Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Γιάνης Βαρουφάκης: «Γιατί ζητάω ειδικό δικαστήριο»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Γιατί ζητάω ειδικό δικαστήριο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιάνης Βαρουφάκης: «Γιατί ζητάω ειδικό δικαστήριο»

Δεν πίστευα ότι ένας 40άρης θα υπογράψει ένα χαρτί που καταδικάζει τη χώρα, σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια - Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει γι’ αυτό: «Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο για το τι θα ειπωθεί. 

Ετσι λειτουργούσαμε. Αυτό είναι κάτι που θέλουν να συσκοτίσουν όσοι άλλαξαν γραμμή 

και δαιμονοποιούν εμένα για να υπεκφύγουν από την ευθύνη τους για την παλινωδία της 6ης Ιουλίου».

Αποκαλύπτει ότι η ηχογράφηση ενός Eurogroup μοιράστηκε σε στικάκια στα χέρια του κυβερνητικού συμβουλίου. Εξηγεί πως ο Αλέξης Τσίπρας τον προέτρεπε να αλληλοακυρώνονται με τον Σόιμπλε, πιστεύοντας ότι ο ίδιος θα τα έβρισκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Τέλος, επαναλαμβάνει την επιθυμία του να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, ακόμα και Ειδικό Δικαστήριο, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση με στοιχεία. 

- Πώς σχολιάζετε τη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού στον «Guardian»;

Δεν μπορώ να σχολιάσω τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ο πρωθυπουργός τους συνεργάτες του και σε καμία περίπτωση δεν θα παρενέβαινα στον τρόπο που επέλεγε. Επίσης, δεν θα απαντούσα αν απλώς εξέφραζε μία άποψη. Ο λόγος που παρενέβην είναι γιατί υπάρχει μία λογική ασυνέπεια σε αυτό που είπε. Ρωτήθηκε από την Ελενα Σμιθ αν ένα από τα μεγάλα λάθη στα οποία αναφέρθηκε ήταν η επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Απάντησε: «Οχι, δεν το μετανιώνω. Ηταν η σωστή επιλογή για εκείνη τη συγκρουσιακή πολιτική της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σχέδιό του δεν ήταν από εκείνα που αξίζουν καν συζήτηση».

- Σε ποιο σχέδιο ακριβώς αναφέρεται;

Ο κ. Τσίπρας, θα έλεγα συνειδητά, συγχέει το Plan B μας, που στόχο είχε την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός του ευρώ, με το Plan X, που θα εφαρμοζόταν μόνο αν η τρόικα αποφάσιζε να μας διώξει από το ευρώ.

- Ηταν δηλαδή δύο διαφορετικά πράγματα;

Ακριβώς. Το Plan B το είχαμε για να το εφαρμόσουμε στην περίπτωση που, όπως απεδείχθη, η τρόικα δεν είχε διάθεση να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει για την αναδιάρθρωση του χρέους και, ως αποτέλεσμα, μας απειλούσε με ασφυξία ρευστότητας. Περιείχε το παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με παράλληλο νόμισμα. Επίσης, περιείχε το κούρεμα των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ, κάτι που θα δημιουργούσε μείζονα νομικά προβλήματα στον κ. Ντράγκι. Θα τον έκανε πολύ διστακτικό στο να κλείσει τις τράπεζές μας. Τέλος, περιείχε και την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επανακτηθεί μέρος της κυριαρχίας επί της κεντρικής μας τράπεζας.

- Ποιο ήταν ακριβώς το Plan X;

Το Plan X το είχαμε, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, επειδή έπρεπε να υπάρχει, όχι για να εφαρμοστεί μονομερώς. 

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Το υπουργείο Αμυνας έχει σχέδια για το τι θα κάνει σε περίπτωση εισβολής στη Ρόδο ή στη Θράκη. Δεν σκοπεύει να τα ενεργοποιήσει. Τα έχει για την περίπτωση που ο εχθρός εισβάλει. Εμείς είχαμε το Plan X για την περίπτωση που προσπαθούσαν να μας διώξουν από την Ευρωζώνη. Το βασικό σχέδιό μας ήταν το Plan B για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός ευρώ και ήταν εντελώς διαφορετικό από το Plan X. Ηταν εκείνο το οποίο του είχα παρουσιάσει πριν από την εκλογική μας νίκη και για το οποίο, έτσι τουλάχιστον θεώρησα, με επέλεξε για την θέση του υπουργού Οικονομικών.


Πηγή: protothema.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text