Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Γκάμπριελ: «Ακόμα και στα τέλη του 2016 ο Σόιμπλε ήθελε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Γκάμπριελ: «Ακόμα και στα τέλη του 2016 ο Σόιμπλε ήθελε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γκάμπριελ: «Ακόμα και στα τέλη του 2016 ο Σόιμπλε ήθελε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Από την Ελένη Βαρβιτσιώτη.   Δριμεία επίθεση κατά της γραμμής που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην τελευταία συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάμπριελ κατηγόρησε τον Β. Σόιμπλε ότι «ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», υποστήριζε σε συνάντησή τους, «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ». «Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτήν την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση, συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ, θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα», τονίζοντας πως η Γερμανία είναι κερδισμένη από την Ε.Ε. καθώς όπως είπε: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ο κ. Γεωργίου

Η συζήτηση στη γερμανική βουλή έγινε στον απόηχο του Euroworking Group της Δευτέρας, όπου το βασικό θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν ήταν άλλο από την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου. Τα κράτη-μέλη και κυρίως ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας μεταξύ άλλων εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς υποστήριξαν ότι η απόφαση καταδίκης του είναι ενδεχομένως προαποφασισμένη. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι σε περίπτωση καταδίκης του η σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε προβλέπει ότι τα νομικά έξοδα δεν θα καταβληθούν, σε αντίθεση με τη σχετική συμφωνία που υπήρχε για το θέμα αυτό στο Eurogroup του Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι η διάταξη που πέρασε για τα νομικά έξοδα του κ. Γεωργίου είναι ικανοποιητική.

Οι μεταρρυθμίσεις

Συγχρόνως συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, με την Επιτροπή να κάνει μία πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν γίνει 95 μεταρρυθμίσεις και 113 συνολικά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ο πρόσφατος νόμος για τα εργασιακά αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον συνάδει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των θεσμών.

Οσον αφορά την εκταμίευση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο έχουν προχωρήσει οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τελευταία αυτή δόση συνδέεται απόλυτα με την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.

Μετά το Euroworking Group, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, έως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text