Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα

Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα

Μπορεί η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος στη Γερμανία να δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τις μετεκλογικές ισορροπίες επηρεάζοντας Ελλάδα και Ευρώπη, εντούτοις, όπως εκτιμούσε σε ειδική μελέτη της η UBS, ο δομημένος τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έξοδος της χώρας μας από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα που θα της επιτρέψει, όπως εκτιμά, να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων για αρκετά χρόνια.
Η ελβετική τράπεζα υπολογίζει πως οι πιθανότητες η Ανγκελα Μέρκελ να διατηρήσει την καγκελαρία ξεπερνούν σήμερα το 75%, ενώ οι πιθανότητες ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κυμαίνονται στο 60%.

Τι θα γίνει μετεκλογικά
Ωστόσο, η μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τις μετεκλογικές συμμαχίες, καθώς δεν αποκλείεται να εισέλθει π.χ. στην κυβέρνηση το FDP (το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών) που προτείνει (προσωρινή) έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους.
Στο σενάριο συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ή ακόμη και στο σενάριο συμμετοχής των Πρασίνων δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί για την Ελλάδα. Μια συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση όμως πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να είναι μόνιμη πηγή ανησυχίας.
Για τη UBS πάντως μπορεί τα κόμματα που θα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των όρων αποχώρησης της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν αναμένει ωστόσο να αντιστρέψουν τη διαδικασία (ακόμη και με συμμετοχή του FDP). Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων.
 Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να χρειαστεί ένα τέταρτο Μνημόνιο, ακόμη και αν η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης του επόμενου καλοκαιριού είναι μάλλον απαραίτητο να συνοδευτεί από μια συμφωνημένη προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης με τη βοήθεια - αυστηρά υπό όρους - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα μετεξελιχθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ. Εως τότε η Ελλάδα είναι επίσης πιθανό να προχωρήσει, όπως αναφέρει, και σε άλλες ομολογιακές εκδόσεις καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ένα «ταμείο ασφαλείας» 9 δισ. ευρώ περίπου.
Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η ελβετική τράπεζα αναμένει επιμηκύνσεις στη διάρκεια των δανείων των EFSF / ESM κατά 10 ή και περισσότερα έτη και το κλείδωμα σε χαμηλότερα κουπόνια με πιθανή μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά επιτόκια. Αν και τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα παράθυρο για την Ελλάδα ώστε να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων, η έκτασή τους θα είναι απόρροια και της πορείας της ελληνικής οικονομίας, της σύνθεσης της νέας γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της απήχησης των νέων ομολογιακών εκδόσεων ως το επόμενο καλοκαίρι. Η ΕΚΤ, όπως εκτιμά η UBS, πιθανότατα δεν θα σπεύσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αγορές οι όποιες θα μπορούσαν να φθάσουν στο πλαίσιο του QE τα 4-5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η συνολική στάση της ευρωτράπεζας και η στρατηγική που θα ακολουθήσει στην ελληνική υπόθεση θα μπορούσε να βοηθήσει ή όχι τη χώρα στην προσπάθεια εξόδου της στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, το 2017 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας 10ετίας, περίοδος που χαρακτηρίστηκε και ως η «Ελληνική Μεγάλη Υφεση» αφού μπορεί να συγκριθεί εν καιρώ ειρήνης σε απώλειες μόνο με τη «Μεγάλη Υφεση» του '29 στις ΗΠΑ και την εποχή της  Βαϊμάρης στη Γερμανία.
Η πρόβλεψη της UBS κάνει λόγο για ανάπτυξη στην περιοχή του 2% εφέτος και στο 2,6% το 2018, απόρροια και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, επιτρέποντας μάλιστα την πτώση του πολιτικά ευαίσθητου ποσοστού της ανεργίας κάτω του 20% στο β' εξάμηνο του 2018.
Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σκηνικό δείχνει αβέβαιο, αναφέρει η UBS, η οποία εκτιμά πως οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στο β' εξάμηνο του 2018, μετά και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά δεδομένης της μεγάλης απόστασης στις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη ΝΔ το κυβερνών κόμμα ίσως χρειαστεί να περιμένει και το 2019 ώστε να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το όποιο «γύρισμα» στην οικονομία.

Οι προθέσεις Τσίπρα
Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν εκλογές το φθινόπωρο του 2018, θεωρώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και της ελάφρυνσης χρέους, που πιθανότατα θα συνοδεύεται από όρους. Θα υπεκφύγει έτσι της ευθύνης για το κόστος των ήδη ψηφισμένων μέτρων που θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2019 και μάλιστα χωρίς αντιστάθμισμα από τα περίφημα αντίμετρα.

Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text