Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Διπλό μπλόκο του κράτους στις επιστροφές φόρου: Καθυστερήσεις και συμψηφισμοί

Διπλό μπλόκο του κράτους στις επιστροφές φόρου: Καθυστερήσεις και συμψηφισμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διπλό μπλόκο του κράτους στις επιστροφές φόρου: Καθυστερήσεις και συμψηφισμοί

Μπρος γκρεμός και πίσω ΕΝΦΙΑ: Με ρυθμούς χελώνας η «αυτόματη» επιστροφή των χρημάτων στους φορολογούμενους ακόμη και πριν βρεθούν «στα σαγόνια» του φόρου των ακινήτων τον Σεπτέμβριο - Κρατάνε κάβα και τον ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σε απαγορευμένο καρπό μετατρέπονται οι επιστροφές φόρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς ακόμη και πριν από την επέλαση του ΕΝΦΙΑ (που θα «σκουπίσει» μέσω συμψηφισμών ό,τι απέμεινε), η κυβέρνηση καθυστερεί τα χρήματα που δικαιούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι (φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και στην επιστροφή ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, καθώς παρά την ψήφιση της τροπολογίας που απαίτησαν οι Θεσμοί (και ισχύει από 1ης Αυγούστου) ώστε να επιστρέφονται αμέσως ποσά ως 10.000 ευρώ η όλη υπόθεση κόλλησε στη γραφειοκρατία.

Το παράθυρο που φέρεται να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι είναι η απουσία της ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα καθορίσει πώς ακριβώς θα γίνεται άμεσα η επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, όπως συμφώνησε το υπουργείο Οικονομικών με τους δανειστές και (θεωρητικώς) ήδη ισχύει. Με βάση τα νέα δεδομένα ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά, μετά την επιστροφή των ποσών.

Το αντεπιχείρημα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών σε όσους λένε ότι η διαδικασία καθυστερεί και ότι το βουνό των επιστροφών δεν μειώνεται με ρυθμούς που θα ανακουφίσουν την αγορά, είναι ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου των επιστροφών κατά 240 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το συνολικό στοκ ξεπερνάει τα 2 δισ.!

Και μετά συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ

Κι ενώ έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή που δικαιούνται είναι πολύ πιθανό ότι οι περισσότεροι δεν θα προλάβουν καν να τις λάβουν καθώς τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, αντί οι επιστροφές να κατατεθούν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων θα συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του φόρου των ακινήτων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτόματα στη διαδικασία η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.


Πηγή: protothema.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text