Ecole Centrale και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Τα έργα του κινούνται στο πνεύμα του εκλεκτικισμού με επιρροές της art nouveau.

Ο Ελί ήταν γιος του τραπεζίτη Ιακώβ Μοδιάνο και εγγονός του επίσης τραπεζίτη Σαούλ Μοδιάνο. Η οικογένεια, που ανήκε στη σεφαραδίτικη κοινότητα (οι ρίζες της οποίας ξεκινούν από την έξοδο των ομοθρήσκων της από την Ισπανία από το 1492 και μετά), μαζί με τις οικογένειες Αλλατίνι και Ναχούμ, θεωρούνταν εκ των ισχυρότερων οικονομικών παραγόντων της συμπρωτεύουσας έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ο Ελί Μοδιάνο ξεκίνησε από υπάλληλος ιατρών και κατόπιν εμπόρων αλεύρων για να δημιουργήσει τελικά μόνος του έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους.

Τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του φιλοδοξεί να ξαναζήσει στιγμές δόξας. Ο καιρός θα δείξει.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text