Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Τα bitcoins και το «ξέπλυμα» στο Διαδίκτυο

Τα bitcoins και το «ξέπλυμα» στο Διαδίκτυο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα bitcoins και το «ξέπλυμα» στο Διαδίκτυο

Από τον Γιάννη Παπαδόπουλο.   Η αναζήτηση του Ρώσου πολίτη που κατηγορείται για «ξέπλυμα» εσόδων ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μέχρι να τον εντοπίσουν σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, οι αμερικανικές αρχές έπρεπε να χαρτογραφήσουν ένα δίκτυο εικονικών εταιρειών σε επτά χώρες και να ακολουθήσουν τη δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος. Τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο και στη Λετονία και ένας ρωσικός τηλεφωνικός αριθμός ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που φαίνεται ότι οδήγησαν στα ίχνη του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δημοσιοποίησαν το όνομα του 38χρονου Ρώσου. Δημοσίως προσβάσιμα και αναρτημένα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον και τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσής του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Alexander Vinnik διαχειριζόταν το BTC-e, ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα φέρεται να χρησιμοποιούνταν και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών, προκειμένου να «ξεπλύνουν» τα έσοδά τους.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο, όπως τόνισαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και «οι εγκληματίες θα χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, η BTC-e διέθετε σέρβερ στις ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα της όμως είχε τη βάση της στη Βουλγαρία, ενώ υποστήριζε ότι υπαγόταν στο νομικό καθεστώς της Κύπρου. Ως διαχειρίστρια εμφανιζόταν η εικονική εταιρεία Canton Business Corporation στην οποία αντιστοιχούσε ρωσικός τηλεφωνικός αριθμός, αλλά είχε ως έδρα της τις Σεϋχέλλες. Τα web domains της ήταν καταχωρισμένα σε άλλες εικονικές εταιρείες στη Σιγκαπούρη, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στη Γαλλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2011 και μέχρι πρόσφατα παρείχε υπηρεσίες σε 700.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητές της φαίνεται ότι αυξήθηκαν μετά την παύση λειτουργίας άλλων ανταλλακτηρίων, όπως της Liberty Reserve (είχε ως βάση την Κόστα Ρίκα και ο συνιδρυτής της καταδικάστηκε το 2016 στις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» χρήματος) και της Mt. Gox (η οποία πτώχευσε το 2014).

Η BTC-e λάμβανε προμήθεια από τις συναλλαγές, το ακριβές ποσό όμως δεν ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, η εταιρεία δεν έθετε σε εφαρμογή μηχανισμούς κατά του «ξεπλύματος» εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά παράβαση ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ.

Ψηφιακά λύτρα

Στα δικαστικά έγγραφα γίνεται ακόμη αναφορά για εμπλοκή της πλατφόρμας σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες απαγωγής ψηφιακών αρχείων (γνωστές ως Ransomware) με το κακόβουλο λογισμικό CryptoWall. Οπως έγραψε η «Κ», ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δικτύων είχαν διαπιστώσει ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως και για το «ξέπλυμα» ψηφιακών λύτρων από τη δράση του κακόβουλου λογισμικού CryptoLocker.

Την ίδια πλατφόρμα φαίνεται ότι αξιοποίησαν για να καλύψουν τις συναλλαγές τους δύο διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες. Αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένας εξ αυτών, εργαζόμενος σε μυστική αποστολή, αποσπούσε χρήματα σε ψηφιακά νομίσματα (κυρίως bitcoin), από τον ιδρυτή του Silk Road (διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών). Ως αντάλλαγμα του παρείχε πληροφορίες για τις έρευνες των αρχών εναντίον του.

Οι καταθέσεις

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, προτού πτωχεύσει η Mt. Gox υπήρξε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες bitcoin κλάπηκαν τότε από τους λογαριασμούς της. Από αυτά, 300.000 bitcoins φέρεται να κατέληξαν σε τρεις λογαριασμούς της BTC-e με τις κωδικές ονομασίες «Vamnedam», «Grmbit» και «Petr». Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο 38χρονος Ρώσος που συνελήφθη την Τρίτη στη Χαλκιδική, μαζί με άλλους γνωστούς και άγνωστους συνεργούς του, διαχειριζόταν έναν εξ αυτών των λογαριασμών. Μεταξύ Αυγούστου 2013 και Νοεμβρίου 2015 φέρεται να έλαβε bitcoin από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, να τα μετέτρεψε και να πραγματοποίησε καταθέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο και στη Λετονία. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος για έκδοσή του στις ΗΠΑ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text